Greco- nazistowska struktura bezpieczeństwa

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kubusia210

Członek PTG

Post autor: Kubusia210 »

Witam! :)
Zwracam się uprzejmie z prośbą o wyjaśnienie mi czym było Greco w czasie II wojny światowej. Chodzi bodajże o służbę związaną z granicą, ale nigdzie nie mogę znaleźć o tym informacji. Dzisiaj otrzymałem z Archiwum (oddział w Sanoku) informacje o Cioci, że została zatrzymana przez Greco, ale nie wiem co to było? Byłbym wdzięczny za pomoc :)
Pozdrawiam
Jakub
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

a nie czasem kripo lub sipo lub orpo?
Pozdrawiam
Jarek
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Witam

Prawdopodobnie chodzi o skrót Greko od "Grenzpolizeikommissariat" czy Komisariat Policji Granicznej, który w istocie był lokalną placówką Gestapo, położoną przy granicy (dystryktu lub całej GG) i składał się z funkcjonariuszy Gestapo. Obok "zwyczajnych" zdań należących do Gestapo, pełnili oni także funkcję policji granicznej.

W Sanoku przez cały okres okupacji (1939-1944) istniał Komisariat Policji Granicznej, któremu podlegała także mniejsza placówka (posterunek) w Ustrzykach Dolnych (1941-1944). Podobne placówki znajdowały się także m. in. w Nowym Sączu, Zakopanem czy Jaśle.

Sam skrót "Greko" oznacza zatem samą placówkę, a nie odrębny rodzaj policji. Ciocia została zatem zatrzymana przez funkcjonariuszy tego komisariatu, zapewne właśnie w Sanoku. Czyli inaczej mówiąć zatrzymana została przez miejscowe Gestapo.

Innym skrótem takiej placówki było GPK (także od GrenzPolizeiKommissariat) i pamiętać należy że placówka taka była tożsama z placówką Gestapo w danym mieście/powiecie.

pozdrawiam
Jerzy
Kubusia210

Członek PTG

Post autor: Kubusia210 »

Panie Jerzy serdecznie dziękuje :)
Pozdrawiam
Jakub
Jakub Józef Musiał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”