Z którego roku może być to zdjęcie?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- dorocik133

Witam!
Pytanie dla mnie dość istotne, bo może na tej podstawie będę mogła dokładniej zlokalizować, kto jest na tym zdjęciu.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/136f60e4fe532c88
Zdjęcie przedstawia rodzinę Sczanieckich, która w roku 1875 osiadła w Kwiatonowicach koło Gorlic i tam zapewne było robione to zdjęcie.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Pytanie dla mnie dość istotne, bo może na tej podstawie będę mogła dokładniej zlokalizować, kto jest na tym zdjęciu.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/136f60e4fe532c88
Zdjęcie przedstawia rodzinę Sczanieckich, która w roku 1875 osiadła w Kwiatonowicach koło Gorlic i tam zapewne było robione to zdjęcie.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- magda_lena

Dorota, ale śliczne to zdjęcie
Tu jest trochę mody z XIX i początku XX wieku, porównaj suknie tych pań.
http://buwcd.buw.uw.edu.pl/wystawa/index.html
Moim zdaniem koniec XIX w.
Tu jest trochę mody z XIX i początku XX wieku, porównaj suknie tych pań.
http://buwcd.buw.uw.edu.pl/wystawa/index.html
Moim zdaniem koniec XIX w.
Pozdrawiam, Magdalena
-
kulik_agnieszka

Ja jestem ostrożna- wychodzi mi przybliżenie 15-o letnie.1890-1905. 
Panowie wypisz wymaluj 1890 ( mężczyźni lubią się spóźniać z modą o kilka sezonów więc pewnie trochę później) ale kapelusze pań bardzo dowolne. Z drugiej strony to "letnie" zdjęcia więc kapelusze mogą być swobodne.
Na pewno wszystkie mają gorsety, po 1905 przynajmniej jedna byłaby bez.
Agnieszka
Panowie wypisz wymaluj 1890 ( mężczyźni lubią się spóźniać z modą o kilka sezonów więc pewnie trochę później) ale kapelusze pań bardzo dowolne. Z drugiej strony to "letnie" zdjęcia więc kapelusze mogą być swobodne.
Na pewno wszystkie mają gorsety, po 1905 przynajmniej jedna byłaby bez.
Agnieszka
Ostatnio zmieniony śr 02 gru 2015, 21:52 przez kulik_agnieszka, łącznie zmieniany 1 raz.
A czy na odwrocie nie ma jakiegoś stempla zakładu fotograficznego?
W tych czasach fotografowie z reguły oznaczali swoje zdjęcia.
To by bardzo pomogło.
Postacie trzymają ciupagi, więc zakład był pewnie gdzieś na południu w górach.
Też obstawiam koniec XIX w (koniec belle epoque)
PS. Rzeczywiście, bardzo ładne zdjęcie, a towarzystwo eleganckie.
Klimat jak ze "Śmierci w Wenecji".
W tych czasach fotografowie z reguły oznaczali swoje zdjęcia.
To by bardzo pomogło.
Postacie trzymają ciupagi, więc zakład był pewnie gdzieś na południu w górach.
Też obstawiam koniec XIX w (koniec belle epoque)
PS. Rzeczywiście, bardzo ładne zdjęcie, a towarzystwo eleganckie.
Klimat jak ze "Śmierci w Wenecji".
-
natalia1986

Piękne zdjęcie, i mnie zachwyca 
Ja z Narzeczonym, obstawiamy okres secesji, ostatnie 10 lat XIX w. do pierwszych 10 lat XX w., czyli 1890-1910. Raczej na pewno zdjęcie sprzed I wojny światowej i bardziej mi to wygląda na XIX w. niż XX, albo na mniej więcej środek ok. 1900 r.
Gorsety? Tak! Zwrócić jednak trzeba jeszcze uwagę na np.
-kapelusze - takie kapelusze nosiły np. panie w USA w latach 90-tych XIX w., w sensie kształt, ale widzę też kwiatki jako ozdoby (kwiaty to b. częsty motyw w secesji)
-pani na dole ma czarną aksamitkę na szyi - cytat z Wikipedii:
Opaska na szyję z aksamitki noszona była też w 2. połowie XIX wieku – w Polsce wraz z wieszanym nań krzyżykiem bywała patriotyczną biżuterią żałobną po klęsce powstania styczniowego[2]. Szczególnie popularna była na przełomie XIX i XX wieku, w okresie secesji, gdy podkreślać miała modną wtedy wydłużoną, „łabędzią” linię szyi[2].
https://pl.wikipedia.org/wiki/Aksamitka ... 5%C5%BCka)
-pan siedzący ma łańcuszek do zegarka - po I wojnie światowej zaczęła się masowa produkcja zegarków na rękę, a nie na łańcuszkach
-pan ma binokle, które stały się popularne na początku XX w., ale pojawiły się w XIX w.
Jak jeszcze przyjdzie nam coś do głowy to dopiszę
Ja z Narzeczonym, obstawiamy okres secesji, ostatnie 10 lat XIX w. do pierwszych 10 lat XX w., czyli 1890-1910. Raczej na pewno zdjęcie sprzed I wojny światowej i bardziej mi to wygląda na XIX w. niż XX, albo na mniej więcej środek ok. 1900 r.
Gorsety? Tak! Zwrócić jednak trzeba jeszcze uwagę na np.
-kapelusze - takie kapelusze nosiły np. panie w USA w latach 90-tych XIX w., w sensie kształt, ale widzę też kwiatki jako ozdoby (kwiaty to b. częsty motyw w secesji)
-pani na dole ma czarną aksamitkę na szyi - cytat z Wikipedii:
Opaska na szyję z aksamitki noszona była też w 2. połowie XIX wieku – w Polsce wraz z wieszanym nań krzyżykiem bywała patriotyczną biżuterią żałobną po klęsce powstania styczniowego[2]. Szczególnie popularna była na przełomie XIX i XX wieku, w okresie secesji, gdy podkreślać miała modną wtedy wydłużoną, „łabędzią” linię szyi[2].
https://pl.wikipedia.org/wiki/Aksamitka ... 5%C5%BCka)
-pan siedzący ma łańcuszek do zegarka - po I wojnie światowej zaczęła się masowa produkcja zegarków na rękę, a nie na łańcuszkach
-pan ma binokle, które stały się popularne na początku XX w., ale pojawiły się w XIX w.
Jak jeszcze przyjdzie nam coś do głowy to dopiszę
- dorocik133

Witam!
Dziękuję za sugestie. Może dodam to co udało mi się ustalić o osobach ze zdjęcia. Pan z bródką najpewnie rok urodzenia 1837, a ten poniżej to jego syn (1876). Ślub brał pod koniec 1868, a jego żona to rocznik 1840. Czyżby to była pani stojąca pierwsza po prawej? Wiekowo by odpowiadała, ale strój ????? Małżeństwo to miało jeszcze trzy córki. Sądząc po dacie ślubu i wieku matki wszystkie one musiały się urodzić przed rokiem 1880. Kobieta pierwsza siedząca po prawej stronie wygląda raczej na nastolatkę.
Syn (domniemywam siedzący w pierwszym rzędzie) żenił się na początku XX wieku, więc jego żony chyba tam nie ma.
Niestety nie wiadomo gdzie było robione, żadnego logo zakładu fotograficznego.
Dziękuję za sugestie. Może dodam to co udało mi się ustalić o osobach ze zdjęcia. Pan z bródką najpewnie rok urodzenia 1837, a ten poniżej to jego syn (1876). Ślub brał pod koniec 1868, a jego żona to rocznik 1840. Czyżby to była pani stojąca pierwsza po prawej? Wiekowo by odpowiadała, ale strój ????? Małżeństwo to miało jeszcze trzy córki. Sądząc po dacie ślubu i wieku matki wszystkie one musiały się urodzić przed rokiem 1880. Kobieta pierwsza siedząca po prawej stronie wygląda raczej na nastolatkę.
Syn (domniemywam siedzący w pierwszym rzędzie) żenił się na początku XX wieku, więc jego żony chyba tam nie ma.
Niestety nie wiadomo gdzie było robione, żadnego logo zakładu fotograficznego.
Ostatnio zmieniony czw 03 gru 2015, 08:29 przez dorocik133, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
kulik_agnieszka

Nie musiały się urodzić przed 1880.
Widziałam akty gdzie matka miała 50 lat ( za trzecim razem z ciekawości sprawdziłam metrykę urodzenia) .
Dziewczyna siedząca po prawej wygląda na krewną pani stojącej za chłopcem.
Gdybym miała doszukać się trzech sióstr to pomyślałabym o kobietach (siedzących) , skupionych wokół głowy rodziny.
Agnieszka
Widziałam akty gdzie matka miała 50 lat ( za trzecim razem z ciekawości sprawdziłam metrykę urodzenia) .
Dziewczyna siedząca po prawej wygląda na krewną pani stojącej za chłopcem.
Gdybym miała doszukać się trzech sióstr to pomyślałabym o kobietach (siedzących) , skupionych wokół głowy rodziny.
Agnieszka
-
Sawicki_Julian

Witam Dorotko, zdjęcie dobrze zrobione, mam takie zdjęcia z lat około 1905 i patrząc na modę męska wtedy, czyli koszule ze stójka, plus określić wiek to ten pan najstarszy ur. w 1837 r. ma tu ok. 68 lat. Na dole siedzi syn z dwoma córkami i synkiem, ta z naszej strony prawej jest bardzo podobna do matki stającą z lewej strony, ( widoczne dziurki w nosie ), na górze ci co stoją tez są parą i ich syn, plus babcia stoi z prawej strony. Dziadek siedzi raczej ze swoimi córkami i chyba pannami. Zdjęcie zrobione rodziny szlacheckiej i w dużym mieście z polską madą, może to być nawet Warszawa, sądząc po kapeluszach pań w moim zdjęciu mi znanym, że to Warszawa, to takie moje postrzeganie tego zdjęcia, pozdrawiam - Julian
Ps, ach te ciupagi, kupione na odpuście w Warszawie
Ps, ach te ciupagi, kupione na odpuście w Warszawie
Ostatnio zmieniony pt 04 gru 2015, 11:12 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kamila_Dworniczak

Doroto,
witam serdecznie. Patrząc na realia ówczesnej mody (kroje, kołnierzyki etc.), sądzę, że jest to pierwsza dekada XX wieku. Na pewno lato - panie mają letnie suknie i słomkowe kapelusze. Powiedziałabym, że zdjęcie zostało wykonane w jakimś górskim kurorcie - te ciupagi są sugestywne
Może tu: http://www.powiatgorlicki.pl/uzdrowiska ... ienne.html ?
Jeśli chodzi o pokrewieństwo osób, trudno coś wnosić. Zwróciłabym tylko uwagę na obrączki - starszy pan siedzący w środku nosi obrączkę na dłoni lewej (może wdowiec?), natomiast pan stojący z lewej strony - na dłoni prawej (zapewne obrączka + sygnet na małym palcu).
Pozdrowienia i powodzenia w identyfikacji,
Kamila
witam serdecznie. Patrząc na realia ówczesnej mody (kroje, kołnierzyki etc.), sądzę, że jest to pierwsza dekada XX wieku. Na pewno lato - panie mają letnie suknie i słomkowe kapelusze. Powiedziałabym, że zdjęcie zostało wykonane w jakimś górskim kurorcie - te ciupagi są sugestywne
Jeśli chodzi o pokrewieństwo osób, trudno coś wnosić. Zwróciłabym tylko uwagę na obrączki - starszy pan siedzący w środku nosi obrączkę na dłoni lewej (może wdowiec?), natomiast pan stojący z lewej strony - na dłoni prawej (zapewne obrączka + sygnet na małym palcu).
Pozdrowienia i powodzenia w identyfikacji,
Kamila