Zmienione nazwiska w akcie ślubu i urodzenia

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Glowienke_Tomasz

Sympatyk
Kontakt:

Zmienione nazwiska w akcie ślubu i urodzenia

Post autor: Glowienke_Tomasz »

Witam! Mam następujący problem z aktem ślubu mojej pra-prababki Cecylii Mathea z.d. Brzeskiej, na którym zapisane jest, że jej rodzice nazywali się Teofil Brzeski i Rozalia z d. Klein. Odszukałem jej akt urodzenia- zgadza się data, miejsce urodzenia i matka, natomiast imię ojca brzmiało Jakub (Brzeski). Ktoś ma pomysł skąd taka pomyłka? Imiona nie brzmią podobnie i raczej nie były stosowane zamiennie, więc pomysłów brak. Co więcej, w bazie PTG znalazłem wiele zapisów chrztów jej domniemanego rodzeństwa, ale we wszystkich ojciec miał na imię Teofil. Jakub był tylko jeden, właśnie w akcie urodzenia mojej prababci. Które imię powinienem wpisać na drzewie genealogicznym?
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch »

na pewno nie używał dwojga imion? Dotarłeś do wszelkich aktów? Polskie/łacińskie etc.?

pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Glowienke_Tomasz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Glowienke_Tomasz »

Akta niemieckie, mniej więcej około 1890 (urodzenie) i 1910 (ślub). A co do pozostałych aktów, to wciąż szukam.

EDIT: Na akcie urodzenia wpisane jest imię Theophil, drugiego imienia nie podano. Ponadto wspomniany Jakub oraz Teofil mają wpisany ten sam status społeczny- eigenthümer, czyli posiadacz/właściciel ziemski. Tylko charakter pisma niemal zupełnie nie pasuje..
natalia1986

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: natalia1986 »

Może być tak, że miał 2 imiona i raz spisano to drugie.

Może być tak, że miał jedno imię, ale potocznie mówiono na niego inaczej i to spisano.

Może być tak, że była to pomyłka z winy księdza.

Może być tak, że była to pomyłka z winy podających dane do spisania.

Ja obstawiam raczej pomyłkę księdza. Co do drzewa genealogicznego, ja bym pisała to imię, które wydaje się prawidłowe i w nawiasie napisała to drugie, być może ze znakiem zapytania, a jeśli nie, na pewno, uwzględniłabym to, gdzieś w notatkach.
msmkg

Sympatyk

Post autor: msmkg »

Na Twoim miejscu odnalazłabym jeszcze rodzeństwo Teofila Brzeskiego.

Pozdrawiam,
Mirka
Jakub_Rokita

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Jakub_Rokita »

Ja mam podobnie: Dwóch braci: Jan i Wawrzyniec Majka. W akcie urodzenia pierwszego ojciec Tomasz, w akcie drugiego ojciec Józef, matka Barbara Rokita. Zaś w akcie Jana imię ojca również Tomasz.
Pozdrawiam - Jakub Rokita
msmkg

Sympatyk

Post autor: msmkg »

Musiał być powód,ze ksiądz popełnił błąd w tak różnych imionach
Sugeruje on,że w danej miejscowości były jeszcze osoby o takim samym nazwisku, ale o różnych imionach. Może to np.: być brat, lub kuzyn lub zupełnie inna obca, dlatego żeby się upewnić co do pomyłki księdza trzeba by było to sprawdzić.
Pozdrawiam,
Mirka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”