Pomocy. Utknelismy.

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

pepel_magdalena

Sympatyk

Pomocy. Utknelismy.

Post autor: pepel_magdalena »

Wraz z tatą robimy drzewo genealogiczne. Ja przegrzebuje internet i szukam sposobow, tata ogarnia rodzine, miejscowa parafie i gmine. Niestety, utknelismy na ok. 1900 roku. Ksiega parafialne zostaly spalone w II wojne, a gmina twierdzi ze maja akta tylko przez 10 lat. Starostwo powiatowe nas zbywa. Gdzie mozemy szukac starych aktow urodzen, malzenstw czy zgonow? Pisze tutaj bo widze, ze macie duze doswiadczenie w tym temacie, a ja dopiero raczkuje. Bardzo prosze o rade, kierunek. Z gory dziekuje.
MonikaMaru

Sympatyk

Pomocy. Utknelismy.

Post autor: MonikaMaru »

Bez nazwy parafii, gminy itp. ciężko coś doradzić.
Może zacząć od tej bazy.

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradziad.php

Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
natalia1986

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: natalia1986 »

Aktów urodzeń, małżeństw i zgonów szuka się w:
-parafiach
-archiwach diecezjalnych
-USC
-archiwach państwowych

W urzędach gmin ani w starostwach takich rzeczy nie ma.

Archiwa urzędów miast/gmin i starostw powiatowych są od gromadzenia dokumentów wytworzonych przez te jednostki lub odziedziczonych po np. innych urzędach, np. poprzednikach. Przykład: starostwa powiatowe istnieją od 1999 r., wcześniej istniały urzędy rejonowe w latach 1990-1998, starostwa są ich następcami i mogą mieć dokumenty odziedziczone po tych urzędach, ale nie muszą. Przede wszystkim mają mieć swoje dokumenty. Wielu ludzi sądzi, że jak starostwo powiatowe, to tam znajdą "wszystko" co z terenu powiatu. Wszystko w ich mniemaniu, to dokumenty wszelakich urzędów, a nawet prywatnych firm, ale z terenu powiatu. Ludzie w starostwach/urzędach miast i gmin szukają, np. dokumentów potrzebnych do emerytury, mówiąc, że pracowali X lat temu tu i tu, a że było to na terenie powiatu, są przekonani, że takie dokumenty w tych urzędach znajdą. A to jest zupełnie mylne przekonanie.

Owszem, zdarzyć się może i zdarza jak najbardziej, że jakieś odpisy aktów stanu cywilnego, np. odpisy małżeństw czy zgonów znajdują się w takich urzędach, ale to na zasadzie, że są to jakieś załączniki do konkretnych spraw, gdzie np. trzeba udowodnić pokrewieństwo itd. i toczy się jakaś sprawa w urzędzie.

W moim starostwie powiatowym są np. akta: własne, i odziedziczone po Urzędzie Rejonowym, po niektórych urzędach miast i gmin z terenu powiatu, urzędzie wojewódzkim oraz powiatowej radzie narodowej, są też akty (odpisy) notarialne po kilku państwowych biurach notarialnych itd.

Bywają odpisy akt stanu cywilnego z USC lub parafii i inne ciekawe dokumenty, ale to na zasadzie załączników do czegoś innego, tak jak napisałam powyżej.

Co do gmin, twierdzenie, że trzymają akta tylko przez 10 lat, uważam za kłamstwo. Raczej na pewno mają archiwa zakładowe i wytwarzają materiały archiwalne. Materiały archiwalne to dokumenty wieczystego przechowywania, które w archiwum zakładowym mają leżeć 25 lat od wytworzenia, a po tym czasie mają zostać przekazane do archiwów państwowych. Materiały archiwalne to są dokumenty kat. A. Jeśli jakimś cudem, nie wytwarzają dokumentów kat. A, to wytwarzają dokumenty kat. B, np. B5, B10, B50, numerek przy literce oznacza to, ile minimum lat muszą być przechowywane od zakończenia spraw. Też bardzo wątpię, żeby wytwarzali wszystko tylko w kat. B10. Co nie zmienia faktu, że dokumentów stanu cywilnego, to tam nie ma. Napisałam to, tak dla wyjaśnienia, o co chodzi z latami przechowywania akt :)

Myślę też, że warto napisać o jakie parafie chodzi, lata, nazwiska, miejscowości. Tu na forum jest mnóstwo życzliwych, mądrych i pomocnych osób, które na pewno, chętnie pomogą.

pozdrawiam
Natalia
Awatar użytkownika
IrminaWiderska

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: IrminaWiderska »

Zajrzyj na stronę www.szukajwarchiwach.pl - tu wystarczy wpisać nazwę parafii i znajdziesz wówczas listę dokumentów dostępnych on-line z tej parafii, między innymi metryki urodzeń, małżeństw i zgonów - możesz wówczas przeszukać wpisy bezpośrednio.
Jeśli Twoja rodzina pochodzi z Wielkopolski to polecam http://www.basia.famula.pl/pl/- tutaj wystarczy napisać interesujące Ciebie nazwisko. Jeśli chodzi o Wielkopolskę to również http://poznan-project.psnc.pl/- tutaj znajdziesz listę małżeństw oraz gdzie możesz znaleźć dany wpis.
No i oczywiście zajrzyj do geneteki:) http://geneteka.genealodzy.pl/

Powodzenia!!!
pepel_magdalena

Sympatyk

Post autor: pepel_magdalena »

Bardzo dziękuję za podpowiedzi i rady. Nie odpuszczamy i bedziemy szukac. Interesuje nas nazwisko Sobiech z parafii Skrwilno. Doszlismy do malzenstwa moich pradziadkow- Wojciecha Sobiech i Franciszki z d. Ronowicz. Slub wzieli w 1900 roku w Skrwilnie (kujawsko-pomorskie). Drudzy pradziadkowie to Antoni Ronowicz i Ewa z d. Meller. Slub w 1902 rowniez w parafii Skrwilno. Dalej utknelismy. Chcielibysmy odszukac przynajmniej ich akty slubu, aby dotrzec do dalszych przodkow. Jesli ktos moze pomóc to z gory dziekujemy! Irmina dzieki za linki. Biore sie za szukanie!
Kazmierczak_Slawomir

Sympatyk

Post autor: Kazmierczak_Slawomir »

Witam,
na stronie https://www.genealogiawarchiwach.pl/ znajdują się dokumenty z miejscowości Skrwilno.
Pozdrawiam
Sławomir Kaźmierczak
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Akt ślubu z 1900 jest na stronie genealogiawarchiwach - akt 27 strona 95 w księdze 71/370/0/128.
Roku 1902 nie ma w skanach.
Tak dobrze wszystko działało, że dla sprawdzenia czy faktycznie uda się "poszperać" odszukałam Ci ten akt, resztę musisz już sama, oby tylko strona działała bez zakłóceń.
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

1902 jest jak widac w pradziadzie w Archiwum pewnie pojawi się z czasem na https://www.genealogiawarchiwach.pl/
Archiwum Państwowe w Toruniu Oddział we Włocławku
87-800 Włocławek, ul. Ks. Skorupki 4
tel: (54) 232-28-57
fax: 232-28-57
email: wloclawek@torun.ap.gov.pl
pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”