Drzewakowski Eugeniusz - Rostów nad Donem.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Drzewakowski Eugeniusz - Rostów nad Donem.

Post autor: Adam.55 »

Temat: "Rostów nad Donem."*

Witam!
Czy wie ktoś w jaki sposób odnaleźć adres zamieszkania mojego wujka w Rostowie nad Donem?(nie wiem czy dobrze piszę) Nazywa się Eugeniusz Drzewakowski urodzony w Przedczu w 1945 roku syn Józefa Drzewakowskiego i Apolonii Rybałko.

Pozdrawiam
Adam

* moderacja tematu [Sianin_1948]
"Przedecz historia i ciekawostki"
Awatar użytkownika
Zieliński_Marek

Sympatyk

Rostów nad Donem.

Post autor: Zieliński_Marek »

Może Ambasada Rosji w Warszawie lub najbliższy konsulat
????
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Racja, nie pomyślałem o tym a to tak oczywista sprawa. Dziękuję! A takie pytanie, czy są jakieś spisy osób zabranych przez Armię Czerwoną? bo z tego co wiem to Eugeniusz razem z Matką zostali zabrani przez wojsko w 1945.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Zieliński_Marek

Sympatyk

Post autor: Zieliński_Marek »

Witam,
"zabrani przez wojsko" to chodzi o Armię Czerwoną? Jeśli tak, to może IPN coś ma?!
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

z góry przepraszam za wszelkie niedokładności z mojej strony zamotałem się. Jeszcze raz na spokojnie ;) Apolonia Rybałko była z tego co wiem Ukrainką jej partner Józef Drzewakowski Polakiem. Mieli razem dwójkę dzieci Eugeniusza i Jana. Po przejściu frontu Apolonia dostała nakaz opuszczenia kraju na granicy Józef ją dogonił i chciał wykupić za alkogol( tak za alkohol) i gdyby był tam tylko jeden żołnierz Armii Czerwonej to by przeszło ale że było ich kilku to już się nie udało. Jedyne na co się zgodzili to żeby jedno dziecko zabrał Józef a drugie Apolonia. I właśnie Eugeniusz którego poszukuję został zabrany do Rosji wraz z matką. Przepraszam raz jeszcze za nieścisłości w moje wypowiedzi wcześniejszej.

Pozdrawiam
Adam
ksawery

Sympatyk

Post autor: ksawery »

Witam.
Jeśli chodzi o Rostów nad Donem dużą pomoc w poszukiwaniu swoich bliskich otrzymałem od: P.Valeria Sliziewicz
Koordynator Centrum Języka Polskiego i Kultury
344002. Rostów nad Donem
ul. Lewobereżnaja, 45
Tel.: + 7 928 196 10 98
E-mail: polskadon@mail.ru
www.polskadon.ru
Kontaktowałem się przez maila.
Życzę powodzenia.
Pozdrawiam.
Ksawery
Awatar użytkownika
Eleonora_Potocka

Nieaktywny

Post autor: Eleonora_Potocka »

Sądzimy, że mamy dla Pana, Panie Adamie, raczej wiarygodną informację na ten temat.

Wpiszemy ją tu jutro przed południem.
Nie jest to informacja wprost, więc musimy ją podać z okolicznościoami, co zajmie nam kilkanaście minut by je opisać.
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Bardzo dziękuję za odpowiedź i zaangażowanie w tej sprawie :) Dziękuję Ksawery za dane już piszę maila :) Pani Eleonoro przyznam, ze Pani wypowiedź brzmi bardzo zagadkowo :D

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Eleonora_Potocka

Nieaktywny

Szanowny Panie !

W takiej sytuacji opisanej przez Pana w dokumentach najprawdopodobniej zapisano mu Eugeniusz Józefowicz Rybałko
czyli cyrylicą
Евгений Иосифович Рыбалко.

"Otczestwo" Józefowicz czyli Josifowicz jest bardzo rzadkie prawie nie występujące u chrześcijan prawosławnych patriarchatu moskiewskiego, tak więc osoba z otczestwem Józefowicz pochodzi z rodziny katolickiej lub żydowskiej lub ormiańskiej lub gruzińskiej - tak więc, osób w Sowietach, które by miały na imię Евгений Иосифович Рыбалко było około paru zaledwie przypadków, gdyż takie połączenie otczestwo „Józefowicz” i nazwisko Rybałko z powyższych powodów jest bardzo bardzo mało prawdopodobne a więc gdy wystąpiło to było tylko nawet nie kilka a parę przypadków.

W związku z terrorem komunistów
(których terror było 10000 razy większy od talibanu, zagłodzili marksiści-komuniści śmiercią głodową miliony ludzi w jednej tylko swojej niewyobrażalnej zbrodniczej akcji: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_G% ... a_Ukrainie , a taliban nie na swym sumieniu takich niewyobrażalnych zbrodni)
wszyscy się bali w terrorystycznym państwie komunistycznym podawać rok urodzenia 1945
GDYŻ
zbrodnicze oddziały
komunistycznych terrorystów tj. KGB
by węszyły, czy nie pochodzą czasem od „cudzoziemskich wrogów ludu komunistycznego” (kara dal wszystkich w takim przypadku: komunistyczny obóz koncentracyjny i śmierć z wycieńczającej pracy na pustyni lodowej syberyjskiej
komunistyczne obozy koncentracyjne dla dzieci w Sowietach: http://chaplinka.at.ua/news/detskij_gul ... -04-21-538 )
gdyż ich rodzic mógłby w takim przypadku nie pochodzić z poddanych państwa komunistycznego.
Dlatego w takich przypadkach ludzie w terrorystycznym państwie 10000x talibanu komunistycznego podawali dla bezpieczeństwa swojego życia i życia swoich dzieci jako rok urodzenia parę lat po roku 1945.

DLATEGO
coś nam wygląda
że jest sens sprawdzić, czy jest to może
Евгений Иосифович Рыбалко - data urodzenia podana jako 01.01.1949
(od razu widać że to data prawdopodobnie wymyślona, gdyż 01.01 czyli rzekomo 1 stycznia, co jest mało prawdopodobne – prawdopodobnie zapisywano 01.01. w później wydanych dokumentach tożsamości gdy rodzic nie mógł lub nie chciał przedstawić dokumentów urodzenia)
miejsce urodzenia podane jako ГУКОВО, które znajduje się właśnie niedaleko Rostowa nad Donem.
Tu link do informacji o tej osobie: https://www.google.pl/search?q=%D0%95%D ... 01.01.1949

Jak Pan widzi, automatycznie wyświetla się obok Ростов-на-Дону czyli Rostów nad Donem.

A jeśli by się okazało że to nie ta osoba (choć wygląda na tą),
to sugerujemy zapytać Czerwonego Krzyża
podając: Eugeniusz Rybałko urodzony OKOŁO 1945 a najprawdopodobniej PO ROKU 1945

Serdeczne pozdrowienia przesyła,
Eleonora Potocka
z Redakcją
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Jestem pod ogromnym wrażeniem wykonanej pracy! Nie wiem jak mam dziękować z tak szczegółowe zaangażowanie w tą sprawę :) mam jeszcze tylko takie pytanie co oznacza "дата опер." bo chyba nie datę śmierci? gdyż on był w Polsce w roku 2003 z tego co udało mi się dowiedzieć. I jak mogę sprawdzić czy ta osoba to faktycznie mój wujek? Jeszcze raz serdecznie dziękuję i pozdrawiam! :)

edit: babcia powiedziała, że on nie urodził się w 1945 roku co by pasowało do roku 1949 dowiem się jeszcze z ktorego roku miał bilet kolejowy z wyjazdu do Rosji.
edit2: Wszystko jasne gdy Eugeniusz był u nas miał ten bilet kolejowy z roku bodajże 50 to wszystko zaczyna się zgadzać że ten pierwszy na liście to mój poszukiwany wujo :)
Adam
Awatar użytkownika
Eleonora_Potocka

Nieaktywny

Dziękujemy

"дата опер." oznacza: data operacji - tu nie chirurgicznej tylko operacji z rejestracją samochodu, przyczepy (АПРИЦЕП=przyczepa) itd

Jest podany adres na rok 1994:
РОСТОВСКАЯ ОБЛ., ГУКОВО, ГУКОВСКИЙ, БУРГУСТИНСКАЯ, 36, 18

Może spróbować by wysłać list na ten adres ?
Są też internetowe książki telefoniczne, może jest gdzieś książka telefoniczna tego miasta i regionu ?

Pozdrawiamy serdecznie
Eleonora Potocka
z Redakcją
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Naprawdę dziękuję za pomoc to dla mnie i dla babci bardzo ważne! Nie wiem jak dziękować, teraz rozmawiałem z babcią i dowiedziałem się, że jego matka nie nauczyła mówić go po polsku gdyż bala się że będą jakieś konsekwencje z tego, tak babcia pamięta. Spróbuję odnaleźć książkę telefoniczną a list zostanie wysłany w poniedziałek :)

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Eleonora_Potocka

Nieaktywny

Gratulacje !!!

Pozdrawiamy serdecznie
Eleonora Potocka
z Redakcją
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

to teraz może inaczej, nie chcę zakłądać drugiego wątku więc napiszę tutaj z tego co wiem Eugeniusz swoją służbę wojskową odbywał w NRD można to jakoś sprawdzić? to by mogło pomóc w dalszych poszukiwaniach,

Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”