Kunów, świętokrzyskie - poszukuję zasobów.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
aldona.tuzimek

Dzień dobry. Czy wie ktoś może czy znajdują się w Internecie akty z parafii Kunów z woj. świętokrzyskiego ? Znalazłam w Internecie zasoby z wieku 17 i 18, baza pradziad podaje, iż w Archiwum Państwowym znajdują się dopiero akty od 1887 roku, a mnie interesuję 19 wiek tak mniej więcej ( 1800 - 1880). Czy ma ktoś może jakieś informację na ten temat ?
-
Staporek_Kamil

Kunów jest praktycznie w całości zindeksowany - vide Geneteka
Kamil Stąporek
Jakich nazwisk szukasz? Moj pradziadek pochodzil z tej parafii i mam troche informacjii.
Pozdrowienia
Kasia
Pozdrowienia
Kasia
-
aldona.tuzimek

Poszukuję rodziny Lubienieckich. Przede wszystkim Jan i Kunegunda z d. Gregorczyk. Jedynie na genetece trafiłam na jej akt zgonu z 1870, ale niestety prócz roku zgonu nie ma żadnych informacji dodatkowych.
Aldona
-
kronerhalina

Aldono w tym samym roku umiera Jakub 33- letni syn Twojej pary (akt 2) a metryki są dostępne w GenBazie.Halina
- Kostkowski

Parafia kunów - gdzie szukać aku urodzenia/chrztu rok 1819?
Witam wszystkich serdecznie
Geneszukacz odnalazł w parafii Kunów urodzenia/chrzty 107 osób o nazwisku Karbowniczek, a wśród nich Józefę urodzoną w roku 1819, akt 44.
W Genbazie zaglądam do poszczególnych akt kilkunastu wybranych Karbowniczków by ustalić rodziców. Wszystko proste, jednakże księgi z roku 1819 w nie ma.
Powstają pytania:
Czy rok 1819 jest niedostępny dla nas, choć był dostępny dla indeksującego? Czy przeoczyli go wstawiający do Genbazy?
Gdzie szukać aktu urodzenia/chrztu 44/1819 Józefy Karbowniczek?
Jeśli ktoś ma dostęp do tego aktu to poproszę o imiona rodziców.
*Moderacja, wątek przeniosłam z Zasoby internetowe na właściwe podforum tematyczne i połączyłam z już istniejącym wątkiem Kunów, świętokrzyskie - poszukuję zasobów (m.j.n) Regulamin Zakładanie nowego tematu
Geneszukacz odnalazł w parafii Kunów urodzenia/chrzty 107 osób o nazwisku Karbowniczek, a wśród nich Józefę urodzoną w roku 1819, akt 44.
W Genbazie zaglądam do poszczególnych akt kilkunastu wybranych Karbowniczków by ustalić rodziców. Wszystko proste, jednakże księgi z roku 1819 w nie ma.
Powstają pytania:
Czy rok 1819 jest niedostępny dla nas, choć był dostępny dla indeksującego? Czy przeoczyli go wstawiający do Genbazy?
Gdzie szukać aktu urodzenia/chrztu 44/1819 Józefy Karbowniczek?
Jeśli ktoś ma dostęp do tego aktu to poproszę o imiona rodziców.
*Moderacja, wątek przeniosłam z Zasoby internetowe na właściwe podforum tematyczne i połączyłam z już istniejącym wątkiem Kunów, świętokrzyskie - poszukuję zasobów (m.j.n) Regulamin Zakładanie nowego tematu
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
-
Marynicz_Marcin

Fotografowane księgi znajdują się na parafii i możliwe, że najzwyczajniej w świecie nie ma zgody na ich publikację 
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Witaj
Niedługo będę się wybierał do Kunowa to w miarę możliwości sfotografuję ten akt.
Pozdrawiam Tomek
Niedługo będę się wybierał do Kunowa to w miarę możliwości sfotografuję ten akt.
Pozdrawiam Tomek
Maciej i Marianna Duda
metryka jest w księdze chrztów 1797- Doły Biskupie
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zapytaj Edwarda Jablonskiego, on indeksowal te ksiegi.
Pozdrawiam,
Kasia
Pozdrawiam,
Kasia
- Kostkowski

Po co zaśmiecać wątek domysłami? Lepiej powstrzymać się od takiej „porady” i dać szansę odpowiedzieć tym, którzy mają wiedzę.Marynicz_Marcin pisze: Fotografowane księgi znajdują się na parafii i możliwe, że najzwyczajniej w świecie nie ma zgody na ich publikację![]()
Księgi kunowskie były sfotografowane dwukrotnie i udostępnione za zgodą władz duchownych. Dawno temu sfotografowane tylko najstarsze, a ze dwa lata temu całość. Wiem, bo to ja załatwiłem zgodę na fotografowanie i byłem przy fotografowaniu. A w genbazie są od 1592 do 1911.
Dziękuję, ale nie trać swego cennego czasu; wystarczy mi to co poniżej. Spisz tylko jakie księgi są w kancelarii parafialnej, żeby porównać z udostępnionymi w Genbazie, bo jak widać coś brakuje, a jestem przekonany, że przy fotografowaniu nie mogły być pominięte, bo każdą sam brałem z półki i sam na półkę odkładałem.Toni1989 pisze: Witaj
Pozdrawiam Tomek
Bardzo dziękuję. Nie zauważyłem tej księgi - zbiorowego raptularza 1798-1876_ur.pronobis pisze: Maciej i Marianna Duda
Pozdrawiam
Jednakże w geneszukaczu jest podany numer aktu 44 więc informacja nie z tej księgi pochodzi. Jeśli jest inna księga (zapewne roczna) z aktem 44/1819 to nadal jej szukam.
Miałem nadzieję, że On odpowie.kdgs pisze: Zapytaj Edwarda Jabłońskiego, on indeksował te księgi.
Pozdrawiam,
Kasia
Nadal bardzo proszę o wskazanie księgi urodzeń/chrztów z numerami akt za rok 1819 (lub zawierającej rok 1819).
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
- Jabłoński_Edward

Witam ponownieKostkowski pisze:Po co zaśmiecać wątek domysłami? Lepiej powstrzymać się od takiej „porady” i dać szansę odpowiedzieć tym, którzy mają wiedzę.Marynicz_Marcin pisze: Fotografowane księgi znajdują się na parafii i możliwe, że najzwyczajniej w świecie nie ma zgody na ich publikację![]()
Księgi kunowskie były sfotografowane dwukrotnie i udostępnione za zgodą władz duchownych. Dawno temu sfotografowane tylko najstarsze, a ze dwa lata temu całość. Wiem, bo to ja załatwiłem zgodę na fotografowanie i byłem przy fotografowaniu. A w genbazie są od 1592 do 1911.Dziękuję, ale nie trać swego cennego czasu; wystarczy mi to co poniżej. Spisz tylko jakie księgi są w kancelarii parafialnej, żeby porównać z udostępnionymi w Genbazie, bo jak widać coś brakuje, a jestem przekonany, że przy fotografowaniu nie mogły być pominięte, bo każdą sam brałem z półki i sam na półkę odkładałem.Toni1989 pisze: Witaj
Pozdrawiam TomekBardzo dziękuję. Nie zauważyłem tej księgi - zbiorowego raptularza 1798-1876_ur.pronobis pisze: Maciej i Marianna Duda
Pozdrawiam
Jednakże w geneszukaczu jest podany numer aktu 44 więc informacja nie z tej księgi pochodzi. Jeśli jest inna księga (zapewne roczna) z aktem 44/1819 to nadal jej szukam.Miałem nadzieję, że On odpowie.kdgs pisze: Zapytaj Edwarda Jabłońskiego, on indeksował te księgi.
Pozdrawiam,
Kasia
Nadal bardzo proszę o wskazanie księgi urodzeń/chrztów z numerami akt za rok 1819 (lub zawierającej rok 1819).
Faktycznie jest problem z odnalezieniem akt z podanego roku. Widzę, że w moim spisie podałem, iż wystąpiło 96 poz. z 1819 r. i tak musi być, bo przecież nie ściągnąłem tego z sufitu, ale indeksację przeprowadzałem na podstawie przekazanego mi dysku ze skanami (częściowo korzystałem też ze starych metryk z Internetu fotografowanych przez Pana Krzysztofa Fornalskiego - nie wiem dlaczego są one teraz niedostępne, a dysk ten oddałem i wrócił do AP Kielce, a ja nie posiadam żadnych akt z większości indeksowanych parafii, bo korzystam z portalu metryki.genbaza.pl
Okazuje się zatem, że na razie nie mogę udzielić "wyczerpującej" odpowiedzi za co mogę tylko przeprosić, choć nie poczuwam się tu do winy. Być może skorzystałem z metryk Pana Krzysztofa, a może materiał ten znajduje się wewnątrz któregoś ze zbiorów, który widziałem podczas przeglądania akt, a nie jest on opisany w poszczególnych pozycjach, co teraz wymagałoby znacznie dłuższego czasu na takie ustalenia.
Pozdrawiam
Edward Jabłoński
- Jabłoński_Edward

- Kostkowski

- Krzysztof_Fornalski

- Kontakt:
Drodzy Państwo!
Księgi fotografowane przeze mnie są tutaj: http://galeriagapa.dho.com.pl/Znaczki/18/eksponat.htm
W GenBazie nie ma wszystkich indeksów, w szczególności tych najstarszych.
Obecnie indeksuję akta jeszcze niezindeksowane. Myślę, że na wiosnę w Genetece będzie już komplet indeksów ślubów i zgonów.
Pozdrawiam,
KWF
Księgi fotografowane przeze mnie są tutaj: http://galeriagapa.dho.com.pl/Znaczki/18/eksponat.htm
W GenBazie nie ma wszystkich indeksów, w szczególności tych najstarszych.
Obecnie indeksuję akta jeszcze niezindeksowane. Myślę, że na wiosnę w Genetece będzie już komplet indeksów ślubów i zgonów.
Pozdrawiam,
KWF
Krzysztof Wojciech Fornalski
z racji tego, iż nie często tu zaglądam, podaję szybki kontakt: krzysztof.fornalski (małpka@) gmail.com
z racji tego, iż nie często tu zaglądam, podaję szybki kontakt: krzysztof.fornalski (małpka@) gmail.com