Dzień dobry,
Mam prośbę o korektę i uzupełnienie nieodczytanych przeze mnie miejsc w liście Michała Strasza do Hugo Kołłątaja z 1791. List jest krótki, zwięźle i raczej czytelnie po polsku napisany.
https://www.dropbox.com/s/hp52i14jo9eeo ... 5.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/dsi6171cdgv4m ... 6.jpg?dl=0
20 czerwca 91 z Chencin
Jaśnie Wielmożny Mci Dobrodzieyu,
Na list Pański spóźniłem nieco odpisu, którym miałem sobie przeleconego (?) JW. Kasztelana Łukowskiego, abym w interesie Jego ….. względem oderwania rzeki od koryta do stawu fabryki żelaznej prowadzącego z Imć Wolskim Sa………….(?), do Komisji Cywilno Wojskowej Opoczyńskiej wprowadzoną …… ta ….. …… ……. zdawała się ukończyć potrzebowałem …………………… , gdy zrobiłem JPa Wolskiego powolnego, że dopuszcza y wody, y reperacyi przerwaney tamy, tym nawet projektem izby JW. Kasztelan kwestya … ………… o tę wodę będący, zapisem kompromisu ułatwić raczył, o czem doniosłem JW. Kasztelanowi. Ja tu po Chencińskim (?) y ………. przebiegam dla zagrzania obywatelów y wywiedzenia się o ich chęci. Znalazłem chętnych, ale tylko przewodnika potrzebujących. W domu JW. Woyewody Sandomierskiego byłem, który tylko na nogi upadł, w sobie zdrowy y czerstwy (?). Czeka tylko na kompiele z Warszawy, o czym pisałem do JW. Marszałka, ten starzec naysłodziey wspominając JP Dobrodzieya, pragnie iżby był od Pana odwiedzonym y oświadczył, iż Boga prosi aby póty nie umarł, póki by Imć Pana Dobrodzieya jeszcze nie oglądał. Ciesząc się z swoich nadziey …… JPanu Dobrodziejowi odpowiadających upadam do …. Pańskich łaskawie y respektowi ……………. Wyrażając ………………… z głębokim uszanowaniem
JW. Panu Dobrodziejowi obowiązanym y nayniższym sługą
M. Odrowąż Strasz PWZ D (?)
Pozdrawiam wszystkich, Marek
Prośba o pomoc w odczytaniu listu do Hugo Kołłątaja 1791
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
StraszMarek

- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
.. Jego kwestyię..
... Wolskim Somsiadem...
Ta kwestyia że bardziej łagodnoscią zdawała się ukończać potrzebowałem na to czasu w którym gdy zrobiłem
..y spor o tę wodę
====
...swoich nadziey skutkami JW..
... upadam do nog Pańskich
...y Respektowi na zawsze wpraszaiąć/upraszająć [....] się z głebokim
___
Krystyna
... Wolskim Somsiadem...
Ta kwestyia że bardziej łagodnoscią zdawała się ukończać potrzebowałem na to czasu w którym gdy zrobiłem
..y spor o tę wodę
====
...swoich nadziey skutkami JW..
... upadam do nog Pańskich
...y Respektowi na zawsze wpraszaiąć/upraszająć [....] się z głebokim
___
Krystyna
-
StraszMarek

Dziękuję bardzo Krysiu.
List mam już dzięki Tobie prawie rozszyfrowany, pozostaje jeszcze jedna kwestia – nazwa geograficzna:
"Ja tu po Chencińskim (?) y ………. przebiegam dla zagrzania obywatelów y wywiedzenia się o ich chęci".
Czy może to być „Wieluńskim” czy też może coś innego?
Pozdrawiam, Marek
List mam już dzięki Tobie prawie rozszyfrowany, pozostaje jeszcze jedna kwestia – nazwa geograficzna:
"Ja tu po Chencińskim (?) y ………. przebiegam dla zagrzania obywatelów y wywiedzenia się o ich chęci".
Czy może to być „Wieluńskim” czy też może coś innego?
Pozdrawiam, Marek
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
jeszcze na dole ...na zawsze upraszając zapisuję się głębokim uszanowaniem.
Na zapis Wieluńskim za mało liter i zbyt daleko od ziemi Chęcińskiej [tak myślę] raczej Wiślickim bym odczytała
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wojew%C3% ... spolita%29
___
Krystyna
Na zapis Wieluńskim za mało liter i zbyt daleko od ziemi Chęcińskiej [tak myślę] raczej Wiślickim bym odczytała
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wojew%C3% ... spolita%29
___
Krystyna
-
StraszMarek

Tak, masz rację, to rzeczywiście musi być Wislicki!
Wszystko pasuje - Michał Strasz był posłem z województwa sandomierskiego i zapewne zaraz po uchaleniu Konstytucji 3 Maja wyruszył do tych dwóch powiatów, by zbierać dla niej poparcie.
Pozdrowienia, Marek
Wszystko pasuje - Michał Strasz był posłem z województwa sandomierskiego i zapewne zaraz po uchaleniu Konstytucji 3 Maja wyruszył do tych dwóch powiatów, by zbierać dla niej poparcie.
Pozdrowienia, Marek