Dróżnik z Igań?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
herka

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Dróżnik z Igań?
Witam
W akcie chrztu mojego pra...dziadka znalazłem zapis, że jego ojciec był dróżnikiem zamieszkałym we wsi Iganiach (obok Siedlec). Sęk w tym, że w roku 1857 na tych terenach nie było jeszcze kolei. Przynajmniej tak sądzę przeglądając dostępne w sieci strony o kolei.
I tu moje pytanie: Czy dróżnik to mógł być jakiś inny zawód niż obecnie?
Może ktoś ma inny pomysł?
Załączam link do w/w aktu (nr 2)
http://www.szukajwarchiwach.pl/62/200/0 ... YVcOF6zUbw
Pozdrawiam
Krzysiek
W akcie chrztu mojego pra...dziadka znalazłem zapis, że jego ojciec był dróżnikiem zamieszkałym we wsi Iganiach (obok Siedlec). Sęk w tym, że w roku 1857 na tych terenach nie było jeszcze kolei. Przynajmniej tak sądzę przeglądając dostępne w sieci strony o kolei.
Pozdrawiam
Krzysiek
Re: dróżnik z Igań?
A może był dróżnikiem w innej miejscowości niż ta w której mieszkał ?herka pisze:Witam
Pozdrawiam
Krzysiek
Mój prapradziad również pracował jako dróżnik(strażnik kolejowy) i mieszkał w odległości około dwóch kilometrów od miejsca gdzie pracował.
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
-
natalia1986

-
MonikaMaru

Znalezione w internecie:
"...Otóż przewiezienie 1 tony towaru płatnym traktem na odległość 1 mili pruskiej (ok. 7,5 km) kosztowało właśnie 1 srebrnego grosza. Opłatę drogową pobierał dróżnik, który zamieszkiwał w specjalnie do tego celu postawionych domach szosowych. Szosa w miejscu domu szosowego przedzielona była często szlabanem. Dróżnik chcąc ułatwić sobie pracę posługiwał się siatką bądź koszyczkiem umocowanym do długiego styliska, które wyciągał przez okno nie wychodząc na zewnątrz i w ten sposób odbierał opłatę."
Iganie leżały na obrzeżach Siedlec. Może w pobliżu były rogatki.
Pozdrawiam,
Monika
"...Otóż przewiezienie 1 tony towaru płatnym traktem na odległość 1 mili pruskiej (ok. 7,5 km) kosztowało właśnie 1 srebrnego grosza. Opłatę drogową pobierał dróżnik, który zamieszkiwał w specjalnie do tego celu postawionych domach szosowych. Szosa w miejscu domu szosowego przedzielona była często szlabanem. Dróżnik chcąc ułatwić sobie pracę posługiwał się siatką bądź koszyczkiem umocowanym do długiego styliska, które wyciągał przez okno nie wychodząc na zewnątrz i w ten sposób odbierał opłatę."
Iganie leżały na obrzeżach Siedlec. Może w pobliżu były rogatki.
Pozdrawiam,
Monika
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Też z internetu,
http://mazowsze.hist.pl/17/Rocznik_Mazo ... 011/34060/
w tekście należy poszukać dróżnik
To w Królestwie
Jeszcze liczniej dróżników można znaleźć w Prusach i zaborze austriackim.
Zatem było to zajęcie wielofunkcyjne ,nie tylko od kolejowych przejazdów , od poboru myta (jak sadziłem) ale i od utrzymania dróg co zdaje się być najbardziej oczywiste
Pozdrawiam
http://mazowsze.hist.pl/17/Rocznik_Mazo ... 011/34060/
w tekście należy poszukać dróżnik
To w Królestwie
Jeszcze liczniej dróżników można znaleźć w Prusach i zaborze austriackim.
Zatem było to zajęcie wielofunkcyjne ,nie tylko od kolejowych przejazdów , od poboru myta (jak sadziłem) ale i od utrzymania dróg co zdaje się być najbardziej oczywiste
Pozdrawiam
-
herka

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Witam
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
Chyba coś jest na rzeczy z tym "drogowym" dróżnikiem. Przejrzałem historię Adama Wadasa i jego dzieci i wygląda na to, że zawód dróżnika wykonywał mieszkając w Iganiach i Ujrzanowie czyli na obrzeżach Siedlec. Może faktycznie pobierał opłaty drogowe. Kiedy mieszkał z rodziną w innych wsiach pracował w innych zawodach.
Pozdrawiam
Krzysiek
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
Chyba coś jest na rzeczy z tym "drogowym" dróżnikiem. Przejrzałem historię Adama Wadasa i jego dzieci i wygląda na to, że zawód dróżnika wykonywał mieszkając w Iganiach i Ujrzanowie czyli na obrzeżach Siedlec. Może faktycznie pobierał opłaty drogowe. Kiedy mieszkał z rodziną w innych wsiach pracował w innych zawodach.
Pozdrawiam
Krzysiek