Rzemek lub Żemek Franciszek, ok. Nowego Dworu Mazowieckiego

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
tom0207

Sympatyk

Rzemek lub Żemek Franciszek, ok. Nowego Dworu Mazowieckiego

Post autor: tom0207 »

Temat: "Franciszek Rzemek lub Żemek, ok. Nowego Dworu Mazowieckiego"*

Witam serdecznie

Od jakiegoś czasu poszukuję aktu urodzenia mojego pradziadka Franciszka Rzemek. Wiem dzięki pozyskaniu odpisu aktu, że ślub wziął w parafii Naruszewo w 1922 roku ze Stanisławą Gwiazdą. Wg. w/w aktu jego ojciec nazywał się Józef Rzemek a matka Elżbieta zd. Antynier. Uwzględniając wiek w momencie ślubu, Franciszek urodzić miałby się w 1896 roku (brak miejsca urodzenia).

Dzięki pomocy forumowiczów dowiedziałem się, że w parafii Łomna (całkiem niedaleko od Naruszewa) w 1893 roku miał miejsce ślub Józefa Żemek (stąd wątpliwość czy zapis przez RZ jest prawidłowy) z Elżbietą Artynil. Nie udało mi się niestety odnaleźć aktu urodzenia Franciszka, w związku z czym nie mam 100% pewności, że to dobry trop). Próbowałem też szukać w parafii Danków, w której na świat przyszła Elżbieta Antynier wg alegaty do aktu ich ślubu. Tam również fiasko :/

Oto link do tematu w którym wcześniej poszukiwałem jakichkolwiek danych: http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-15.phtml

Gdyby ktoś miał jakieś koncepcje lub sugestie, gdzie ewentualnie powinienem skierować swoje poszukiwania, będę ogromnie wdzięczny

Pozdrawiam

Tomasz Kępka

* moderacja tematu [Sianin_1948]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”