Modro, Geppert - Warszawa i okolice

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Skiba_A

Sympatyk

Post autor: Skiba_A »

Witam,
poszukuję krewnych z rodziny Modro i Geppert. Warszawa i okolice.

pozdr,
Agnieszka
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Może coś bliższego, np czas?
Bo ja mam rodzinę Madru (różnie pisaną) w Warszawie w latach 1848-1890. Felix i Petronella ze Skoczewskich i ich dzieci. Być może także rodzeństwo Felixa mieszkało wówczas w Warszawie. w latach 90-tych mój odłam rodziny wyniósł się z Warszawy - najpierw do Piotrkowa (skąd pochodził Felix, potem do Radomska by wreszcie osiąść w Częstochowie). Część dzieci pozostała w Warszawie część trafiła w inne miejsca w Polsce i obecnie noszą nazwisko Madruj.
Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
Skiba_A

Sympatyk

Post autor: Skiba_A »

Rodzina Modro i Geppert (Goeppert) to luteranie.
W Warszawie i okolicach mieszkają do dzisiaj na pewno Modro i osoby posiadające ich w swoich drzewach.
Modro są w Warszawie od 1860 roku.
Wcześniej w aktach nie występują.
Agnieszka Augusta Modro z d. Geppert (Goeppert) zmarła na serce tuż przed II wojną w Legionowie (miała ok 40 lat) i została pochowana na opuszczonym dzisiaj cmentarzu ewangelickim w Nowym Dworze. Przypuszczam, że rodzina Geppert pochodzi z tych właśnie stron.
pozdrawiam,
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”