Brak miejscowości gdzie szukać
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- olgaprzyjemska

Dzień dobry,
Jestem nowa w temacie poszukiwania przodków, znalazłam informację, na której widnieje miejsce urodzenia mojej pra pra babci, niestety nie ma go w Waszej bazie. Czy to oznacza, że jeszcze nie została zaindeksowana, czy może nie ma nic na jej temat? Chodzi o miejscowość WIELGIE pow Lipno, kujawsko pomorskie.
Pytanie dodatkowe - jest coś takiego jak family search, można tam kupić dostęp do ksiąg metrykalnych, czy wiecie jak to działa i jakim sposobem, księgi z Białorusi mogą być w Stanach z okresu 1911r?
Pozdrawiam serdecznie
Jestem nowa w temacie poszukiwania przodków, znalazłam informację, na której widnieje miejsce urodzenia mojej pra pra babci, niestety nie ma go w Waszej bazie. Czy to oznacza, że jeszcze nie została zaindeksowana, czy może nie ma nic na jej temat? Chodzi o miejscowość WIELGIE pow Lipno, kujawsko pomorskie.
Pytanie dodatkowe - jest coś takiego jak family search, można tam kupić dostęp do ksiąg metrykalnych, czy wiecie jak to działa i jakim sposobem, księgi z Białorusi mogą być w Stanach z okresu 1911r?
Pozdrawiam serdecznie
Miejscowość Wielgie znajdziesz w genealogiawarchiwach
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... ents=false
Pozdrawiam
Danuta
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... ents=false
Pozdrawiam
Danuta
Pozdrawiam
Danuta
Danuta
- olgaprzyjemska

- olgaprzyjemska

Czy możliwe, że w roku 1885 kogoś mogli pominąć w wpisaniu w księgę? Mam dokładną datę urodzenia i miejscowość (z dowodu osobistego) jednak nie ma jej w tych księgach. Biorę pod uwagę ewentualność taką, że babcia zmyśliła sobie taką miejscowość urodzenia po wojnie po ponownym wyrabianiu dokumentów 
-
MonikaMaru

Może trzeba sprawdzić lata przed 1885. Czasami kobiety lubiły się odmłodzić przy ponownym wyrabianiu dokumentów. Czy pra..babcia miała rodzeństwo i gdzie urodzili się? Też w Wielgiem?
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika
-
Imie_Nazwisko
Czy znajduja się gdzies elektroniczne wersje metryk z Kościana (woj. wielkopolskie)?
- Czerkawska_Ewa

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Mam podobną sytuację w rodzinie. Dostałam od najstarszych członków rodziny drzewo genealogiczne, z którego wynika, że dzieci mojego 3 razy pradziadka rodziły się w Rożdżałach. Tam też urodził się mój 5 razy pradziadek. Zabrałam się za indeksację Rossoszycy do której należały Rożdżały i okazało się, że tam mojej rodziny nie ma. Mogli się urodzić w Rożdżałach, ale chrzczeni mogli być gdzie indziej. W księgach są zapisane chrzty. Chyba dobrze rozumuję ?
Pozdrawiam,
Ewa
Pozdrawiam,
Ewa
- Bea

Re: Brak miejscowości gdzie szukać
Racja !MonikaMaru pisze:Może trzeba sprawdzić lata przed 1885. Czasami kobiety lubiły się odmłodzić przy ponownym wyrabianiu dokumentów. Czy pra..babcia miała rodzeństwo i gdzie urodzili się? Też w Wielgiem?
Pozdrawiam,
Monika
Trzeba też sprawdzić lata po 1885 r. bo wpis do księgi nie ma nic wspólnego z datą urodzenia. Dziecko mogło być zgłoszone kilka nawet lat po urodzeniu, np. "z powodu opóźnienia - niestawienia się ojca" (przykładowo moja babcia została zgłoszona 3 lata po urodzeniu).
- olgaprzyjemska

Jakby miała rodzeństwo to przewinęłoby się nazwisko OLKIEWICZ a nic takiego się nie pojawia. Czy możliwe, że kogoś nie "księgowali"?MonikaMaru pisze:Może trzeba sprawdzić lata przed 1885. Czasami kobiety lubiły się odmłodzić przy ponownym wyrabianiu dokumentów. Czy pra..babcia miała rodzeństwo i gdzie urodzili się? Też w Wielgiem?
Pozdrawiam,
Monika
Niestety jedyny trop jaki mam to ta miejscowość, brak informacji czy pra pra babcia miała rodzeństwo. To była zawiła historia, gdyż ta pra pra babcia odnalazła się dopiero w latach 90, a raczej pamięć i grób po niej. W II wojnie światowej jej losy się rozeszły z resztą rodziny, zaginęła z wnuczką w transporcie na Syberię, ale okazało się, że wyskoczyła z wagonów i jej wnuczka znalazła rodzinę teraz w latach 90 (nas). Od niej mamy te dokumenty. Ale za dużo to ona też nie wie, bo miała nie cały rok wtedy.
-
Cichon_Krzysztof

Witam,
czy jest pewne że babcia urodziła się w kujawsko-pomorskim?
W województwie mazowieckim również występuje miejscowość Wielgie:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielgie_% ... wieckie%29
i może poszukać przodków w tymże regionie
Z pozdrowieniami
Krzysztof Cichoń
czy jest pewne że babcia urodziła się w kujawsko-pomorskim?
W województwie mazowieckim również występuje miejscowość Wielgie:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielgie_% ... wieckie%29
i może poszukać przodków w tymże regionie
Z pozdrowieniami
Krzysztof Cichoń
- olgaprzyjemska

- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Witaj Olga,
Podajesz bardzo malo informacji.
W ktorym roku wojny rodzina zostala wywieziona na Syberie i z jakiej miejscowosci ?, byc moze widnieja na listach
deportacyjnych lub w "Karcie" - Indeksie Represjonowanych. Po zakonczeniu wojny wywozono z roznych terenow
obecnej Polski ale wczesniej wygladalo to troche inaczej.
Bywalo tak, ze osoby powracajace nie zawsze podawaly dokladne dane, moja babcia odmlodzila sie o 10 lat.
Wrocila wraz z dziecmi z Syberii w 1946 r. widnieje na listach PUR - Szczecin. Daty urodzin dzieci tez stoja pod
duzym znakiem zapytania gdyz na dwoch listach sa rozne a w dowodach osobistych jeszcze inne. Przed wywozka
mieszkali w wilejskim, obecnie Bialorus i ciezko jest o akty.
Moim zdaniem musisz wziac pod uwage wszystkie miejscowosci o tej nazwie. Te ktora podal wyzej Krzysztof rowniez.
Parafia Wielgie, metryki sa w AP Radom w szukajwarchiwach jeszcze nie ma.
Pozdrawiam
Grazyna
Podajesz bardzo malo informacji.
W ktorym roku wojny rodzina zostala wywieziona na Syberie i z jakiej miejscowosci ?, byc moze widnieja na listach
deportacyjnych lub w "Karcie" - Indeksie Represjonowanych. Po zakonczeniu wojny wywozono z roznych terenow
obecnej Polski ale wczesniej wygladalo to troche inaczej.
Bywalo tak, ze osoby powracajace nie zawsze podawaly dokladne dane, moja babcia odmlodzila sie o 10 lat.
Wrocila wraz z dziecmi z Syberii w 1946 r. widnieje na listach PUR - Szczecin. Daty urodzin dzieci tez stoja pod
duzym znakiem zapytania gdyz na dwoch listach sa rozne a w dowodach osobistych jeszcze inne. Przed wywozka
mieszkali w wilejskim, obecnie Bialorus i ciezko jest o akty.
Moim zdaniem musisz wziac pod uwage wszystkie miejscowosci o tej nazwie. Te ktora podal wyzej Krzysztof rowniez.
Pozdrawiam
Grazyna
- Barbara_Lendzion

Jest parafia Wielgie w kujawsko-pomorskim powiecie lipnowskim .Poszukaj ma www.genealogia w archiwach i na www.portal rodziny szpejenkowskich.eu.Faktycznie za mało danych podajesz.Szpejenkowscy mają u siebie na stronie indeksy z tej miejscowości ale do 1845 roku.Może znajdziesz inne osoby z tej rodziny.
Barbara
Barbara
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
- olgaprzyjemska

[quote="s
Pozdrawiam
Grazyna[/quote]
sprawdziłam przekierowanie, ale nie ma tam Parafii Wielgie?
Pozdrawiam
Grazyna[/quote]
sprawdziłam przekierowanie, ale nie ma tam Parafii Wielgie?