Znalazłem akt zgonu dzieci moich Przodków. Jako miejsce Jch zgonu podano: "Inkwizytoriat Łęczyca".
Nigdzie nie mogę znaleźć wyjaśnienia, co to był ów "Inkwizytoriat".
A do tego, dlaczego te Dzieci nie zmarły w którejś z miejscowości w pobliżu Łęczycy (tak nie podano) ?
Inkwizytoriat Łęczyca
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Gos_Paweł_P

Inkwizytoriat Łęczyca
Pawel,
Inkwizytoriat to byl sad z wiezieniem.
A moze to byly dzieci pracownika wiezienia zamieszkalego na miejscu?
Z jakich lat sa te zgony?
Jaki zawod wykonywal ich ojciec?
Ile lat mialy dzieci kiedy zmarly?
Pozdrawiam,
Bozenna
Inkwizytoriat to byl sad z wiezieniem.
A moze to byly dzieci pracownika wiezienia zamieszkalego na miejscu?
Z jakich lat sa te zgony?
Jaki zawod wykonywal ich ojciec?
Ile lat mialy dzieci kiedy zmarly?
Pozdrawiam,
Bozenna
-
Gos_Paweł_P

Inkwizytoriat Łęczyca
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Prawdę mówiąc, jedynie taka możliwość przychodziła mi do głowy. Tym bardziej, iż gen. Dąbrowski wspominał w swoich pamiętnikach zamek w Łęczycy zamieniony właśnie na inkwizytoriat.
Jednak, cała ta historia nie daje mi spokoju.... .
Niestety, nie znam zawodu Przodka-w aktach, także nie podano. Zdarzenia miały miejsce w roku 1808 a dzieci były w wieku 1 roku oraz 1 dnia.
Prawdę mówiąc, jedynie taka możliwość przychodziła mi do głowy. Tym bardziej, iż gen. Dąbrowski wspominał w swoich pamiętnikach zamek w Łęczycy zamieniony właśnie na inkwizytoriat.
Jednak, cała ta historia nie daje mi spokoju.... .
Niestety, nie znam zawodu Przodka-w aktach, także nie podano. Zdarzenia miały miejsce w roku 1808 a dzieci były w wieku 1 roku oraz 1 dnia.
Inkwizytoriat Łęczyca
Pawel,
Przeszukaj inne ksiegi Leczycy z tego okresu.
Moze przodek gdzies wystepuje z wpisanym zawodem.
Pozdrawiam,
Bozenna
P.S. w akcie chrztu mojego prapradziadka jest wpisane: "urodzony w Twierdzy Zamosc" (1830 rok). Tez sie lekko zdziwilam, ale po przeszukaniu innych aktow, wszystko stalo sie jasne.
Zolnierze bronili Twiedzy, co nie przeszkadzalo faktowi, ze jednoczesnie tam tez rodzily sie ich dzieci.
Przeszukaj inne ksiegi Leczycy z tego okresu.
Moze przodek gdzies wystepuje z wpisanym zawodem.
Pozdrawiam,
Bozenna
P.S. w akcie chrztu mojego prapradziadka jest wpisane: "urodzony w Twierdzy Zamosc" (1830 rok). Tez sie lekko zdziwilam, ale po przeszukaniu innych aktow, wszystko stalo sie jasne.
Zolnierze bronili Twiedzy, co nie przeszkadzalo faktowi, ze jednoczesnie tam tez rodzily sie ich dzieci.