Poszukuję:
1.informacji nt. Andrzeja Kalińskiego (*około 1769) i Franciszki Rucińskiej (*około 1789) (nieznana data i miejsce ślubu, data i miejsce urodzenia)
on w 1815 zapisany jako urodzony ekonom dworski (Bratoszewice)
1821 posesor wojtostwa w Samicach
1825 wielmożny, dzierżawca wojtostwa w Samicach pod liczbą 37 zamieszkały
2.rodzeństwa i wszelkich informacji nt. Karola Kalińskiego (*08-02-1815 Bratoszewice, zgon?), syna Andrzeja i Franciszki Rucińskiej, (ślub z Zofią Nestorowicz w 1840 r w Dmosinie)
on ekonom 1856,1859,1861, 1863, 1866
zamieszkały:
1835-1836 Głuchów (łódzkie)
1841-1843 Dmosin
1855-1856 Sobota
1859-1861 Jankowice
02-1863 - Krzewie
07-1863 Strzegocin
1866 - Wierzyki
3. daty i miejsca urodzenia Zofii Nestorowicz (*ok 1827), żony Karola Kalińskiego, córki Bogumiła i Marianny Jaworskiej?, oraz jej rodzeństwa
Być może znacie jakieś dodatkowe opracowania z tych lat dla powyższych miejscowości, gdzie mogłyby znajdować się wzmianki o tych osobach?
Kaliński, Rucińska, Nestorowicz (min. Samice, Bratoszewice)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Ostatnio zmieniony czw 14 sty 2016, 12:36 przez J1anka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Anna
Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
Anna
Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
-
Maciej_Szmit
- Kontakt:
ad 2. Toż ten Karol Kaliński mój praprapradziad
Jego córka Konstancja Franciszka była matką mojego pradziadka Władysława Kosińskiego (ur 1864 w Strzegocinie). Zdaje się że Ona z synem (ojciec zaginął gdzieś w Powstaniu Styczniowym) i albo swoim ojcem albo co najmniej bratem przyjechali w okolice Rudy Pabianickiej, gdzie do dzisiaj jacyś Kalińscy mieszkają. A w ogóle przyjemnością się dowiem czegoś więcej, bo nie udało mi się zejść głębiej niż do owego praprapradziadka. I druga rzecz: znalazłem post w googlach (więc się zapisałem na forum ale jestem tu bardzo początkujący więc jakbym nie odpowiadał to poproszę o emaila).
Niestety niewiele więcej wiem na temat Karola, ale wszystko wskazuje na to, że mamy wspólnego przodka
.
Twoja Konstancja urodziła się w Dmosinie w 1841 roku. Natomiast moja prababka Helena urodziła się już w Krośniewicach w roku 1863.
Ponadto urodzili mu się synowie: Ludwik, Antoni, Jan, chłopiec zmarły przy porodzie i córka Stanisława
Dodać jeszcze mogę, ze Karol z pierwszego małżeństwa z Konstancją Guzewską również miał 2 córki: Paulinę i Emilię.
Reszta na PW.
Twoja Konstancja urodziła się w Dmosinie w 1841 roku. Natomiast moja prababka Helena urodziła się już w Krośniewicach w roku 1863.
Ponadto urodzili mu się synowie: Ludwik, Antoni, Jan, chłopiec zmarły przy porodzie i córka Stanisława
Dodać jeszcze mogę, ze Karol z pierwszego małżeństwa z Konstancją Guzewską również miał 2 córki: Paulinę i Emilię.
Reszta na PW.
Pozdrawiam
Anna
Anna
-
Maciej_Szmit
- Kontakt:
W 1964 Karol figuruje we wpisie chrztu swojego wnuka - Władysława jako pisarz strzegociński. To nie pasuje do tych Krośniewic. Reszta też na prv.
Re: Kaliński, Rucińska, Nestorowicz (min. Samice, Bratoszewi
Moim zdaniem jak najbardziej pasujeMaciej_Szmit pisze:W 1964 Karol figuruje we wpisie chrztu swojego wnuka - Władysława jako pisarz strzegociński. To nie pasuje do tych Krośniewic. Reszta też na prv.
02-1859 rodzi się w Jankowicach parafia Krośniewice syn Jan
w 1861 w Jankowicach rodzi się i umiera przy porodzie bezimienny syn
02-1863 w Krzewiu rodzi moja praprababka Helena
03-07-1863 w Strzegocinie umiera syn Jan (ur. 1859 w Jankowicach)
w 1864 (chyba zrobiłeś pomyłkę o 100 lat
Pozdrawiam
Anna
Anna