Proszę o odczytanie.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Proszę o odczytanie.
Witam!
Jest ktoś w stanie odczytać akt numer 14 z tego linku? mimo, że jest to w naszym języku rozumiem co 10 słowo :/
link:
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Pozdrawiam
Adam
Jest ktoś w stanie odczytać akt numer 14 z tego linku? mimo, że jest to w naszym języku rozumiem co 10 słowo :/
link:
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Pozdrawiam
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
- historyk1920

Proszę o odczytanie.
Witaj Adamie 
Oto co zdołałem odczytać
14 Żuleniewo
Roku Tysiąc osiemset dwudziestego pierwszego
dnia ósmego Marca o godzinie ósmej rano Przed Nami Księdzem
Czaykowskim Wikariuszem? i zastępcą Urzędnika Stanu Cywilnego
Gminy Chodulickiej ? w powiecie kowalewskim obwodzie kujawskim
Województwie Mazowieckim, Stawił się Maciej Drzuwakadzki?
lat piędziesiąt trzy liczący wyrobnik i Marcin Kaczorowski
lat piędziesiąt liczący wyrobnik z Zaleniewic zamieszkali
oświadczyli nam iż dnia szóstego marca o godzinie jedenastej
w nocy umarła Anna Drzewakoska lat czterdzieści licząca, żona
stawających Macieja Drzewakowskiego. Po czem akt niniejszy po
przeczytaniu Onego stawającym przez nas Tylko podpisany został,
gdyż przytomni pisać nie umieją.
X Czajkowski z USC
Pozdrawiam
Marek
Oto co zdołałem odczytać
14 Żuleniewo
Roku Tysiąc osiemset dwudziestego pierwszego
dnia ósmego Marca o godzinie ósmej rano Przed Nami Księdzem
Czaykowskim Wikariuszem? i zastępcą Urzędnika Stanu Cywilnego
Gminy Chodulickiej ? w powiecie kowalewskim obwodzie kujawskim
Województwie Mazowieckim, Stawił się Maciej Drzuwakadzki?
lat piędziesiąt trzy liczący wyrobnik i Marcin Kaczorowski
lat piędziesiąt liczący wyrobnik z Zaleniewic zamieszkali
oświadczyli nam iż dnia szóstego marca o godzinie jedenastej
w nocy umarła Anna Drzewakoska lat czterdzieści licząca, żona
stawających Macieja Drzewakowskiego. Po czem akt niniejszy po
przeczytaniu Onego stawającym przez nas Tylko podpisany został,
gdyż przytomni pisać nie umieją.
X Czajkowski z USC
Pozdrawiam
Marek
Proszę o odczytanie.
Marku nie wiem jak udało Ci się to odczytać ale serdecznie dzięki! 
- historyk1920

Proszę o odczytanie.
Cieszę się, może ten odczyt nie jest doskonały - można zawsze nanieść poprawki !
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Marek
Proszę o odczytanie.
zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Maciej Drzewakowski mąż zmarłej był owczarzem. Był to mój 5 razy pra dziadek. I co mnie zastanawia. Każdego z jego dzieci rodziło się praktycznie w innym miejscu o_O czy to miało jakiś związek z jego pracą?
tekst
Zieleniewo
Roku 1821 dnia 8 marca o godzinie 8 rano przede mną księdzem Czajkowskim wikariuszem i zastępcą urzędnika stanu cywilnego gminy chodeckiej w powiecie kowalski obwodzie kujawskim województwie mazowieckim stawili się Maciej Drzewakowski lat 53 liczący wyrobnik i Marcin Kaczoroski lat 50 liczacy wyrobnik w Zieleniewie zamieszkali i oświadczyli nam iż dnia 6 marca o godzinie 11 w nocy umarła Anna Drzewakoska lt 40 licząca żona stawąjacego Macieja Drzewakoskiego. Po czem akt niniejszy po przeczytaniu onego stawającym przez nas tylko podpisany został, gdyż przytomni pisać nie umieją.
Proszę
Roku 1821 dnia 8 marca o godzinie 8 rano przede mną księdzem Czajkowskim wikariuszem i zastępcą urzędnika stanu cywilnego gminy chodeckiej w powiecie kowalski obwodzie kujawskim województwie mazowieckim stawili się Maciej Drzewakowski lat 53 liczący wyrobnik i Marcin Kaczoroski lat 50 liczacy wyrobnik w Zieleniewie zamieszkali i oświadczyli nam iż dnia 6 marca o godzinie 11 w nocy umarła Anna Drzewakoska lt 40 licząca żona stawąjacego Macieja Drzewakoskiego. Po czem akt niniejszy po przeczytaniu onego stawającym przez nas tylko podpisany został, gdyż przytomni pisać nie umieją.
Proszę
tekst
Jeszcze raz serdecznie dziękuję! Ja nie wiem jak to można było odczytać 
Proszę o odczytanie.
kilka poprawek:
Zieleniewo
gmina Chodecka ( Chodecz)
powiat Kowalski (Kowal)
pozdrawiam monika
Zieleniewo
gmina Chodecka ( Chodecz)
powiat Kowalski (Kowal)
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Proszę o odczytanie.
bardzo dziękuję
to może pomożecie mi rozwiązać pewną zagadkę
otóż Maciej Drzewakowski mój przodek 1 syna miał we wsi Karczewie parafia Dąbie, następnie jego dzieci rodziły się w Arkuszewie, Przedczu, Łączewnej, Łaknie oraz Rybnie. Z tym, że te wszystkie miejscowości są od siebie oddalone i to sporo zwłaszcza Karczew(Karszew) a Arkuszewo. Maciej był owczarzem, czy jest więc możliwe że przemieszczał się ze stadem?
Co do owiec
Owce to raczej nie są zwierzęta wędrowne a szczególnie na terenach równinnych - trudno owce upilnować i przeganiać wśród zasiewów - w Anglii grodzono obszary. W XIX wieku hodowla owiec była opłacalna bo w każdym większym majątku owce posiadali. Jeden z moich przodków tez był owczarzem (co więcej niedaleko od Pańskiego przodka lecz nieco później). Też mu się zdarzyło przesiedlać, ale to chyba z powodów spraw sercowych
a raczej ożenku. Owczarz to był fachowiec i raczej to on wędrował tam gdzie go zatrudniali a nie gdzie było stado. O ile te pierwsze lokalizacje to zapewne opieka nad tym samym stadem (zimą owce trzyma się w zamknięciu). Co do Karczewa to pewno nowe miejsce pracy Pańskiego przodka. Istnieje też możliwość, że to inny majątek tego samego dziedzica, albo dzierżawcy majątku.
Jeśli Pana interesuje sposób hodowli owiec to znalazłem w sieci
http://rcin.org.pl/dlibra/doccontent?id=39461
Jak widzę Pański przodek obracał się niedaleko miejscowości Katarzyna, która we wspomnieniach powstańców styczniowych za dobrze się w pamięci nie zaznaczyła szczególnie w kontekście postawy chłopów.
Pozdrawiam
Jeśli Pana interesuje sposób hodowli owiec to znalazłem w sieci
http://rcin.org.pl/dlibra/doccontent?id=39461
Jak widzę Pański przodek obracał się niedaleko miejscowości Katarzyna, która we wspomnieniach powstańców styczniowych za dobrze się w pamięci nie zaznaczyła szczególnie w kontekście postawy chłopów.
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź
o tym jak chłopi traktowali powstańców styczniowych słyszałem, sprawa przykra mam nadzieję że żaden z moich przodków nie brał udziału w tym procederze. Co do Macieja i Karczewa. Zastanawiam się czy to jest jego pierwsze miejsce pracy czy może tak jak pozostałe po prostu tam przybył. Pytanie tylko skąd, nie mogę nigdzie doszukać się jego aktu urodzenia a chciałbym poznać jego pochodzenia gdyż jest to najstarszy przodek jakiego odnalazłem 
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam