Parafie na Podlasiu.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Parafie na Podlasiu.

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Czy ktoś z państwa interesował się parafiami Piątnica i Zawady na Podlasiu. Mam pytanie, czy materiały które znajdują się w szwa to wszystko czym dysponuje archiwum w Łomży, czy jest szansa na kolejne metryki. Pozdrawiam. Życzę miłego dnia.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Formalna uwaga. Historycznie biorąc obie parafie nie przynależą do Podlasia. Obawiam sie ze wielu mieszkańców Piątnicy gotowych byłoby za to przypisanie nawet się obrazić wszak oni Mazowszanie, Z Zawadami byłoby pewnie łagodniej.
Ale do rzeczy. U mormonów i w AP w Łomży są mikrofilmy ksiąg od 1870 roku do sporo wstecz , mniej lub bardziej kompletny XVIII wiek. O to czy będą skanowane i umieszczone w sieci (szwa) trzeba by pytać w Łomży. Podejrzewam że jeśli to nie szybko.
Problemem będą lata 1871 - 1889, księgi z tego okresu sa we władaniu kościoła a tu młyny zmian mielą powoli.
Zapewne w sieci najszybciej będa ukazywac sie skany z kolejnych lat które z USC będą trafiać do AP w Łomży.
Pozdrawiam
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Bardzo dziękuję za informację i cenną uwagę odnośnie umiejscowienia w/w parafii. To wina mojej niewiedzy. Nie wiedziałam że Piątnica to już Mazowsze, zwłaszcza że AP w Łomży jest filią AP w Białymstoku. Rozumiem jednak tych wszystkich, którzy tak właśnie lokują swoje tereny i szanuję ich zdanie. W związku z tym przepraszam i wszystkich pozdrawiam. Miłego dnia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”