Murowana Goślina Akta metrykalne ewangelickiej parafii
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Murowana Goślina Akta metrykalne ewangelickiej parafii
Na portalu szukajwarchiwach.pl znalazłem skany ksiąg urodzeń, małżeństw i zgonów parafii ewangelickiej w Murowanej Goślinie (powiat Oborniki Wlkp.) obejmujący okres lat 1776-1794. Tamże odnalazłem rejestr ślubu zawartego jak sądzę po zbieżności imion i nazwiska prawdopodobnie przez rodziców moich dotychczas odnalezionych protoplastów ze strony ojca. Żeby jednak utwierdzić się w tych domysłach musiałbym przejrzeć księgi urodzeń tej parafii obejmujące lata następne ponieważ z innych źródeł wiadomo, że praprapradziadek i jego brat urodzili się w 1795 i 1798. Nie jest wykluczone, że mieli oni również siostry. I w związku z powyższym stanem faktycznym mam pytanie czy istnieją akta metrykalne ewangelickiego zboru w Murowanej Goślinie przynależne okresowi późniejszemu tj. od roku 1795 do około 1800-1805) i jeśli tak to do kogo się zwrócić o pomoc w ich przejrzeniu.
-
Lis_Wojciech

Niestety los ksiąg ewangelickich z Murowanej Gośliny, powstałych po 1794 roku, nie jest znany. Przypuszczam, że mogły zaginąć w czasie II wojny światowej, ponieważ na spisach sporządzanych przez okupacyjny Urząd do Spraw Genealogicznych w Poznaniu, który zbierał wszystkie księgi metrykalne z terenów tzw. Kraju Warty, księgi te figurują.