Potrzebuję pomocy - dziwny akt
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Marek_Kwarciński

Szanowni Genealodzy!
Zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu rodzinnej zagadki. Jedna z córek mojego pradziadka Jana Kwarcińskiego - Józefa, zawarła związek małżeński z Józefem Paliszewskim. Mieli syna Władysława urodzonego prawdopodobnie w 1871 roku /miejsce i data nieznane/. Zawarł on związek małżeński z Balbiną z Szymańskich /również miejsce i data nieznane/. Z małżeństwa przychodzi na świat syn Teofil Antoni, urodzony 14 lipca 1906 roku w Falęcinie /1906, akt 221/.
https://photos.google.com/photo/AF1QipM ... 3Nn0R2JeKl
Kolejne dziecko przychodzi na świat 5 maja 1908 roku również w Falęcinie.
Jest to córka Zofia Eugenia /1908, akt 144/.
https://photos.google.com/photo/AF1QipP ... 3DEZopUl7H
I dotąd w zasadzie wszystko się zgadza. W obu metrykach dane rodziców są dokładne i brzmią: ojciec Władysław Paliszewski i matka jego ślubna żona Balbina z Szymańskich. I wszystko by się nadal zgadzało gdyby nie odnaleziony w Genetece dziwny akt ślubu. Akt dotyczący parafii Radzanów jest aktem zawarcia związku małżeńskiego pomiędzy Władysławem Paliszewskim i Balbiną z Szymańskich /1911, akt 1/.
https://photos.google.com/photo/AF1QipP ... YtAtigdYln
Akt ten jest dla mnie dość dziwny i narzucają się od razu pytania:
- czy w momencie urodzeń Zofii Eugenii i Teofila Antoniego byli czy też nie byli małżeństwem /bo trzeba przyznać, że wszystkie akty dotyczą tych samych osób/rodziców tj. Władysława Paliszewskiego i jego ślubnej żony Balbiny z Szymańskich
- podpis Władysława Paliszewskiego po porównaniu na wszystkich trzech aktach jest identyczny
- czy akt zawarcia związku w 1911 w Radzanowie pobłogosławiony przez Księdza Bronisław Kwarcińskiego /również mojego przodka/ jest fikcyjny w celu adopcji dzieci /niestety brak nazwisk dzieci/
Za wszelkie sugestie dotyczący tej dziwnej zagadki będę bardzo wdzięczny i z góry za nie dziękuję.
Pozdrawiam wszystkich
Marek Kwarciński
Zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu rodzinnej zagadki. Jedna z córek mojego pradziadka Jana Kwarcińskiego - Józefa, zawarła związek małżeński z Józefem Paliszewskim. Mieli syna Władysława urodzonego prawdopodobnie w 1871 roku /miejsce i data nieznane/. Zawarł on związek małżeński z Balbiną z Szymańskich /również miejsce i data nieznane/. Z małżeństwa przychodzi na świat syn Teofil Antoni, urodzony 14 lipca 1906 roku w Falęcinie /1906, akt 221/.
https://photos.google.com/photo/AF1QipM ... 3Nn0R2JeKl
Kolejne dziecko przychodzi na świat 5 maja 1908 roku również w Falęcinie.
Jest to córka Zofia Eugenia /1908, akt 144/.
https://photos.google.com/photo/AF1QipP ... 3DEZopUl7H
I dotąd w zasadzie wszystko się zgadza. W obu metrykach dane rodziców są dokładne i brzmią: ojciec Władysław Paliszewski i matka jego ślubna żona Balbina z Szymańskich. I wszystko by się nadal zgadzało gdyby nie odnaleziony w Genetece dziwny akt ślubu. Akt dotyczący parafii Radzanów jest aktem zawarcia związku małżeńskiego pomiędzy Władysławem Paliszewskim i Balbiną z Szymańskich /1911, akt 1/.
https://photos.google.com/photo/AF1QipP ... YtAtigdYln
Akt ten jest dla mnie dość dziwny i narzucają się od razu pytania:
- czy w momencie urodzeń Zofii Eugenii i Teofila Antoniego byli czy też nie byli małżeństwem /bo trzeba przyznać, że wszystkie akty dotyczą tych samych osób/rodziców tj. Władysława Paliszewskiego i jego ślubnej żony Balbiny z Szymańskich
- podpis Władysława Paliszewskiego po porównaniu na wszystkich trzech aktach jest identyczny
- czy akt zawarcia związku w 1911 w Radzanowie pobłogosławiony przez Księdza Bronisław Kwarcińskiego /również mojego przodka/ jest fikcyjny w celu adopcji dzieci /niestety brak nazwisk dzieci/
Za wszelkie sugestie dotyczący tej dziwnej zagadki będę bardzo wdzięczny i z góry za nie dziękuję.
Pozdrawiam wszystkich
Marek Kwarciński
-
Marynicz_Marcin

Niestesty żaden z załączonych linków nie działa
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
- Marek_Kwarciński

-
MonikaMaru

Linki nie działają. Akt jest tu
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=28&y=790
Dla jasności sprawy tłumaczę.
1. Radzanów 20.I./2.II.1911 o 7-ej wieczorem
2. Jakub Nawrota 47 lat i Michał Szostek, 45 lat mający, włościanie z Radzanowa
3. WŁADYSŁAW JAN PALISZEWSKI, kawaler, urodzony w Słupi Nadbrzeżnej, 42 lata mający, zamieszkały i zarządzający majątkiem Chocimów powiat opatowski, s. Józefa i zmarłej Józefy z Kwarcińskich małż. Paliszewskich
4. BALBINA SZYMAŃSKA, panna, c. zmarłych Józefa i Katarzyny z Żuchowskich małż. Szymańskich, urodzona w Zbójnie pow. rypiński gubernia płocka, zamieszkała przy krewnych, 31 lat mająca
5. zwolnienie od trzech zapowiedzi decyzją Kurii Sandomierskiej nr 63 z 30.XII.1910/12.I.1911
6. Nowożeńcy oświadczaja że ślubu nie mieli
7. umowy przedślubnej nie zawarli
Obrzędu dopełnił nizej podpisany ks. Bronisław Kwarciński
na marginesie: Nowożeńcy oświadczają, że spłodzone przez nich przed ślubem dzieci Kazimierz urodzony 14/27.II.1901 i Zygmunt Feliks (dwojga imion) urodzony 14/27.V.1902 uznają za swoje własne.
Trzeba sprawdzić, czy Antoni i Zofia nie zmarli przed ich ślubem. Natomiast dzieci z tego aktu mogły nosic nazwisko Szymański.
Pozdrawiam,
Monika
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=28&y=790
Dla jasności sprawy tłumaczę.
1. Radzanów 20.I./2.II.1911 o 7-ej wieczorem
2. Jakub Nawrota 47 lat i Michał Szostek, 45 lat mający, włościanie z Radzanowa
3. WŁADYSŁAW JAN PALISZEWSKI, kawaler, urodzony w Słupi Nadbrzeżnej, 42 lata mający, zamieszkały i zarządzający majątkiem Chocimów powiat opatowski, s. Józefa i zmarłej Józefy z Kwarcińskich małż. Paliszewskich
4. BALBINA SZYMAŃSKA, panna, c. zmarłych Józefa i Katarzyny z Żuchowskich małż. Szymańskich, urodzona w Zbójnie pow. rypiński gubernia płocka, zamieszkała przy krewnych, 31 lat mająca
5. zwolnienie od trzech zapowiedzi decyzją Kurii Sandomierskiej nr 63 z 30.XII.1910/12.I.1911
6. Nowożeńcy oświadczaja że ślubu nie mieli
7. umowy przedślubnej nie zawarli
Obrzędu dopełnił nizej podpisany ks. Bronisław Kwarciński
na marginesie: Nowożeńcy oświadczają, że spłodzone przez nich przed ślubem dzieci Kazimierz urodzony 14/27.II.1901 i Zygmunt Feliks (dwojga imion) urodzony 14/27.V.1902 uznają za swoje własne.
Trzeba sprawdzić, czy Antoni i Zofia nie zmarli przed ich ślubem. Natomiast dzieci z tego aktu mogły nosic nazwisko Szymański.
Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony śr 06 sty 2016, 18:15 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marek_Kwarciński

-
stanislaw_pikul

Re: Potrzebuję pomocy - dziwny akt
Nie chciałbym uchodzić za czepialskiego ale to akurat wygląda najdziwniej ...Marek_Kwarciński pisze: ... pobłogosławiony przez Księdza Bronisław Kwarcińskiego /również mojego przodka/ ....
Pozdrawiam
Stanisław
Stanisław
- magda_lena

Czepiasz sięstanislaw_pikul pisze:Nie chciałbym uchodzić za czepialskiego ale to akurat wygląda najdziwniej ...Marek_Kwarciński pisze: ... pobłogosławiony przez Księdza Bronisław Kwarcińskiego /również mojego przodka/ ....
Pozdrawiam, Magdalena
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
Rozumiem, ze interesujący jest fakt dlaczego tak późno wzięli ślub.
Na Twoim miejscu sprawdził:
- kiedy zmarli rodzice młodych np czy nie krótko przed ślubem
- pochodzenie/stan matki
Na Twoim miejscu sprawdził:
- kiedy zmarli rodzice młodych np czy nie krótko przed ślubem
- pochodzenie/stan matki
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
MonikaMaru

Marku,
czy brałeś pod uwagę, że Władysław mógł być wcześniej żonaty i tak długi związek z Balbiną bez ślubu spowodowany był trwającym procesem rozwodowym? W 1901 (ur. Zygmunta) Balbina miała 18 lat a Władysław 30.
Akt spisywał członek rodziny i okazał się bardzo miłosierny nie podając wielu ważnych informacji.
- pan młody kawaler (unieważnino albo nie było pierwszego związku?)
- ślub odbywa się w parafii Radzanów dość odległej od Chocimowa (parafia Kunów) miejsca pracy Władysława - ok. 90 km.
- pominięte miejsce zamieszkania Balbiny, czyżby w parafii Radzanów? nie mieszkali razem?
- Teofil i Zofia rodziły się w Falęcinie (par. stopnicka)
- brak w adnotacji w akcie ślubu o miejscu urodzenia Zygmunta i Kazimierza, numerów akt ich urodzenia- nazwiska zwykle nie podawano, bo było oczywistym, że nieślubne dzieci nosiły nazwisko matki. Jeśli jednak ojciec w akcie urodzenia uznał je za swoje, to dlaczego teraz wymienione zostały w akcie ślubu. Informacja o dzieciach dopisana jest na marginesie, a w treści aktu tylko wzmianka, że młodzi nie byli wcześniej małżeństwem. Krewny zapomniał, że mieli dzieci, albo że prawo wymagało potwierdzenia "ślubności" rodziców i stąd dopisek?
- co stało się z dziećmi urodzonymi w parafii stopnickiej? One nosiły nazwisko Władysława, a w akcie z 1906 Balbina figuruje jako prawowita żona.
Pozdrawiam,
Monika
czy brałeś pod uwagę, że Władysław mógł być wcześniej żonaty i tak długi związek z Balbiną bez ślubu spowodowany był trwającym procesem rozwodowym? W 1901 (ur. Zygmunta) Balbina miała 18 lat a Władysław 30.
Akt spisywał członek rodziny i okazał się bardzo miłosierny nie podając wielu ważnych informacji.
- pan młody kawaler (unieważnino albo nie było pierwszego związku?)
- ślub odbywa się w parafii Radzanów dość odległej od Chocimowa (parafia Kunów) miejsca pracy Władysława - ok. 90 km.
- pominięte miejsce zamieszkania Balbiny, czyżby w parafii Radzanów? nie mieszkali razem?
- Teofil i Zofia rodziły się w Falęcinie (par. stopnicka)
- brak w adnotacji w akcie ślubu o miejscu urodzenia Zygmunta i Kazimierza, numerów akt ich urodzenia- nazwiska zwykle nie podawano, bo było oczywistym, że nieślubne dzieci nosiły nazwisko matki. Jeśli jednak ojciec w akcie urodzenia uznał je za swoje, to dlaczego teraz wymienione zostały w akcie ślubu. Informacja o dzieciach dopisana jest na marginesie, a w treści aktu tylko wzmianka, że młodzi nie byli wcześniej małżeństwem. Krewny zapomniał, że mieli dzieci, albo że prawo wymagało potwierdzenia "ślubności" rodziców i stąd dopisek?
- co stało się z dziećmi urodzonymi w parafii stopnickiej? One nosiły nazwisko Władysława, a w akcie z 1906 Balbina figuruje jako prawowita żona.
Pozdrawiam,
Monika
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
raczej standardowy zapis, ot zdarzało się, powody różne, trudne do wytropienia (np brak ślubu, ślub tylko cywilny w Prusach etc)
"?" raczej dotyczy dalszych losów wcześniej zgłoszonych dzieci oraz chrztów i zgłoszeń urodzeń tych "objawionych" w małżeństwie
"?" raczej dotyczy dalszych losów wcześniej zgłoszonych dzieci oraz chrztów i zgłoszeń urodzeń tych "objawionych" w małżeństwie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Marek_Kwarciński

Dziękuję wszystkim za porady i sugestie. Wydaje mi się, że trzeba odnaleźć /może istnieje - jeśli takowy wtedy mieli/ akt ślubu Władysława i Balbiny sprzed okresu narodzin dzieci w Falęcinie. Bo przecież w obu aktach tak Antoniego jak i Zofii jest wyraźnie napisane "z jego ślubnej żony Balbiny z Szymańskich". Nie sądzę, żeby ksiądz spisujacy oba akty pisał nieprawdę (a może jednak?). Na razie będę próbował odnaleźć losy dzieci urodzonych w Falęcinie i miejsca urodzeń dzieci uznanych za własne w akcie z Radzanowa. Ale nasuwa się kolejne pytanie - dlaczego zgłaszając dzieci w 1906 i 1908 roku jakby zapomniano o tych urodzonych w 1901 i 1902 roku? A spisjącym akt w Radzanowie faktycznie był brat mojego dziadka Ksiądz Bronisław Kwarciński.
Pozdrawiam
Marek Kwarciński
Pozdrawiam
Marek Kwarciński
-
Sawicki_Julian

Witam, tu bardzo ładnie i rzeczowo wytłumaczyła Monika, po mojemu to jako ksiądz nie chciał ( nie musiał) się tym chwalić, że w rodzinie żyją bez ślubu.
I tu podam moje odkrycie, nie dotyczy to księdza Kwarcińskiego, ale poznałem prawdę ( też było i u Sawickich w parafii Dolina koło Stanisławowa, lata około 1700 ) i to nie raz o tym czytałem, że w tamtych czasach brakowało księży.
I przykładowo, rodzina po ślubie ma dzieci, te dzieci są już dorosłe, a żona ( matka) umiera, wtedy ojciec i maż już wdowiec, ( a był wolny ) idzie za księdza, zostaje nawet biskupem. I tu nikt nie szuka z nas genealogów, że biskup miał np. syna i jest przodkiem, a tak się jednak zdarzało, pozdrawiam - Julian
I tu podam moje odkrycie, nie dotyczy to księdza Kwarcińskiego, ale poznałem prawdę ( też było i u Sawickich w parafii Dolina koło Stanisławowa, lata około 1700 ) i to nie raz o tym czytałem, że w tamtych czasach brakowało księży.
I przykładowo, rodzina po ślubie ma dzieci, te dzieci są już dorosłe, a żona ( matka) umiera, wtedy ojciec i maż już wdowiec, ( a był wolny ) idzie za księdza, zostaje nawet biskupem. I tu nikt nie szuka z nas genealogów, że biskup miał np. syna i jest przodkiem, a tak się jednak zdarzało, pozdrawiam - Julian
-
MonikaMaru

Podejrzewam, że dzieci z 1901 i 1902 roku nie nosiły nazwiska Paliszewski i dlatego wymagało to wpisania ich do aktu ślubu rodziców. Natomiast kolejne przedślubne, a nie wymienione w akcie, dzieci w swoich aktach urodzenia figurowały jako dzieci prawowite. Nie wiadomo jednak z jakiego powodu rodzice uchodzili wówczas za małżeństwo.Marek_Kwarciński pisze:Ale nasuwa się kolejne pytanie - dlaczego zgłaszając dzieci w 1906 i 1908 roku jakby zapomniano o tych urodzonych w 1901 i 1902 roku?
Marek Kwarciński
Pozdrawiam,
Monika
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
Widziałem raz podobna sytuację ale wiązała się faktycznie z dwoma ślubami.
Pierwszy był ewangelicki a drugi katolicki.
Zwracam uwagę, że dziecko mogło nosic nazwisko ojca nawet jesli nie byli małżeństwem jeśli ojciec uznał dziecko.
Generalnie wydaje mi się, też że nie było konieczne (a przynajmniej standardowo) pokazanie aktu małżeństwa rodziców.
Wystarczyło zadeklarować, że byli małżeństwem i w akcie U dziecka byli przedstawieni jako małżonkowie.
Pierwszy był ewangelicki a drugi katolicki.
Zwracam uwagę, że dziecko mogło nosic nazwisko ojca nawet jesli nie byli małżeństwem jeśli ojciec uznał dziecko.
Generalnie wydaje mi się, też że nie było konieczne (a przynajmniej standardowo) pokazanie aktu małżeństwa rodziców.
Wystarczyło zadeklarować, że byli małżeństwem i w akcie U dziecka byli przedstawieni jako małżonkowie.
pozdrawiam
Piotr
Piotr