Ile Kazimierz Zjętalski mógł mieć lat jak sądzicie?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Co o tym sądzicie? Ile lat mógł mieć Kazimierz
Kazimierz Zjętalski zgon nr aktu 27
http://szukajwarchiwach.pl/35/1896/0/1/ ... iTsTCzyJvg
Kazimierz jako świadek ślubu akt nr 53
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1896/ ... -acZcKUaNQ
Kazimierz Zjętalski zgon nr aktu 27
http://szukajwarchiwach.pl/35/1896/0/1/ ... iTsTCzyJvg
Kazimierz jako świadek ślubu akt nr 53
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1896/ ... -acZcKUaNQ
-
natalia1986

W akcie zgonu wygląda na ... 138, ale pewnie to o 38 chodzi.
W tym drugim to nie widzę, ale ja już zmęczona jestem i mi wszystko "lata" przed oczyma.
W tym drugim to nie widzę, ale ja już zmęczona jestem i mi wszystko "lata" przed oczyma.
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
138
111
Ale to chyba mało możliwe!?
111
Ale to chyba mało możliwe!?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
-
Sawicki_Julian

Witam nieznajomy i przeczytałem obie metryki, a pisze tak ; w roku 1811 jako świadek Kazimierz Zjętalski ma tu 111 lat, a 5 lat później, bo w roku 1816 ten sam Kazimierz ma już 138 lat, a jego żona ma 81 lat, oboje zginęli w pożarze.
Moim zdaniem w obydwu przypadkach lata Kazimierza były podane ze słuchu i na oko, choć sam Kazimierz jako świadek mógł tak podawać, ale metryki nie okazał. Wiem też z praktyki, jak babcia podawała o sobie, że ma 88 lat, ale jak zmarła i trzeba było napisać na grobie według metryki jej urodzenia, to wyszło ze miała 80 lat. Tu w drugim przypadku przy metryce zgonu podawał ktoś nieznajomy i całkiem nie do przyjęcia, by ktoś żył jako chyba żebrak 138 lat. Już bardziej prawdopodobne jest to że miał Kazimierz w 1816 roku 116 lat, nawet łatwo mu było liczyć, że ur. się w roku 1700, pozdrawiam - Julian
Moim zdaniem w obydwu przypadkach lata Kazimierza były podane ze słuchu i na oko, choć sam Kazimierz jako świadek mógł tak podawać, ale metryki nie okazał. Wiem też z praktyki, jak babcia podawała o sobie, że ma 88 lat, ale jak zmarła i trzeba było napisać na grobie według metryki jej urodzenia, to wyszło ze miała 80 lat. Tu w drugim przypadku przy metryce zgonu podawał ktoś nieznajomy i całkiem nie do przyjęcia, by ktoś żył jako chyba żebrak 138 lat. Już bardziej prawdopodobne jest to że miał Kazimierz w 1816 roku 116 lat, nawet łatwo mu było liczyć, że ur. się w roku 1700, pozdrawiam - Julian
- Chabrzyk_Piotr

sto trzydzieści ośm i sto jedynaście
jak by nie było - musiał być szalenie wiekowy 
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
-
Joanna_Lewicka

Spójrzmy jeszcze na akt ślubu z roku 1811:
pan młody Tomasz Jaroszek ma lat 18, jego ojciec - Antoni Jaroszek - 58, jego dziadek ze strony matki, Kazimierz Ziętalski - 111. Ciekawe, ile lat przybyło Tomaszowi i Antoniemu po 5 latach, bo dziadkowi Kazimierzowi - to aż 27
.
Pozdrawiam -
Joanna
pan młody Tomasz Jaroszek ma lat 18, jego ojciec - Antoni Jaroszek - 58, jego dziadek ze strony matki, Kazimierz Ziętalski - 111. Ciekawe, ile lat przybyło Tomaszowi i Antoniemu po 5 latach, bo dziadkowi Kazimierzowi - to aż 27
Pozdrawiam -
Joanna
- Glowienke_Tomasz

- Kontakt:
Witam! Dane wiekowe na aktach zgonu są bardzo niewiarygodne, gdyż często sami zainteresowani nie wiedzieli dokładnie, w którym roku się urodzili, a co dopiero ich rodzina czy obce osoby, które zgłaszały zgon. Wiek badanej osoby ponad wszelką wątpliwość rozstrzygnąć może tylko znalezienie jej aktu urodzenia/chrztu. Kazimierz w 1811 roku podał wiek 111 lat, czyli pamiętał, że urodził się około 1700 roku. Mało prawdopodobne, aby w owych czasach człowiek z niższej warstwy społecznej mógł dożyć tak sędziwego wieku- jakkolwiek nie niemożliwe- w końcu trudne życie hartuje. Natomiast 138 lat jest już absolutnie nierealne, biorąc pod uwagę, że oficjalnie najstarsza osoba na świecie dożyła "zaledwie" 122 lat przy opiece medycznej daleko bardziej rozwiniętej niż setki lat temu. Pozdrawiam.