Kozieglowki. szukam aktu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Mariok

Sympatyk

par. Kozieglowki. szukam aktu

Post autor: Mariok »

Witam,

Dnia 12 grudnia 1824 urodził się Jan Zimoński, syn Grzegorza i Katarzyny z Soyków. Jan Zimoński bierze potem ślub z Agata Będkowską w 1850 akt 15. Szukam aktu ślubu Grzegorza i Zimońskiego Katarzyny z Sojków. Szukalem famillysearch dość długo wiele ksiąg, bez powodzenia. Grzegorz prawdopodobnie urodzil sie w 1794 jako syn Franciszka i Katarzyny z Grzybkow. Z Katarzyna mam wielki peoblem. Proszę o pomoc

Dziękuję

Mariusz
Awatar użytkownika
PiotrGerasch

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch »

Ślub z 9 lipca; w indeksach na stronie TGZCz błędnie zindeksowano jako Lemański/Sojka
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=2115410
pozdrawiam
Piotr
Mariok

Sympatyk

Pewna pani upierała się ze mną ze to właśnie Grzegorz Lemański, jej przodek, byl mezem Katarzyny Sojka, chyba tylko na podstawie tych indeksow... ja juz wtedy zbaranialem.. jestem w sumie początkujący, poddalem się wtedy.. temat zostawilem..doswiadczona badaczka mowi ze to Lemanski a nie mój Zimonski.

Dziękuję bardzo Piotrze.

Pozdrawiam

Mariusz
Ostatnio zmieniony wt 12 sty 2016, 07:41 przez Mariok, łącznie zmieniany 1 raz.
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Mariuszu, coś sobie nie radzisz z tymi Koziegłówkami.

Tu jest księga małżeństw (łacina) z Koziegłówek czyli parafii koziegłówczańskiej w odróżnieniu od Koziegłówek czyli koziegłówskiej. Księgi z obu parafii są wymieszane, więc trzeba zwracać uwagę na nazwę parafii wymienionej w księdze.

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410

Jak szukać. W księgach są indeksy. Jedynie łacińskie ich nie mają i przegląda się akt po akcie.

- musisz znaleźć prawdopodobny zakres lat. Zacznij od znalezienia dzieci starszych od Jana, którego akt już masz (1824)
- gdy dojdziesz do najstarszego dziecka, to od tego roku do tyłu szukaj aktu ślubu rodziców. Podpowiem, że w 1823 urodziła się Agnieszka. Sprawdź, czy były jeszcze starsze dzieci od niej.
- jeśli Agnieszka jest najstarsza, to pozostaje szukać małżeństwa rodziców w latach 1823, 1822, 1821, 1820, 1819 itd. :)

Sprawdziłam, że akt ślubu Grzegorza z Katarzyną jest. Wierzę, że potrafisz go sam odnaleźć.

Pozdrawiam,
Monika

Ups, Piotr mnie uprzedził, a tym razem chciałam dać wędkę. ;)
Mariok

Sympatyk

Tak. Problem jest. To w zasadzie rodzina żony ja tu jestem z Łódzkiego i problem mam trochę... to się tak mieszali wszyscy. . Dodakowo powidziano mi ze to Grzegorz Lemański jest mężem Katarzyny, ja biedny mały zuczek. .. Się poddalem. Teraz juz to mam dzieki Tobie i Piotrowi. Dziękuję pięknie... w łódzkiej idzie mi lepiej😊 Moniko, będę miał do Ciebie prośbe pozniej, c.d. aktu notarialnego po rosyjsku...

Dziękuję ślicznie.

Mariusz
Ostatnio zmieniony wt 12 sty 2016, 07:55 przez Mariok, łącznie zmieniany 1 raz.
Mariok

Sympatyk

Mam pytanie, czy od tego akltu po łacinie jest jecze dostępny pisany po polsku z rodzicami...itp? Może być wędka;)

Dziękuję

MAriusz
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Mariok

Sympatyk

par. Koziegłówki, kolejna prośba o pomoc

Szukam aktu ślubu Antoniego Gocyła i Marianny Nowakówny - w 1841-1842 rodzi im się syn Jan Gocyła w Lgocie, tamże zamieszkały w dniu ślubu (w 1861r) z Zofią Kulak c. Tomasza i Magdaleny z Noszczyków.
W 1850 Antoniemu Gocyła i Mariannie z Nowaków rodzi się córka Petronela.

W aktach ślubu na TGCz jest indeks

1822 Siewierz Leśniaki + Kuźnica Sulikowska 13 Gocyła Antoni Nowak Marianna(ślub)

jedkaże w akcie urodzenia Petroneli, matka Petroneli, miała około 36lat, ojciec około 50lat- Petronela urodzila sie w 1850r. Zatem jeśli wzięlibyśmy pod uwagę ślub Antoniego i Marianny Nowakównej w 1822r., mieli by odpowiednio wiek w dniu ślubu - Antoni Gocyła 22lata, Marianna Nowak 8lat...!! Poza tym od ślubu do dania urodzenia ich syna Jana (ok 1841-1842) minęłoby 20 lat, a do urodzenia Petroneli aż 28lat.. Wydaje mi się , że gdzieś jest jeszcze jeden ślub Antoniego Gocyła i Marianny Nowak, bardziej skłaniałbym się za Koziegłówkami, nie Siewierzem.... jestem w kropce..

proszę o podpowiedź i/lub pomoc.

Dziękuję
Mariusz
Mariok

Sympatyk

parafia Koziegłówki, proszę o pomoc

Szukam Aktu urodzenia Wiktorii Lipińskiej (ok 1840-1841) i ślubu jej rodziców Jana Lipińskiego i Urszuli zd. Krzemień. W parafii Koziegłówki Wiktoria bierze ślub dnia 02.09.1863 z Franciszkiem Sojką s. Stanisława i Agnieszki zd. Węgrzyn. Wiktoria w dniu ślubu ma 22lata, Franciszek 23lata. W dniu ślubu córki, Jan już nie żyje.

Podobnie mam z Piotrem ur ok. 1832 i Katarzyną z Krawczywków ur ok 1835 mał. Duda, którym w Pińczycach 31.01.1870 na świat przychodzi Julianna, która później wychodzi za mąż za Jana Gajdziaka

Dziękuję

Mariusz
Zawistowski_Adam

Sympatyk

par. Koziegłówki, kolejna prośba o pomoc

Post autor: Zawistowski_Adam »

Przepraszam, że nie odpowiadam na pytanie, ale nie ma potrzeby tworzenie wielu tematów, Pańskie zapytania są zbliżone i lepiej je zadawać w jednym swoim temacie a nie kilku...
pozdrawiam
Adam
MonikaMaru

Sympatyk

Są dwie księgi ślubów obejmujące rok 1821 : 1819-1822 i 1820-1821. Zajrzyj do nich (wystarczy spojrzeć na pierwszy akt, czy to parafia koziegłówczańska czy koziegłowska). Z aktu łacińskiego wynika, że ślub był w Koziegłówkach.

A jeśli nie będzie aktu ślubu po polsku, to szukaj aktu zgonu Grzegorza. Grzegorz żył jeszcze w 1850, kiedy żenił się Jan.
Teoretycznie Grzegorz (ur. ok. 1789) mógł umrzeć w latach 1850-1874. Wybierz księgi z tego zakresu i sprawdź parafię. Tylko jedna jest z Koziegłówek. Żeby Cię nie zniechęcać, przejrzyj w niej spisy od najstarszego roku. Akt zgonu tam jest :)

Powodzenia,
Monika
Mariok

Sympatyk

Akta i spisy po rosyjsku;/trochę pamiętam z podstawówki... dam radę, chyba.
chyba znalazłem akt 2/1871roku - tyle że niewiele z niego rozumiem, wiem że tam zgłaszał Franciszek Zimoński, Grzegorz umarł i na tym moja znajomość rosyjskiego się kończy

Zależy mi bardzo na informacji o Katarzynie z Sojków, Grzegorz urodził się chyba w 1794r.

Czy mogłabyś przetłumaczyć mi najważniejsze dane znajdujące się w tym akcie zejścia... ostatnią lekcję rosyjskiego miałem 22 lata temu;)

Dziękuję
Mariusz
MonikaMaru

Sympatyk

I o to chodziło, żebyś sam znalazł. Prośby o tłumaczenia raczej umieszczaj na forum tłumaczeń. Nazwisko po rosyjsku już wiesz, jak jest zapisane, więc teraz szukaj wdowy po Grzegorzu - Katarzyny.

2. Lgota
1. Koziegłówki 8/20.I.1871 o 11-ej rano
2. Franciszek Zimoński, 26 lat i Łukasz Jurczyk, 40 lat mający koloniści z Lgoty
3. 6/18.I.br o 6-ej rano zmarł w Lgocie Grzegorz Zimoński, włościanin, żonaty, 80 lat mający, urodzony i zamieszkały w Lgocie pod nr 55, s. zmarłych Grzegorza i Zofii małż. Zimońskich, pozostawił owdowiałą żonę Katarzynę z Sojków.

22 lata temu, to nie wiek. Ja uczyłam się rosyjskiego jeszcze dawniej. Wszystko można sobie przypomnieć i dla mózgu to dobra gimnastyka. Więcej wiary we własne siły. Bardzo szybko rezygnujesz. Powiem Ci to, co Twoja znajoma - c i e r p l i w o ś c i.

Pozdrawiam,
Monika
Mariok

Sympatyk

Dziękuję bardzo, co dzień się uczę cierpliwości... naprawdę się staram :)

Wychodzi na to, że popełniłem błąd.. Wcześniej myślałem że ten Grzegorz jest synem Franciszka i Katarzyny, dziękuję Ci bardzo - szybko to poprawię (chyba, że zgłaszający się pomylili)... Szukam Katarzyny zatem

Dziękuję

Mariusz
MonikaMaru

Sympatyk

Coś odkryłam.

W 1816 są dwa śluby Grzegorzów Zimońskich.

11.XI. - Grzegorz Z. kawaler, 27 lat - czyli urodzony ok. 1789 - z Marianną Kopową wdową, 25 lat
8.VII. - Grzegorz Z., kawaler 22 lata (czyli ur. ok. 1794) z Marianną Zazdrosionką, 24 lata

Masz już dwu Grzegorzy. Ten od Franciszka i Katarzyny akurat urodził się w 1794 (k.3).

Twój Grzegorz żeniący się w 1821 był wdowcem i miał 32 lata.
Sprawdź, co stało się z Marianną Iv. Kopową II v. Zimońską.

Pozdrawiam,
Monika
Mariok

Sympatyk

Dziękuję, jak ty to tak szybko robisz? :shock:

Zmarła 02.03.1821r Mariann Zimońska z Labusów(vel Łabusiów). Trochę dziwne, że mąż jej zgonu nie zgłaszał, ale może wtedy nowej żony szukał;).

W akcie ślubu matka Grzegorza jest Krzywańska? tak to odczytujesz?

Jesteś wielka, jak Ty tak szybko to robisz?

Dziękuję

Mariusz
:shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”