Kozieglowki. szukam aktu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
par. Kozieglowki. szukam aktu
Witam,
Dnia 12 grudnia 1824 urodził się Jan Zimoński, syn Grzegorza i Katarzyny z Soyków. Jan Zimoński bierze potem ślub z Agata Będkowską w 1850 akt 15. Szukam aktu ślubu Grzegorza i Zimońskiego Katarzyny z Sojków. Szukalem famillysearch dość długo wiele ksiąg, bez powodzenia. Grzegorz prawdopodobnie urodzil sie w 1794 jako syn Franciszka i Katarzyny z Grzybkow. Z Katarzyna mam wielki peoblem. Proszę o pomoc
Dziękuję
Mariusz
Dnia 12 grudnia 1824 urodził się Jan Zimoński, syn Grzegorza i Katarzyny z Soyków. Jan Zimoński bierze potem ślub z Agata Będkowską w 1850 akt 15. Szukam aktu ślubu Grzegorza i Zimońskiego Katarzyny z Sojków. Szukalem famillysearch dość długo wiele ksiąg, bez powodzenia. Grzegorz prawdopodobnie urodzil sie w 1794 jako syn Franciszka i Katarzyny z Grzybkow. Z Katarzyna mam wielki peoblem. Proszę o pomoc
Dziękuję
Mariusz
- PiotrGerasch

- Kontakt:
Ślub z 9 lipca; w indeksach na stronie TGZCz błędnie zindeksowano jako Lemański/Sojka
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=2115410
pozdrawiam
Piotr
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=2115410
pozdrawiam
Piotr
Pewna pani upierała się ze mną ze to właśnie Grzegorz Lemański, jej przodek, byl mezem Katarzyny Sojka, chyba tylko na podstawie tych indeksow... ja juz wtedy zbaranialem.. jestem w sumie początkujący, poddalem się wtedy.. temat zostawilem..doswiadczona badaczka mowi ze to Lemanski a nie mój Zimonski.
Dziękuję bardzo Piotrze.
Pozdrawiam
Mariusz
Dziękuję bardzo Piotrze.
Pozdrawiam
Mariusz
Ostatnio zmieniony wt 12 sty 2016, 07:41 przez Mariok, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MonikaMaru

Mariuszu, coś sobie nie radzisz z tymi Koziegłówkami.
Tu jest księga małżeństw (łacina) z Koziegłówek czyli parafii koziegłówczańskiej w odróżnieniu od Koziegłówek czyli koziegłówskiej. Księgi z obu parafii są wymieszane, więc trzeba zwracać uwagę na nazwę parafii wymienionej w księdze.
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410
Jak szukać. W księgach są indeksy. Jedynie łacińskie ich nie mają i przegląda się akt po akcie.
- musisz znaleźć prawdopodobny zakres lat. Zacznij od znalezienia dzieci starszych od Jana, którego akt już masz (1824)
- gdy dojdziesz do najstarszego dziecka, to od tego roku do tyłu szukaj aktu ślubu rodziców. Podpowiem, że w 1823 urodziła się Agnieszka. Sprawdź, czy były jeszcze starsze dzieci od niej.
- jeśli Agnieszka jest najstarsza, to pozostaje szukać małżeństwa rodziców w latach 1823, 1822, 1821, 1820, 1819 itd.
Sprawdziłam, że akt ślubu Grzegorza z Katarzyną jest. Wierzę, że potrafisz go sam odnaleźć.
Pozdrawiam,
Monika
Ups, Piotr mnie uprzedził, a tym razem chciałam dać wędkę.
Tu jest księga małżeństw (łacina) z Koziegłówek czyli parafii koziegłówczańskiej w odróżnieniu od Koziegłówek czyli koziegłówskiej. Księgi z obu parafii są wymieszane, więc trzeba zwracać uwagę na nazwę parafii wymienionej w księdze.
Jak szukać. W księgach są indeksy. Jedynie łacińskie ich nie mają i przegląda się akt po akcie.
- musisz znaleźć prawdopodobny zakres lat. Zacznij od znalezienia dzieci starszych od Jana, którego akt już masz (1824)
- gdy dojdziesz do najstarszego dziecka, to od tego roku do tyłu szukaj aktu ślubu rodziców. Podpowiem, że w 1823 urodziła się Agnieszka. Sprawdź, czy były jeszcze starsze dzieci od niej.
- jeśli Agnieszka jest najstarsza, to pozostaje szukać małżeństwa rodziców w latach 1823, 1822, 1821, 1820, 1819 itd.
Sprawdziłam, że akt ślubu Grzegorza z Katarzyną jest. Wierzę, że potrafisz go sam odnaleźć.
Pozdrawiam,
Monika
Ups, Piotr mnie uprzedził, a tym razem chciałam dać wędkę.
Tak. Problem jest. To w zasadzie rodzina żony ja tu jestem z Łódzkiego i problem mam trochę... to się tak mieszali wszyscy. . Dodakowo powidziano mi ze to Grzegorz Lemański jest mężem Katarzyny, ja biedny mały zuczek. .. Się poddalem. Teraz juz to mam dzieki Tobie i Piotrowi. Dziękuję pięknie... w łódzkiej idzie mi lepiej
Moniko, będę miał do Ciebie prośbe pozniej, c.d. aktu notarialnego po rosyjsku...
Dziękuję ślicznie.
Mariusz
Dziękuję ślicznie.
Mariusz
Ostatnio zmieniony wt 12 sty 2016, 07:55 przez Mariok, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam pytanie, czy od tego akltu po łacinie jest jecze dostępny pisany po polsku z rodzicami...itp? Może być wędka;)
Dziękuję
MAriusz
Dziękuję
MAriusz
Mariusz
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
par. Koziegłówki, kolejna prośba o pomoc
Szukam aktu ślubu Antoniego Gocyła i Marianny Nowakówny - w 1841-1842 rodzi im się syn Jan Gocyła w Lgocie, tamże zamieszkały w dniu ślubu (w 1861r) z Zofią Kulak c. Tomasza i Magdaleny z Noszczyków.
W 1850 Antoniemu Gocyła i Mariannie z Nowaków rodzi się córka Petronela.
W aktach ślubu na TGCz jest indeks
1822 Siewierz Leśniaki + Kuźnica Sulikowska 13 Gocyła Antoni Nowak Marianna(ślub)
jedkaże w akcie urodzenia Petroneli, matka Petroneli, miała około 36lat, ojciec około 50lat- Petronela urodzila sie w 1850r. Zatem jeśli wzięlibyśmy pod uwagę ślub Antoniego i Marianny Nowakównej w 1822r., mieli by odpowiednio wiek w dniu ślubu - Antoni Gocyła 22lata, Marianna Nowak 8lat...!! Poza tym od ślubu do dania urodzenia ich syna Jana (ok 1841-1842) minęłoby 20 lat, a do urodzenia Petroneli aż 28lat.. Wydaje mi się , że gdzieś jest jeszcze jeden ślub Antoniego Gocyła i Marianny Nowak, bardziej skłaniałbym się za Koziegłówkami, nie Siewierzem.... jestem w kropce..
proszę o podpowiedź i/lub pomoc.
Dziękuję
Mariusz
W 1850 Antoniemu Gocyła i Mariannie z Nowaków rodzi się córka Petronela.
W aktach ślubu na TGCz jest indeks
1822 Siewierz Leśniaki + Kuźnica Sulikowska 13 Gocyła Antoni Nowak Marianna(ślub)
jedkaże w akcie urodzenia Petroneli, matka Petroneli, miała około 36lat, ojciec około 50lat- Petronela urodzila sie w 1850r. Zatem jeśli wzięlibyśmy pod uwagę ślub Antoniego i Marianny Nowakównej w 1822r., mieli by odpowiednio wiek w dniu ślubu - Antoni Gocyła 22lata, Marianna Nowak 8lat...!! Poza tym od ślubu do dania urodzenia ich syna Jana (ok 1841-1842) minęłoby 20 lat, a do urodzenia Petroneli aż 28lat.. Wydaje mi się , że gdzieś jest jeszcze jeden ślub Antoniego Gocyła i Marianny Nowak, bardziej skłaniałbym się za Koziegłówkami, nie Siewierzem.... jestem w kropce..
proszę o podpowiedź i/lub pomoc.
Dziękuję
Mariusz
parafia Koziegłówki, proszę o pomoc
Szukam Aktu urodzenia Wiktorii Lipińskiej (ok 1840-1841) i ślubu jej rodziców Jana Lipińskiego i Urszuli zd. Krzemień. W parafii Koziegłówki Wiktoria bierze ślub dnia 02.09.1863 z Franciszkiem Sojką s. Stanisława i Agnieszki zd. Węgrzyn. Wiktoria w dniu ślubu ma 22lata, Franciszek 23lata. W dniu ślubu córki, Jan już nie żyje.
Podobnie mam z Piotrem ur ok. 1832 i Katarzyną z Krawczywków ur ok 1835 mał. Duda, którym w Pińczycach 31.01.1870 na świat przychodzi Julianna, która później wychodzi za mąż za Jana Gajdziaka
Dziękuję
Mariusz
Podobnie mam z Piotrem ur ok. 1832 i Katarzyną z Krawczywków ur ok 1835 mał. Duda, którym w Pińczycach 31.01.1870 na świat przychodzi Julianna, która później wychodzi za mąż za Jana Gajdziaka
Dziękuję
Mariusz
-
Zawistowski_Adam

par. Koziegłówki, kolejna prośba o pomoc
Przepraszam, że nie odpowiadam na pytanie, ale nie ma potrzeby tworzenie wielu tematów, Pańskie zapytania są zbliżone i lepiej je zadawać w jednym swoim temacie a nie kilku...
pozdrawiam
Adam
pozdrawiam
Adam
-
MonikaMaru

Są dwie księgi ślubów obejmujące rok 1821 : 1819-1822 i 1820-1821. Zajrzyj do nich (wystarczy spojrzeć na pierwszy akt, czy to parafia koziegłówczańska czy koziegłowska). Z aktu łacińskiego wynika, że ślub był w Koziegłówkach.
A jeśli nie będzie aktu ślubu po polsku, to szukaj aktu zgonu Grzegorza. Grzegorz żył jeszcze w 1850, kiedy żenił się Jan.
Teoretycznie Grzegorz (ur. ok. 1789) mógł umrzeć w latach 1850-1874. Wybierz księgi z tego zakresu i sprawdź parafię. Tylko jedna jest z Koziegłówek. Żeby Cię nie zniechęcać, przejrzyj w niej spisy od najstarszego roku. Akt zgonu tam jest
Powodzenia,
Monika
A jeśli nie będzie aktu ślubu po polsku, to szukaj aktu zgonu Grzegorza. Grzegorz żył jeszcze w 1850, kiedy żenił się Jan.
Teoretycznie Grzegorz (ur. ok. 1789) mógł umrzeć w latach 1850-1874. Wybierz księgi z tego zakresu i sprawdź parafię. Tylko jedna jest z Koziegłówek. Żeby Cię nie zniechęcać, przejrzyj w niej spisy od najstarszego roku. Akt zgonu tam jest
Powodzenia,
Monika
Akta i spisy po rosyjsku;/trochę pamiętam z podstawówki... dam radę, chyba.
chyba znalazłem akt 2/1871roku - tyle że niewiele z niego rozumiem, wiem że tam zgłaszał Franciszek Zimoński, Grzegorz umarł i na tym moja znajomość rosyjskiego się kończy
Zależy mi bardzo na informacji o Katarzynie z Sojków, Grzegorz urodził się chyba w 1794r.
Czy mogłabyś przetłumaczyć mi najważniejsze dane znajdujące się w tym akcie zejścia... ostatnią lekcję rosyjskiego miałem 22 lata temu;)
Dziękuję
Mariusz
chyba znalazłem akt 2/1871roku - tyle że niewiele z niego rozumiem, wiem że tam zgłaszał Franciszek Zimoński, Grzegorz umarł i na tym moja znajomość rosyjskiego się kończy
Zależy mi bardzo na informacji o Katarzynie z Sojków, Grzegorz urodził się chyba w 1794r.
Czy mogłabyś przetłumaczyć mi najważniejsze dane znajdujące się w tym akcie zejścia... ostatnią lekcję rosyjskiego miałem 22 lata temu;)
Dziękuję
Mariusz
-
MonikaMaru

I o to chodziło, żebyś sam znalazł. Prośby o tłumaczenia raczej umieszczaj na forum tłumaczeń. Nazwisko po rosyjsku już wiesz, jak jest zapisane, więc teraz szukaj wdowy po Grzegorzu - Katarzyny.
2. Lgota
1. Koziegłówki 8/20.I.1871 o 11-ej rano
2. Franciszek Zimoński, 26 lat i Łukasz Jurczyk, 40 lat mający koloniści z Lgoty
3. 6/18.I.br o 6-ej rano zmarł w Lgocie Grzegorz Zimoński, włościanin, żonaty, 80 lat mający, urodzony i zamieszkały w Lgocie pod nr 55, s. zmarłych Grzegorza i Zofii małż. Zimońskich, pozostawił owdowiałą żonę Katarzynę z Sojków.
22 lata temu, to nie wiek. Ja uczyłam się rosyjskiego jeszcze dawniej. Wszystko można sobie przypomnieć i dla mózgu to dobra gimnastyka. Więcej wiary we własne siły. Bardzo szybko rezygnujesz. Powiem Ci to, co Twoja znajoma - c i e r p l i w o ś c i.
Pozdrawiam,
Monika
2. Lgota
1. Koziegłówki 8/20.I.1871 o 11-ej rano
2. Franciszek Zimoński, 26 lat i Łukasz Jurczyk, 40 lat mający koloniści z Lgoty
3. 6/18.I.br o 6-ej rano zmarł w Lgocie Grzegorz Zimoński, włościanin, żonaty, 80 lat mający, urodzony i zamieszkały w Lgocie pod nr 55, s. zmarłych Grzegorza i Zofii małż. Zimońskich, pozostawił owdowiałą żonę Katarzynę z Sojków.
22 lata temu, to nie wiek. Ja uczyłam się rosyjskiego jeszcze dawniej. Wszystko można sobie przypomnieć i dla mózgu to dobra gimnastyka. Więcej wiary we własne siły. Bardzo szybko rezygnujesz. Powiem Ci to, co Twoja znajoma - c i e r p l i w o ś c i.
Pozdrawiam,
Monika
-
MonikaMaru

Coś odkryłam.
W 1816 są dwa śluby Grzegorzów Zimońskich.
11.XI. - Grzegorz Z. kawaler, 27 lat - czyli urodzony ok. 1789 - z Marianną Kopową wdową, 25 lat
8.VII. - Grzegorz Z., kawaler 22 lata (czyli ur. ok. 1794) z Marianną Zazdrosionką, 24 lata
Masz już dwu Grzegorzy. Ten od Franciszka i Katarzyny akurat urodził się w 1794 (k.3).
Twój Grzegorz żeniący się w 1821 był wdowcem i miał 32 lata.
Sprawdź, co stało się z Marianną Iv. Kopową II v. Zimońską.
Pozdrawiam,
Monika
W 1816 są dwa śluby Grzegorzów Zimońskich.
11.XI. - Grzegorz Z. kawaler, 27 lat - czyli urodzony ok. 1789 - z Marianną Kopową wdową, 25 lat
8.VII. - Grzegorz Z., kawaler 22 lata (czyli ur. ok. 1794) z Marianną Zazdrosionką, 24 lata
Masz już dwu Grzegorzy. Ten od Franciszka i Katarzyny akurat urodził się w 1794 (k.3).
Twój Grzegorz żeniący się w 1821 był wdowcem i miał 32 lata.
Sprawdź, co stało się z Marianną Iv. Kopową II v. Zimońską.
Pozdrawiam,
Monika
Dziękuję, jak ty to tak szybko robisz?
Zmarła 02.03.1821r Mariann Zimońska z Labusów(vel Łabusiów). Trochę dziwne, że mąż jej zgonu nie zgłaszał, ale może wtedy nowej żony szukał;).
W akcie ślubu matka Grzegorza jest Krzywańska? tak to odczytujesz?
Jesteś wielka, jak Ty tak szybko to robisz?
Dziękuję
Mariusz

Zmarła 02.03.1821r Mariann Zimońska z Labusów(vel Łabusiów). Trochę dziwne, że mąż jej zgonu nie zgłaszał, ale może wtedy nowej żony szukał;).
W akcie ślubu matka Grzegorza jest Krzywańska? tak to odczytujesz?
Jesteś wielka, jak Ty tak szybko to robisz?
Dziękuję
Mariusz