Granecka Bronisława par. Przasnysz-szukam wiadomości o matce

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
qwer06

Sympatyk

Granecka Bronisława par. Przasnysz-szukam wiadomości o matce

Post autor: qwer06 »

Witam. Granecka Bronisława została ochrzczona w 1878 roku w Przasnyszu (akt 251). Jej matka Weronika Karas..wicz(?) była żoną Jana Graneckiego. Problem w tym, że nie mogę znaleźć ani aktu małżeństwa Jana i Weroniki, ani aktu urodzenia Weroniki, nie mówiąc już o jej przodkach.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Krzysztofie, nie piszesz co już przeszukałeś - więc trudno Cię nakierować.
W genetece przy indeksach z Przasnysza masz wymienione najbliższe parafie - zacznij od tego.
Ale przede wszystkim znajdź wszystkie dzieci tej pary. W momencie urodzenia Bronki jej rodzice mają ok. 30 lat. Prawdopodobnym jest, że Bronka ma starsze rodzeństwo. Im wcześniejszy akt metrykalny - tym większe prawdopodobieństwo, że daty podane w akcie są dokładniejsze.
Dzięki temu, uda Ci się zawęzić przedział lat, w którym para Weronika Karasiewicz i Jan Granecki wzięli ślub.
Tak na szybko - znalazłam (w genetece) akt zgonu Magdaleny z 1905 r. która miała 32 lata... czyli była raczej starsza od Bronki.
Im bardziej zawęzisz przedział lat ślubu (panna młoda raczej nie miała mniej niż 16 lat) - tym mniej będziesz miał do przeszukania ksiąg z pobliskich parafii i tym szybciej go znajdziesz.
Powodzenia 8)
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
RoPson

Sympatyk
Mistrz

Post autor: RoPson »

Jak na moje oko to może być to Przasnysz 1870 M 32:

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =451&y=922

a nazwisko Weroniki to Taraszkiewicz.
Pozdrawiam Robert.