Akta z północnych Kaszub- Rumia
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Glowienke_Tomasz

- Kontakt:
Witam! Przy tworzeniu mojego drzewa genealogicznego w linii od strony matki mojego dziadka doszedłem do moich praprapradziadków urodzonych w latach około 1840-50 i dalej natrafiłem na zastój. Akta USC wertowałem już po kilka razy, ale one są prowadzone dopiero od 1874 r. Poznajdywałem akta urodzenia moich prapradziadków i ich rodzeństwa- na tej podstawie dowiedziałem się czegoś o moich wspomnianych praprapradziadkach. Niestety z parafii Rumii znalazłem w internecie tylko dwa zasoby: USC i jakieś akta kościelne z początku XVIII w. Pomiędzy nimi jest ogromna przepaść w której znajdują się także poszukiwane przeze mnie informacje, czyli akty urodzenia 3(pra)dziadków oraz akta ich ślubów. Wie ktoś co robić w takiej sytuacji? Jutro wyjeżdżam na pomorze, będę miał trochę czasu aby połazić po archiwach. Pytanie tylko, czy ma to jakiś cel? Nie wiem czy zasoby z tamtych lat w ogóle przetrwały wojnę, bo w GenBazie na pewno ich nie ma. Nic nie znalazłem również w aktach FamilySearch. Poradzi mi ktoś, gdzie powinienem ewentualnie szukać?
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Proponuję odwiedzić Archiwum Archidiecezjalne w Oliwie - Katalog zasobów metrykalnych podpowiada, że księgi z pierwszej połowy XIX wieku właśnie tam są.
W AD jest bardzo sympatyczna siostra i ksiądz, oboje bardzo dobrze zorientowani w zasobie i uczynni.
Powodzenia Grażyna
W AD jest bardzo sympatyczna siostra i ksiądz, oboje bardzo dobrze zorientowani w zasobie i uczynni.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Informacje o zachowanych zasobach ksiag metrykalnych znajdziesz w Genepedii na stonie:
http://www.genepedia.pl/index.php?title ... %C4%99tego
Pozdrawiam
Janusz
http://www.genepedia.pl/index.php?title ... %C4%99tego
Pozdrawiam
Janusz
- Glowienke_Tomasz

- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedzi. Spiszę sobie numery ksiąg, które mnie interesują np.
"Księga chrztów 1828-1863 (AAD Gdańsk AS2247)"
i jak tylko będę mógł, wybiorę się do owego archiwum.
"Księga chrztów 1828-1863 (AAD Gdańsk AS2247)"
i jak tylko będę mógł, wybiorę się do owego archiwum.