Nazwisko: Poradowska
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=22385&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Ja też szukam rawskich Poradowskich. Proszę o jakiekolwiek informacje
Re: Nazwisko: Poradowska
Mnie również interesują rawscy Poradowscy. Na razie dotarłem do I połowy XIX w. do Rozalii, której bratem był Wincenty Poradowski, podsędek (ma nagrobek w Rawie), których rodzicami byli Kazimierz Poradowski i Honorata z Karlińskich.LeszekS pisze:Ja też szukam rawskich Poradowskich. Proszę o jakiekolwiek informacje
Jeżeli masz jakieś ciekawe informacje o nich (szczególnie o Kazimierzu i Honoracie) to daj znać.
Pozdrawiam
Piotr
Witam,
ja mam:
U 1793 Rokiciny par Łaznów - Salomea Poradowska c. Sebastiana i Agnieszki
U1796 Rokiciny par Łaznów - Bonawentura Poradowski s. Sebastiana i Agnieszki
U 1798 Rokiciny par Łaznów - Jadwiga Poradowska c. Sebastiana i Agnieszki
ja mam:
U 1793 Rokiciny par Łaznów - Salomea Poradowska c. Sebastiana i Agnieszki
U1796 Rokiciny par Łaznów - Bonawentura Poradowski s. Sebastiana i Agnieszki
U 1798 Rokiciny par Łaznów - Jadwiga Poradowska c. Sebastiana i Agnieszki
Mariusz
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
-
Janina_Tomczyk

Witam
W mojej rodzinie występują młynarze Poradowscy i Zarzycki, z której to rodziny pochodziła Marianna Zarzycka Iv. Rudkowska, która w 1816 roku w wieku 28 lat poślubiła Wojciecha Miklaszewskiego ( także młynarza), a mieszkała w Mniszku parafia Trębki wraz z rodzicami.
Jej ojciec to Józef Zarzycki, a matka Magdalena Poradowska. Świadkiem na ślubie był wuj wdowy Alexy Poradowski vel Paradowski mający 26 lat młynarz i Tomasz Zarzycki brat zaślubionej i mający lat 26 na Pasku(osada młyńska) zamieszkali.Ślady późniejsze tej rodziny wiodą do okolic Gostynina, ale nie znam ich wcześniejszego zamieszkania w XVIII wieku.
Z rodzinami młynarzy jest ten problem, że przemieszczali się do dzierżawionych młynów i wiatraków w obrębie wielu parafii.
W mojej rodzinie występują młynarze Poradowscy i Zarzycki, z której to rodziny pochodziła Marianna Zarzycka Iv. Rudkowska, która w 1816 roku w wieku 28 lat poślubiła Wojciecha Miklaszewskiego ( także młynarza), a mieszkała w Mniszku parafia Trębki wraz z rodzicami.
Jej ojciec to Józef Zarzycki, a matka Magdalena Poradowska. Świadkiem na ślubie był wuj wdowy Alexy Poradowski vel Paradowski mający 26 lat młynarz i Tomasz Zarzycki brat zaślubionej i mający lat 26 na Pasku(osada młyńska) zamieszkali.Ślady późniejsze tej rodziny wiodą do okolic Gostynina, ale nie znam ich wcześniejszego zamieszkania w XVIII wieku.
Z rodzinami młynarzy jest ten problem, że przemieszczali się do dzierżawionych młynów i wiatraków w obrębie wielu parafii.