Talarczyk Antonina

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Shalom

Sympatyk

Talarczyk Antonina

Post autor: Shalom »

Witam,
Mam pewien problem - być może któreś z Państwa - doświadczonych poszukiwaczy, będzie w stanie poratować mnie jakąś cenną wskazówką. Chodzi mianowicie o moją krewną - Antoninę Mariannę Talarczyk (ur. 1903). Znalazłem jej akt urodzenia: http://szukajwarchiwach.pl/53/1875/0/1/ ... /#tabSkany (córka Władysława Talarczyka i Anny Władysławy z Kozerskich).

Udało mi się znaleźć także grób Antoniny Talarczyk w Dolsku niedaleko Borku Wlkp. (gdzie leżą Władysław i Anna Talarczykowie - wspomniani rodzice): http://polski-cmentarz.com/dolsk/grobon ... =0&cinki=2. Data urodzin się zgadza. Tu jednak pojawia się problem - w grobie tym leży także Stanisław Talarczyk - jego data urodzin wskazuje na to, że nie może to być brat Antoniny, a raczej jej mąż. Czy wobec tego można stwierdzić, że w Dolsku leży nie ta Antonina, której poszukuję? Byłby to zadziwiający zbieg okoliczności, biorąc pod uwagę datę narodzin i bliskość geograficzną grobów...
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Talarczyk Antonina

Post autor: jakozak »

Teraz by wypadało znaleźć akt ślubu Antoniny Talarczyk ze Stanisławem Talarczykiem.
Poważnie mówię. Z mojej licealnej klasy koleżanka wyszła za mąż za kogoś noszącego to samo nazwisko.
Co daleko szukać? Babcia mojego męża i dziadek mojego męża (małżeństwo) też nosili to samo nazwisko, czyli Kozakówna wyszła za Kozaka.
I nie była to rodzina.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Talarczyk Antonina

Post autor: Maślanek_Joanna »

Szalom - może by tak się podpisać pod postem? ;)
Ja bym próbowała uzyskać informacje w administracji cmentarza - często mają informacje o powiązaniach rodzinnych osób pochowanych w jednym grobie. Poza tym grób jest nowy i zadbany - ktoś go odwiedza i zapewne wie, kto jest tam pochowany - może zostawić kartkę z prośbą o kontakt? Albo poszukać kontaktu z Talarczykami z okolicy na facebooku?

Pozdrawiam
Joanna
Shalom

Sympatyk

Talarczyk Antonina

Post autor: Shalom »

Osobiście znana mi jest też podobna historia jak te przez Ciebie wymienione. To oczywiście się zdarza.
Niestety, takiego aktu nie mogę znaleźć, ale http://basia.famula.pl/ podaje, że w tym samym czasie w tych okolicach żyła przynajmniej jedna Antonina Talarczyk (która już jednak w okolicach 1910 r. miała kilkoro dzieci - więc to nie ta sama), jak również Stanisław Talarczyk (dla odmiany jednak starszy od tego z nagrobka - może ojciec?).
Na cmentarzu w Dolsku jest kilkoro innych Talarczyków, wrzucenie więc tego do drzewa byłoby kuszące, ale póki co mam zbyt wątłe przesłanki...

pozdrawiam,
Michał Grobelny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”