Witam,
Mam pewien problem - być może któreś z Państwa - doświadczonych poszukiwaczy, będzie w stanie poratować mnie jakąś cenną wskazówką. Chodzi mianowicie o moją krewną - Antoninę Mariannę Talarczyk (ur. 1903). Znalazłem jej akt urodzenia: http://szukajwarchiwach.pl/53/1875/0/1/ ... /#tabSkany (córka Władysława Talarczyka i Anny Władysławy z Kozerskich).
Udało mi się znaleźć także grób Antoniny Talarczyk w Dolsku niedaleko Borku Wlkp. (gdzie leżą Władysław i Anna Talarczykowie - wspomniani rodzice): http://polski-cmentarz.com/dolsk/grobon ... =0&cinki=2. Data urodzin się zgadza. Tu jednak pojawia się problem - w grobie tym leży także Stanisław Talarczyk - jego data urodzin wskazuje na to, że nie może to być brat Antoniny, a raczej jej mąż. Czy wobec tego można stwierdzić, że w Dolsku leży nie ta Antonina, której poszukuję? Byłby to zadziwiający zbieg okoliczności, biorąc pod uwagę datę narodzin i bliskość geograficzną grobów...
Talarczyk Antonina
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Talarczyk Antonina
Teraz by wypadało znaleźć akt ślubu Antoniny Talarczyk ze Stanisławem Talarczykiem.
Poważnie mówię. Z mojej licealnej klasy koleżanka wyszła za mąż za kogoś noszącego to samo nazwisko.
Co daleko szukać? Babcia mojego męża i dziadek mojego męża (małżeństwo) też nosili to samo nazwisko, czyli Kozakówna wyszła za Kozaka.
I nie była to rodzina.
Poważnie mówię. Z mojej licealnej klasy koleżanka wyszła za mąż za kogoś noszącego to samo nazwisko.
Co daleko szukać? Babcia mojego męża i dziadek mojego męża (małżeństwo) też nosili to samo nazwisko, czyli Kozakówna wyszła za Kozaka.
I nie była to rodzina.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
-
Maślanek_Joanna

Talarczyk Antonina
Szalom - może by tak się podpisać pod postem? 
Ja bym próbowała uzyskać informacje w administracji cmentarza - często mają informacje o powiązaniach rodzinnych osób pochowanych w jednym grobie. Poza tym grób jest nowy i zadbany - ktoś go odwiedza i zapewne wie, kto jest tam pochowany - może zostawić kartkę z prośbą o kontakt? Albo poszukać kontaktu z Talarczykami z okolicy na facebooku?
Pozdrawiam
Joanna
Ja bym próbowała uzyskać informacje w administracji cmentarza - często mają informacje o powiązaniach rodzinnych osób pochowanych w jednym grobie. Poza tym grób jest nowy i zadbany - ktoś go odwiedza i zapewne wie, kto jest tam pochowany - może zostawić kartkę z prośbą o kontakt? Albo poszukać kontaktu z Talarczykami z okolicy na facebooku?
Pozdrawiam
Joanna
Talarczyk Antonina
Osobiście znana mi jest też podobna historia jak te przez Ciebie wymienione. To oczywiście się zdarza.
Niestety, takiego aktu nie mogę znaleźć, ale http://basia.famula.pl/ podaje, że w tym samym czasie w tych okolicach żyła przynajmniej jedna Antonina Talarczyk (która już jednak w okolicach 1910 r. miała kilkoro dzieci - więc to nie ta sama), jak również Stanisław Talarczyk (dla odmiany jednak starszy od tego z nagrobka - może ojciec?).
Na cmentarzu w Dolsku jest kilkoro innych Talarczyków, wrzucenie więc tego do drzewa byłoby kuszące, ale póki co mam zbyt wątłe przesłanki...
pozdrawiam,
Michał Grobelny
Niestety, takiego aktu nie mogę znaleźć, ale http://basia.famula.pl/ podaje, że w tym samym czasie w tych okolicach żyła przynajmniej jedna Antonina Talarczyk (która już jednak w okolicach 1910 r. miała kilkoro dzieci - więc to nie ta sama), jak również Stanisław Talarczyk (dla odmiany jednak starszy od tego z nagrobka - może ojciec?).
Na cmentarzu w Dolsku jest kilkoro innych Talarczyków, wrzucenie więc tego do drzewa byłoby kuszące, ale póki co mam zbyt wątłe przesłanki...
pozdrawiam,
Michał Grobelny