Utknąłem - miejscowość Sprowa

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

83matys

Post autor: 83matys »

Cześć, chciałbym prosić o pomoc i podpowiedź. Śledzę dzieje swojej rodziny. Dotarłem do pierwszej połowy XIX i zatrzymałem się na Marcinie Żelechowskim (czasem Żelichowskim w dokumentach). Nie wiem gdzie się urodził i gdzie wziął ślub z Salomeą Wójcik. WIem natomiast, że w aktach urodzeń jego dzieci występuje jako karczmarz w Sprowy.(Akt Nr 8 1843 r.), jako ojciec na komornym w Sprowy zamieszkały. (Akt Nr 9 z 1845 r.) i jako w leśniczy w Sprowy (Akt Nr 16 z 1850 r.). Macie koncepcję gdzie mogę poszperać żeby się więcej dowiedzieć o Marcinie Żelechowskim? Może jakieś archiwa dotyczące lasów skoro był leśniczym lub jakiś spis ludności skoro karczmę prowadził? Będę zobowiązany za podpowiedz.
Dziekuje
Mateusz Żelechowski
Lina

Sympatyk

Post autor: Lina »

Witam.
Żelichowski Marcin urodzony w 1812 roku w Jaranowicach p.Rakoszyn syn Tomasza ( U ok. 1768 – Z 1817 Jaranowice p.Rakoszyn)
i Jędrzejczyk Agnieszki U ok. 1785 .Wziął ślub z Salomeą Wócik ( U 1815 w p.Słupia Jędrzejowska córka Józefa i Małgorzaty ) w p. Dzierzgów w roku 1834 akt nr 9 . Akt ślubu jest w genbazie : http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,155168,30
i alegata : http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,155236,9 ( U Marcina , U Salomei , Z Tomasza i zapowiedzi)
Jak podasz na priv adres mailowy , to mogę wysłać wszystkie te akty i jeszcze dodatkowe info .
Pozdrawiam .Lina
83matys

Post autor: 83matys »

Serdeczne dzięki!!! Jak dotarłaś do tych dokumentów? Możesz podpowiedzieć proszę? Może uda mi się coś dalej znaleźć. Dziękuję!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”