Szukam aktu ślubu, aby z znaleźć pochodzenie praprababci

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Witam serdecznie,

w moich poszukiwania genealogicznych kolejny raz utknąłem. Poszukuje Aktu ślubu Wojciecha Męciny i Petroneli z Nagórków, gdzieś koło roku 1882 -15lat. W 1882 r w Podkonicach Małych (parafia Krzemienica) rodzi im się córka, moja prababcia Aleksandra..

Natrafiłem n jedną Petronelę Nagórka (ur w 1850 w miejscowości Łajszczew, parafia Jeruzal) , wiekowo by to mogło być ale nie ma punktu zaczepienia..

proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Mariusz
Pluzinski

Sympatyk

Post autor: Pluzinski »

Może łatwiej będzie znaleźć akt zgonu praprababci Petroneli i tam będą podani rodzice i miejsce urodzenia (w co wątpię), to złapiesz powiązanie. Jeśli ta z parafii Jeruzal była by twoją praprababcią, to jeśli się nie przeprowadzili w między czasie, to może będzie tam akt ślubu. Przeglądałeś wszystkie spisy ślubów od 1865 do 1880 w Jeruzalu? Może znajdziesz tam ślub Petroneli z 1850 roku i ją będziesz mógł wykluczyć :)
Pozdrawiam,
Krzysiek
Mariok

Sympatyk

aktu zgonu szukałem wstępnie w parafii Krzemienica, nie natrafiłem - aktu ślubu Petronelli w Jeruzalu szukałem - ale poprzez moją b. słabą znajomość języka rosyjskiego - nie doszukałem się, może przeoczyłem. Z tego co wiem ojciec tej Petroneli z Jeruzala, ożenił się ponownie w 1851 i przeprowadził do parafii Biała Rawska, ale i tam nic nie ma;/
Dziękuję za podpowiedzi.

Mariusz
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Ta Petronela zmarła w 1855 w wieku 5 lat.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =2071&y=88

Pozdrawiam,
Monika
Mariok

Sympatyk

Dziękuję za informacje, niestety trop błędny... jakoś nie zauważyłem jej zgonu...

Jestem zatem nadal w kropce..

Dziękuję
Mariusz
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

W genpolu jest Krzemienica ale tylko do ok 1830. Gdzie sa te akta z Krzemienicy moze moglabym Ci pomóc daje sobie rade z cyrylica choc to nazwisko trudne w zapisie prawdopodobnie zapisywali "Menczina". Akt urodzenia Twojej pra Aleksandry tez jest na pewno cyrylica mozna miec wskazowke odnosnie zapisu. Ja na Twoim miejscu przeszukalabym najpierw Krzemienice pod katem tego slubu liczac ze matka Aleksandry mogla miec 15 lat w dniu slubu trzeba przyjac z duzym marginesem bo wiek rodzicow w aktach urodzenia bardzo czesto jest przeklamany
MonikaMaru

Sympatyk

W 1886 a. 37 rodzi się Jan - Wojciech ma 29 lat Petronela 25
W 1888 a. 99 rodzi się Marianna - Wojciech ma 30 lat Petronela 24
W tym samym roku (a.36) rodzi się też w Podkonicach córka Jana Męciny 39 lat, a chrzestnymi są Wojciech Męcina i Antonina Męcina
Może Jan jest starszym bratem Wojciecha?
W 1902 a. 127 rodzi się Józef - Wojciech ma 44 lata Petronela 40, chrzestnymi są Kazimierz Nagórka i Marcjanna Męcina.

Nie wiem, jak jest w akcie Aleksandry, ale wydaje mi się, że można trochę zawęzić zakres lat do poszukiwań. Wojciech prawdopodobnie urodził się przed 1860, a Petronela po 1860. Tak, jak Marzanna, radziłabym dokładnie przejrzeć Krzemienicę. Księgi są dziurawe, ale co nieco jest u mormonów. Z księgami ślubów jest gorzej.

Pozdrawiam,
Monika
Mariok

Sympatyk

Dziękuję za cenne uwagi i wskazówki, spróbuję w ten sposób jak Panie radzą. Sam znać co udało mi się ustalić.

Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Mariok

Sympatyk

Otrzymałem właśnie akt od kuzyna, Ślub: 16.05.1881 r. Krzemienica Wojciech Męcina, kawaler lat 24 a Petronela Nagórka, panna lat 20. Córka żyjących Józefa i Antoniny z Lechowskich. Ur. i zam. Podkonice Małe. Teraz żyłam zatem powiązania Józefa zimnymi Nagorkami.

Pozdrawiam

Mariusz
Mariusz

Poszukuję rodzin
MonikaMaru

Sympatyk

No, to mamy ślad.

Józef Nagórka i Antonina Lechowska pobrali się w 1859 w Krzemienicy. Aktu nie ma, ale są metryki w alegatach do aktu nr 4.

http://www.szukajwarchiwach.pl/49/451/0 ... NqQlYqjaFQ
http://www.szukajwarchiwach.pl/49/451/0 ... 0hnAzNodVw
http://www.szukajwarchiwach.pl/49/451/0 ... G1a7oXA2SQ

Pozdrawiam,
Monika
Mariok

Sympatyk

Wow. Dziękuję bardzo Moniko.

Pozdrawiam

Mariusz
ODPOWIEDZ