Jak zapisujecie miejsce ślubu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
eljotnes

Sympatyk

Jak zapisujecie miejsce ślubu

Post autor: eljotnes »

Witam
takie lamerskie pytanie, jak zapisywać miejsce ślubu.
W księgach parafialnych przy numerze aktu zapisana jest nazwa wsi, a akt sporządzony jest w miejscu lokalizacji parafii /standardowo działo się we wsi -tu miejscowość parafii/ . Dlatego rodzi się pytanie czy ślub był w kościele /tz. w siedzibie parafii/ czy w innej wsi zapisanej przy numerze aktu /czy to tylko miejscowość skąd pochodzi pan młody?/ - spotkałem się bowiem z zapisami przy numerze aktu nazw 2 wsi /pana młodego i panny młodej/.
pozdrawiam
Grzegorz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

małżeństwo (o ile w treści nie jest inaczej, tzn wpis nie dotyczy związku zawartego poza danym USC na zasadzie licencji) jest zawarte w kościele parafialnym (o akta rzymskokatolickie pytasz).
Jeśli ślub był gdzie indziej niż akt został spisany - w treści aktu jest wyjaśnienie i podane gdzie i kiedy
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

Post autor: Aga_Brz »

Tak, Włodku oczywiście masz rację, ale w rubryce nie wpisujemy parafii, tylko konkretne miejscowości, z których pochodzą nowożeńcy, tak?
Ja byłabym za delikatną poprawką i wpisywaniem miejscowości pochodzenia (urodzenia) a nie zamieszkania, bo jest "cenniejsza" dla szukającego.
pozdrawiam
Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

w jakiej rubryce?
jeśli chodzi o indeksację to
a. byłby inny dział
b. w treści pytania byłoby konkretnie o indeksacji
c. na pewno indeksujący byłby poinstruowany:)
d. to nie jest obowiązkowe pole (nie wpisujemy:P )

"poprawki" zasad oznaczają przerobienie kilkunastu milionów rekordów - podejmiesz się?:) bo sytuacja "nie wiadomo co jest" jest dużo groźniejsza niż "nie ma nic"
Awatar użytkownika
Świątek_Katarzyna

Sympatyk

Post autor: Świątek_Katarzyna »

Tak, śluby bierze się w kościele, więc siłą rzeczy miejscowością, gdzie dokonano ślubu, jest miejscowość parafii. Mimo to, jeśli mam możliwość, zapisuję jeszcze miejscowości pochodzenia młodej pary, szczególnie jeśli miejscowości te nie pokrywają się z miejscowością ich urodzenia. Warto wiedzieć, gdzie mieszkali w okresie, gdy brali ślub, bo jest to pewien fragment historii rodziny.
Poszukuję nazwisk: Bloch i Kopaniarz parafii Długosiodło.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

warto - (tak jak np miejsce urodzenia) to jest w treści dokumentu, który jest indeksowany tj jest sporządzana pomoc służąca odszukaniu danego dokumentu

na pewno nie warto próbować odtworzyć historii (np swojej rodziny) na podstawie indeksów i średnio warto działać w kierunku sugerowania, że użytkownik może/powinien wykorzystać indeks do czego innego niż odnalezienie dokumentu - w tym przepisać dane:)
Awatar użytkownika
Świątek_Katarzyna

Sympatyk

Chodziło mi zdecydowanie o tworzenie historii rodziny w oparciu o treści dokumentów, rzecz jasna, nie samych suchych indeksów. Nie określiłam się, bo myślałam, że to oczywiste... ;)

Choć indeksty spisuje się na podstawie treści tych dokumentów, więc jeśli nie ma się dostępu do samego aktu, można chyba posłużyć się danymi z tychże indeksów, mając nadzieję, że nie ma w nich jakiegoś błędu. Błędy to rzecz ludzka, więc warto postarać się o źródło oryginalne (w którym też mogą być błędy, oczywiście, ale błędy w metrykach to już temat rzeka), tym bardziej, że w indeksach nawet jeśli są uwagi, to dane tam zawarte są szczątkowe, wiadomo.
Ogólnie rzecz biorąc, jesli w uwagach w indeksie aktu zgonu widnieje szczegółowa data urodzenia, czy w indeksie aktu urodzenia w uwagach są wymienieni chrzestni, a nie mamy możliwości wglądu w same akta, dlaczego by nie spisać tego, co wypisał indeksujący, jeśli już to z dobroci swojej zrobił?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

poważnie pytasz?
Twoja decyzja - jeśli chcesz wykorzystać pomoc jaką jest indeks osoby w innym celu niż ten, któremu służy - to przecież nikt nie broni

ale zmieniać cel tworzenia takiej pomocy, bo jest grupa która nie chce sięgać do dokumentu, nawet w przypadkach gdy można, to jest bardzo ryzykowny postulat

może jednak przyjmijmy, że głównym (ok, nie jedynym) celem tworzenia indeksu osobowego jest możliwość odnalezienia dokumentu bądź jego kopii i wszystko co jest sprzeczne (utrudnia lub wręcz uniemożliwia) jest szkodliwe

a można wszystko i skopiować z drzewka opublikowanego w płatnym serwisie, tylko nie należy wymagać ani zalecać złamania przyjętych form i zasad - by to zrealizować:)
młotek jest młotek a śrubokręt śrubokręt - nie postulujmy pięciokilowych śrubokrętów żeby gwoździe wbijać bo przestaną służyć wkręcaniu
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

Przepraszam. Wyskoczyłam jak Filip z konopi, autorowi na pewno chodziło o własne drzewo genealogiczne. Twoja metafora o wkrętaku i młotku przemówiła do mojego rozsądku: jeżeli jeszcze mi się zdarzy indeksować będę wyłącznie uzupełniać wytłuszczone, obowiązkowe rubryki. Jak oziębły urzędnik :mrgreen: by nikogo nie wprowadzić w błąd. :oops:
pozdrawiam
Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ta na złość babci
w błąd wprowadza nie wypełnienie nieobowiązkowych, a wypełnienie pól (obowiązkowych lub nie) inaczej niż jest przyjęte
i jasno to pisałem

mój sprzeciw co do wypełnienia nieobowiązkowej daty wartością inną niż przyjęte (nie wiem...rok urodzenia wpisujmy w "data" przy indeksacji zgonów bo też się przyda) ma się nijak do kwestii co wpisywać w uwagi
ma się do apelu "wpisujmy/cie do uwag treść dokumentu" ale nie do decyzji indywidualnej
Awatar użytkownika
Świątek_Katarzyna

Sympatyk

Nie za bardzo rozumiem Pana odpowiedź. Zgadzam się zupełnie z 3 pierwszymi akapitami, Panie Włodzimierzu. Nie napisałam, by zmieniać cel indeksów. Nie wiem, więc skąd taka uwaga z Pana strony.
Sroczyński_Włodzimierz pisze:a można wszystko i skopiować z drzewka opublikowanego w płatnym serwisie, tylko nie należy wymagać ani zalecać złamania przyjętych form i zasad - by to zrealizować:)
Hmmm... Ten serwis nie jest płątny przecież i nie wiem, o jakich drzewkach mowa... Mam rozumieć, że spisywanie danych z geneteki jest łamaniem przyjętych norm i zasad? Sam Pan przyznał, że mimo że głównym celem tworzenia indeksu osobowego jest możliwość odnalezienia dokumentu lub kopii (co jest swoją drogą wspaniałe!), nie jest celnem jedynym. Jaki jest więc inny cel, w jaki inny sposób można można go wykorzystać zgodnie z przyjętymi normami? Chodzi mi o przypadek, jak już w poprzednim poście napisałam, gdy nie mamy możliwości dotarcia do dokumentu, czy jest to bardzo utrudnione. Przecież nie wszystkie metryki są upublicznione.

Nie chcę za bardzo odbiegać od głównego tematu ale zaniepokoiło mnie, że branie pod uwagę treści w uwagach dołączonych do indeksów i w ogóle całych indeksów jest łamaniem zasad.

Aga_Brz, napisałaś w pierwszym swoim poście odnośnie indeksacji "w rubryce nie wpisujemy parafii, tylko konkretne miejscowości, z których pochodzą nowożeńcy". Przecież ewidentnie masz w tabeli pole na parafię, nie miejscowości nowożeńców. Dane inne, np. o miejscowościach młodej pary umieszcza się w uwagach. I o to Panu Włodzimierzowi chodzi, że w polu na parafię, trzeba wpisywać parafię- zgodnie z prawdą, tym, co widnieje w treści aktu. Widzę, że kompletnie się nie zrozumieliście, więc postanowiłam się wtrącić. ;)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

oki od jaja:
wątek nt wpisywania, ustaliliśmy że wyjaśnione co jest w treści, pozostaje do opisania, wyjaśnienia "co wpisywać indeksując"

jeśli pojawia się uwaga (i nie istotne czyja:) dot. korzystania z indeksów w wątku nt indeksacji to domniemywam, że jest związek. Jeśli nie ma i typowy OT, przyjmijmy, że dlatego,że to offTopic to nieporozumienie - piszemy o zasadach indeksacji. "Zasady" spisywania danych - inna bajka - nie istnieją. Nikt nikomu nie może narzucić (stąd przykład - ktoś skopiuje z "gotowca" i co? i nic:) mandat ma dostać?

jeśli zaś nie OT i ma to być argument na zmianę zasad indeksacji w trakcie to przeciwstawiam postulatowi "bardziej przydałoby się co innego niż ustalone i niż istnieje w nastu milionach" argumenty:

- przydałoby się w innym celowi niż podstawowy celi indeksów "znalezienie dokumentu"
- albo wprowadziłoby niejednoznaczność i dezinformacje (już wykonane indeksy wg zasady A, nowe wg zasady nieA kolidującej z A) albo konieczność zmiany nastu milionów indeksów
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

Mam na imię Agnieszka :) Chyba nie mówimy o tym samym szablonie, Katarzyno. W rubryce miejscowość w chrztach nie wpisujesz miejsca chrztu (czyli parafii), ale m. urodzenia. W indeksach zgonów miejsce zgonu, a nie miejscowość parafialną. W indeksach małżeństw dla odmiany ma być właśnie parafia? Tak na marginesie, bo Włodek zaraz na mnie "nakrzyczy", to w szablonie do indeksów w małżeństwach jest odnośnik "miejsce zdarzenia=urodzenia, nie parafia". Parafię przecież wpisujesz w nazwie pliku, tak?
pozdrawiam
Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

nie nakrzyczy -dlaczego miałby?
delikatnie ew. skoryguje:
z "W rubryce miejscowość w chrztach nie wpisujesz"
na "...jeśli już coś wpisujesz to wpisujesz w U:...";)
a co? jeśli jest problem niejednoznaczności w przyjętych zasadach (którego nie dostrzegam, co nie znaczy, że go nie ma) to lepiej nic niż wynalazki, które mogą zburzyć bazę lub zdeiznformować:)
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

W aktach ślubu, w pewnym okresie, występuje łącznie nawet i 8 miejscowości, a czasami jeszcze więcej.
1. Miejscowość na marginesie przy numerze aktu - to miejscowość którą młodzi zadeklarowali księdzu. To zazwyczaj będzie miejsce ich zamieszkania po ślubie. Może to oczywiście być dom panny młodej, ale nie musi. Jest tak naprawdę jeszcze jedna możliwość - miejsce wesela.
2. Pierwsza miejscowość wymieniona w treści aktu - miejscowość gdzie udzielono ślubu, zazwyczaj parafia.
3 i 4. Miejscowości zamieszkania świadków.
5 i 6. Miejscowości urodzenia i zamieszkania pana młodego.
7 i 8. Miejscowości urodzenia i zamieszkania panny młodej.
Chyba najwięcej jest nieporozumień z tą pierwszą miejscowością.
Ja ją zapisuję w swoim drzewie, ale ja zapisuję ogólnie sporo rzeczy w drzewie bo:
1. Datę ślubu, miejscowość ślubu i miejscowość przy nr aktu, nr aktu, przybliżone daty urodzenia, nazwiska świadków, wiek świadków, miejscowości świadków, dane rodziców.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”