Kamiński Józef (ur. ok. 1765) - Pomyków, Końskie, Królewiec.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

majkelCK

Sympatyk

Kamiński Józef (ur. ok. 1765) - Pomyków, Końskie, Królewiec.

Post autor: majkelCK »

Temat: "Józef Kamiński (ur. ok. 1765) - Pomyków, Końskie, Królewiec."*

Witam,

Mój praprapraprapradziadek, Józef Kamiński to jedna z bardziej tajemniczych, a zarazem dość ciekawych postaci w moim drzewie genealogicznym. Urodził się ok. 1765 roku (nie posiadam jednak jego Aktu Chrztu, choć szukałem w Familysearch w Księgach Parafialnych w Końskich). Nie wiem skąd pochodził, choć informacje w Aktach Chrztu jego dzieci, które mówią o tym, że był rusznikarzem, każą przypuszczać, że pracował w fabryce broni w Pomykowie. Ze źródeł wiemy, że do tej fabryki sprowadzano robotników z Niemiec oraz ze Śląska. Może i Józef przybył do Pomykowa z tych okolic?
Ożenił się z Anną Leskaur (Liskaur, Leszkaur), córką Jana i Marianny z Ferensteinów, mieszkańców wsi Górny Młyn. Mieli ośmioro dzieci, których Akta Chrztu pokazują, że przynajmniej do roku 1795 (Akt Chrztu Stanisława Kamińskiego) mieszkali w Pomykowie. Następnie, między rokiem 1795 a 1797 (Akt Chrztu Kazimierza Kamińskiego), przenieśli się na Królewiec (par. Miedzierza), gdzie Józef zmarł w 1827 roku.

Jeśli ktoś miałby jakieś informacje, zarówno o pochodzeniu Józefa, jak i o jego życiu i pracy, to byłbym niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam serdecznie :)

* moderacja tematu [Sianin_1948]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”