Podczas moich poszukiwań dotarłam do XVIII-wiecznych ksiąg pewnej parafii, otóż zapis w tych księgach zawiera tylko jedną datę - dotychczas traktowałam to jako datę chrztu, jednakże w internecie odnalazłam pewne dane osoby, która zakwalifikowała te daty jako daty urodzenia. Sytuacja z jedną datą powtarza w księdze zmarłych. Ze względu na stan ksiąg nie jestem w stanie więcej określić.
Zastanawiam może, któryś z forumowiczów spotkał się z taką sytuacją? W jaki sposób traktować te daty?
Masia
Księga parafialne określenie daty
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Marynicz_Marcin

W tamtych latach, w księgach pojawiała się głównie tylko data chrztu, który najczęściej następował króko po narodzinach (kilka godzin - kilka dni), jednak nie ma konkretnej reguły. Czasem ksiądz wpisywał w akcie chrztu dodatkowo datę narodzin, jednak to zależało od parafii.
Ja wpisuję takie daty, ale z adnotacją, że jest to data chrztu.
Ja wpisuję takie daty, ale z adnotacją, że jest to data chrztu.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 6 times
- Kontakt:
W księdze chrztów będzie to data chrztu, chyba że piszący wyraźnie zaznaczył co innego (osobiście nie spotkałem).
W księdze zmarłych: przy "sepelivi" data pochówku, przy "obiit" data zgonu.
W księdze zmarłych: przy "sepelivi" data pochówku, przy "obiit" data zgonu.
-
astrologerhome
- Kontakt:
Re: Księga parafialne określenie daty
Pozwól mi przeczytać tę książkę. Proszę, powiedz mi nazwę.Masia pisze:Podczas moich poszukiwań dotarłam do XVIII-wiecznych ksiąg pewnej parafii, otóż zapis w tych księgach zawiera tylko jedną datę - dotychczas traktowałam to jako datę chrztu, jednakże w internecie odnalazłam pewne dane osoby, która zakwalifikowała te daty jako daty urodzenia. Sytuacja z jedną datą powtarza w księdze zmarłych. Ze względu na stan ksiąg nie jestem w stanie więcej określić.
Zastanawiam może, któryś z forumowiczów spotkał się z taką sytuacją? W jaki sposób traktować te daty?
Masia
Re: Księga parafialne określenie daty
Dziękuję, Wasze wypowiedzi utwierdzają mnie, że jednak dobrze początkowo zakładałam, że są to daty chrztu. Wystarczyło, że trafiłam na badania jednej osoby i od razu zasiało się ziarno wątpliwości. Co do dat w księdze zgonu - będę musiała przy najbliższej okazji przyjrzeć się dokładniej księdze. Pozdrawiam.
Masia
Masia