"osiadły"

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

andcie

Sympatyk

"osiadły"

Post autor: andcie »

W niejednym akcie spotkalem sie z wpiem np. Jan Kowalaski osiadły we wsi Dziurkow. Czy ten wpis równa się z tym, że Jan wcześniej mieszkał w innej miejscowości? Chciałbym sie dowiedzieć jakie jest Wasze zdanie na ten temat.
Awatar użytkownika
cezar

Sympatyk

"osiadły"

Post autor: cezar »

Przy okazji, zapytam się o określenie "gościnny".
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

"osiadły"

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witam

Wypowiem się na podstawie tego co ustaliłam w zakresie zapisów w metrykach mojej rodziny, i tak:
1. "Osiadły" oznacza, iż faktycznie dana osoba zamieszkała w danej miejscowości bo przybyła z innych terenów. W przypadku mojej rodziny to osiadła w danej miejscowości pod koniec XVIII wieku, później zostali obywatelami co podkreślano w zapisach XIX i XX wieku.
2. "Gościnny" oznacza, iż dana osoba przybyła na krótko do danej miejscowości i przeważnie do rodziny lub do pracy.

Spotykamy w XVIII wieku także określenie " przybyły " i to jest także określenie dla osoby wcześniej na tym terenie nie znanej i albo osiadłej, albo przybyłej w gościnę.
Księża starali się rejestrować ruch duszyczek na swoim terenie bo od tego zależały ich dochody pobierane od właścicieli wsi oraz egzekwowanie obowiązków jakie mieszkańcy musieli im świadczyć.
Po wprowadzeniu obowiązku używania w dokumentach nie tylko imienia danej osoby, ale także jej nazwiska, określenie "przybysz" najczęściej stawało się nazwiskiem.

Pozdrawiam
Janina

Ps. Bardzo proszę o podpisywanie się choćby imieniem bo to forma grzecznościowa przyjęta na tym forum.
Awatar użytkownika
Koloser

Sympatyk

"osiadły"

Post autor: Koloser »

Dzień dobry! Szukam informacji o swoich krewnych:i Jan Kowalski (ojciec) i Paweł Kowalski (syn). To nie jest człowiek, którego szukasz?
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Re: "osiadły"

Post autor: Jan.Ejzert »

cezar pisze:Przy okazji, zapytam się o określenie "gościnny".
Zerknij tu:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... nny#308699
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witam

Nie wiem czy wnioski jakie wyciągnięto na forum WTG mogły dotyczyć określenia "gościnny" w całej Polsce gdyż na terenie łódzkiego i mazowieckiego widziałam określenia: karczmarz, kaczmarz, szynkarz, austernik, na określenie prowadzącego karczmę - gospodę, ale nigdy mimo przeczytania tysięcy metryk w czasie indeksacji nie spotkałam określenia gościnny jako prowadzącego gościniec. Oczywiście to, że nie spotkałam takiego zastosowania tego słowa nic nie znaczy i warto podobnie jak osoba na forum WTG sprawdzić w innych metrykach jakie zajęcie ( zawód, pozycja społeczna) były określone wcześniej lub później w odniesieniu do danej osoby.
W mojej rodzinie w aktach zgonu jednej z praprababek i jej 2 dzieci zmarłych na cholerę w 1848 roku użyto takiego określenia i faktycznie gościli tylko wówczas u rodziny w innej parafii.

Pozdrawiam
Janina
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Wszelkie ogólnopolskie wnioski dotyczące nazewnictwa są delikatnie mówiąc ryzykowne. W podlaskich metrykach nigdy -jak pamiętam - nie spotkałem się z pojęciem gościnny, a już na pewno dla oznaczenia profesji "restauracyjno hotelowych";zawsze pisano co prowadza. Stąd bliżej mi do interpretacji Janiny jako sensowniejszej.
Dodam że w podlaskiej praktyce metrykalnej odpowiednikiem gościnnego było pojęcie zachodzy. Często zastępowało nazwisko.
Pozdrawiam
termos

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: termos »

Niedawno pytałam o gościnnego (zapis w woj. łódzkim 1842). Potwierdziło się z innych metryk, że był karczmarzem. Spotykam też karczmarzy, szynkarzy. Są też różne zapisy prrofesji pradziadka, który (z tradycji rodzinnej wiadomo) miał karczmę. Jest nawet po rosyjsku "piwnaja ławka" - ławka po rosyjsku sklep.
Co do "osiadłego" to spotkałam na początku XIX wieku na lubelszczyźnie zapisy "na gruncie osiadły" i "na gospodarstwie osiadły"
pozdrawiam
Teresa
Awatar użytkownika
Niewiadomski_Robert

Sympatyk

Post autor: Niewiadomski_Robert »

andcie pisze:W niejednym akcie spotkalem sie z wpiem np. Jan Kowalaski osiadły we wsi Dziurkow. Czy ten wpis równa się z tym, że Jan wcześniej mieszkał w innej miejscowości? Chciałbym sie dowiedzieć jakie jest Wasze zdanie na ten temat.
"Osiadly" to w wiekszosci przypadkow po prostu synonim "zamieszkaly"
andcie

Sympatyk

Post autor: andcie »

Koloser pisze:Dzień dobry! Szukam informacji o swoich krewnych:i Jan Kowalski (ojciec) i Paweł Kowalski (syn). To nie jest człowiek, którego szukasz?
Niestety to nie te osoby. Napisalem te nazwisko tylko przykladowo.
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”