Szlamowicz Jakub Wolf vel Marynowski Józef

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Osada_Krzysztof

Sympatyk

Szlamowicz Jakub Wolf vel Marynowski Józef

Post autor: Osada_Krzysztof »

Mój bezpośredni przodek zmarł 2 stycznia 1873 roku w miejscowości Podłazie jako Józef Marynowski; bliższe przyjrzenie się jego osobie wykazało jednak, że wspomniany garbarz i szynkarz urodził się około 1798 roku w Sieradzu jako... Jakub Wolf Szlamowicz, syn Szlamy Koplowicza i Rochli z Jachymowiczów. Jak zapisano w alegatach ślubu Marynowskiego z 1824 roku, akt jego narodzin najprawdopodobniej nie istnieje, ponieważ... nigdy nie został spisany. Można domniemywać, że tak faktycznie było.

Moje zainteresowanie skierowało się zatem w stronę okoliczności zmiany religii przez Marynowskiego. Zeznający w akcie znania Żydzi twierdzili, że rzeczony przyjął chrzest katolicki w 1821 roku we Włoszczowie. Stało się to na pewno przed 11 grudnia 1821 roku, kiedy to Marynowski jest zapisany jako stawający. Czy ktoś z Państwa natrafił na jego akt chrztu? W tamtym momencie Józef Marynowski miał, albo przynajmniej tak utrzymywał, dwadzieścia trzy lata. Pobieżna lektura metryk chrztu z księgi UMZ 1820-1823 nie przyniosła żadnych rezultatów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”