Stryj

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marszycki

Sympatyk

Stryj

Post autor: Marszycki »

Witam

Czy istnieja jakies spisy mieszkańców lub księga adresowa Stryja z okresu przed 1930 rokiem.

Stefan
ps.Księga Adresowa Polski nie wchodzi w grę.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Stryj

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam,
Proponuję zwrócić się z tym pytaniem do Ukraińców . Link:
http://worsten.org/rge/ua/lvi/stryi.htm
Jest wersja językowa polska.
Życzę powodzenia
J. Aftanas
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
datman

Post autor: datman »

Może trochę nie na temat, ale znalazłem link do 'Ilustrowanego kalendarza stryjskiego' z 1912. (w pdf). Uwaga: wolno się ładuje.

http://stryi.com.ua/gallery2/main.php?g ... emId=26514

Andrzej
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Andrzeju

Dobra robota szkoda tylko że tak jak w Kalendarzu Krakowskim nie ma tam spisu ulic i mieszkańców .

Pozdrawiam
Bogdan
Awatar użytkownika
Bibi1111

Sympatyk

Post autor: Bibi1111 »

Datmanie,
dziękuję za odnalezienie 'Ilustrowanego kalendarza stryjskiego' z 1912. Super lektura. Bardzo przyjemnie się czyta i ogląda, polecam.
Nie natknąłeś się przypadkiem jeszcze na któryś z następnych egzemplarzy? Może jeszcze jakiś ocalał?

Tak przy okazji może się orientujecie, gdzie można znaleźć akty urodzeń, ślubów i zgonów z miejscowości Stryj? Pytam, ponieważ nie są wyświetlone Księgi w Archiwum Archidiecezjalnym Baziak-Kraków. Chodzi mi tu zarówno o akty starsze niż 100 lat, jak i te z lat trzydziestych ubiegłego wieku.
Pozdrawiam serdecznie. Ania
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Aniu

A tak zapytam czy sprawdzałeś może na stronie http://www.familysearch.org/eng/default.asp gdzie mogą być interesujące Cię materiały .
Część akt prawdopodobnie przepadła może to było spowodowane pożarem który miał miejsce XIX wieku i objął znaczną część miasta .
Dokładnie tydzień temu we Wrocławiu u Mormonów przeglądałem mikrofilm 2329178 dotyczący Stryja . Jest na nim : Indeks urodzeń za lata 1931-1945 , Indeks małżeństw
za lata 1874- 1945 , Indeks zgonów 1874-1945 oraz szczątkowe ilości akt urodzeń , małżeństw , zgonów za lata 1834 , 1847 , 1854-1860 .Jeżeli go nie odesłali to zadzwoń
i poproś o przesłanie go do Warszawy .Język angielski nie koniecznie preferowany zawsze tam się znajdzie ktoś kto mówi po polsku . Ot naprzykład Pani Ola która jak zdążyłem się zorientować jest tam stałym bywalcem .

Pozdrawiam
Bogdan
Awatar użytkownika
Bibi1111

Sympatyk

Bogdanie

tak sprawdzałam na stronie przez Ciebie podanej i wielu innych. Niestety nic nie znalazłam. Troszkę brakuje mi punktu zaczepienia. Poza dziadkiem, który pochodził z Stryja i imionami, nazwiskami innych krewnych pochodzących również z Stryja nie bardzo wiem gdzie dalej szukać. Znalazłam informację adresową z Lwowa o interesującym mnie nazwisku, ale jeszcze nie ustaliłam, czy to może być mój krewny. Nazwisko jest dość niespotykane więc tak może być.
Czy mógłbyś mi podać bliższy kontakt w sprawie wspomnianych mikrofilmów? powiem szczerze, że o tym czytałam, ale nie bardzo wiem jak to załatwić.

Pozdrawiam i dziękuję Ci za powyższe informacje.
Ania
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Aniu

Zadzwoń do Wrocławia
Centrum Historii Rodziny we Wrocławiu
Plac Wolności 7 (II piętro)
tel. 71- 781 56 15
Godziny otwarcia :
poniedziałek , środa , czwartek , piątek : 12.00 - 20.00
sobota : 10.00 - 16.00
Zapytaj proszę czy jest jeszcze w ich posiadaniu mikrofilm o numerze 2329178 ( bo mogli go już odesłać do Stanów ) , jeżeli jest to poproś o przesłanie do Centrum Historii Rodziny
w Warszawie ( jak widzę jesteś z Warszawy ) adres Warszawski znajdziesz w Internecie .Prośbę swoją potwierdź jeszcze najlepiej emailem na adres : wroclaw@mormoni.pl
Możliwe że poproszą Cię o uiszczenie opłaty za mikrofilm od 1- go marca to 15 zł. W emailu podaj swoje pełne namiary oraz telefon kontaktowy . Ja informacje o nadejściu mikrofilmu
ze Stanów dostałem drogą listowną , w której jest również prośba aby sprawdzić dostępność czytnika dla Ciebie w Warszawie . Jeżeli znajdziesz odpowiedni termin piszesz do nich emaila
lub idź osobiście że w dniu takim a takim rezerwujesz czytnik , po czym dostajesz od nich informację że czytnik w tym dniu jest dla Ciebie zarezerwowany .
Ja tydzień temu jechałem do Mormonów po raz pierwszy czułem się jakbym jechał na egzaminy do Wrocławia postanowiłem też że jeżeli nic nie znajdę to wyprawę do Mormonów potraktuje jako nowe doświadczenie ( jak to się je ) . Stąd też moje teraz przeprosiny dla wszystkich użytkowników tej strony .Zachowałem się jak sztubak . Przecież przed wyjazdem mogłem na forum zapytać : Czy ktoś z forumowiczów nie potrzebuje aby sprawdzić w Indeksie jakiegoś nazwiska z miasta Stryj . Jeszcze raz przepraszam .
Co tyczy się niespotykanego nazwiska to po pierwsze zamieść je tutaj na tym forum ( Stryj ) a po drugie to super sprawa .Ja szukałem nazwiska CZUPLKIEWICZ ( też rzadkie ) na przełomie
lat w Indeksach czyli 1874 - 1945 było ich tylko 12 , z czego 5 to moi krewni 100 % reszta to może rodzina . Jak Ci juz pisałem prawdopodobnie nie zachowały się pełne akta więc trudno będzie ustalić pokrewieństwo no i cofnąć się do pra pra dziadów . Natknąłem się również na jedną osobę o nazwisku CIUPLAKIEWICZ i 4 osoby o nazwisku CUPLAKIEWICZ .
Bardzo popularnym między innymi nazwiskiem w Stryju jest PYĆ ( było ono również w kręgu moich zainteresowań ) . To tyle . Jeszcze raz proszę Aniu napisz wszystkie nazwiska które są
w kręgu Twoich zainteresowań i według Ciebie pochodzą lub mieszkali w Stryju . Jak zdążyłaś się zorientować na forum Genealodzy piszą naprawdę TĘGIE GŁOWY, ja śledząc ich posty od dwóch lat uczę się geneaologii jak literek z elementarza . Na pewno coś wymyślą .

Pozdrawiam

Bogdan

P.S.
Dziękuję Ci Stefan że otworzył temat : STRYJ ( że też sam na to nie wpadłem ) .
Awatar użytkownika
Bibi1111

Sympatyk

Bogdanie,
bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą informację nt. uzyskania mikrofilmów. Teraz już wiem i w poniedziałek zamawiam :)))
Nie wiem jak sobie poradzę z angielskim, ponieważ orłem nie jestem, ale skoro mówisz, że można sobie poradzić to i mnie się uda.

Nic straconego Bogdanie, to w takim razie ja zgłaszam się, że zamawiam film ze Stryja, kto jest zainteresowany informacjami bardzo proszę do mnie. Zapraszam :))) Wreszcie mogę się odwdzięczyć choć w ten sposób dobrym duszyczkom z forum.

Co do nazwiska bliskich przodków, które są w kręgo moich zainteresowań, pochodzących z Stryja to MUSSAKOWSCY (z tego co mówi rodzina herbu Jastrzębiec, ale ja nie potwierdziłam jeszcze tego i nie wiem czy się to uda). Dwie osoby znalazłam w książce adresowej Lwowa, chyba z 1912 (niestety nie mam przy sobie notatek), ale nie wiem czy są moimi krewnymi, choć przy tak bliskiej odległości od Stryja i nietypowości nazwiska można to wziąć pod uwagę.
Drugie nazwisko to PASZKOWSCY, również ze Stryja.

Jeszcze raz Bogdanie dziękuję Ci bardzo za wyczerpujące informacje i poświęcenie czasu.

I Tobie Stefanie też dziękuję, że otworzyłeś ten temat. Ja chciałam to zrobić ale się trochę krępowałam.

Pozdrawiam serdecznie

Ania
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Bibi1111 pisze: zamawiam film ze Stryja, kto jest zainteresowany informacjami bardzo proszę do mnie. Zapraszam :))) Wreszcie mogę się odwdzięczyć choć w ten sposób dobrym duszyczkom z forum.
Ania
Witaj Aniu.
No to masz pierwsza klientke. :wink:
W tym samym okresie, na poczatku XX wieku w Stryju wystepuje nazwisko CZEMERYNSKI.
No i zeby nie przerywac tego lancuszka ludzi dobrej woli, polecam sie w tlumaczeniu na/z francuskiego.
Awatar użytkownika
Bibi1111

Sympatyk

Witaj Elgra

zapisuję sobie. Pozdrawiam :)))
Ania
Awatar użytkownika
OlaS

Sympatyk

Post autor: OlaS »

Bogdanie
Nie oddałeś mikrofilmu do odesłania to jest nadal w Twojej dyspozycji.
Trzeba oddać mikrofilm po skończonym przeglądaniu Siostrze prowadzącej Czytelnię. Jeśli chcesz oddać bo nie będziesz już przeglądał to napisz a ja oddam za Ciebie.

Aniu
W poniedziałek zobaczę czy występują Twoje nazwiska i napiszę.

Pozdrawiam serdecznie
Ola z Wrocławia
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Witaj Olu .

Jeszcze raz chciałbym Ci podziękować za pomoc w Centrum . Kiedy z Kasią wspominamy pobyt we Wrocławiu mówimy : " jak do to dobrze że trafiliśmy na Ciocię Olę " ( mam nadzieję że się nie pogniewasz ) .Osobiście mikrofilm już nam nie jest potrzebny . Ale jak widzisz zainteresowanie tematem Stryja rośnie nich więc sobie leży w Polsce .
A teraz dziewczyny Aniu , Elgra .
Zerknąłem do " Podróż po cmentarzach......" Hausera . I co mamy , cytuję za autorem :

ŻYTOMIERZ - polski cmentarz
Wykaz inskrypcji spisany w sierpniu 1992 i wrześniu 1996 roku .
1 ) Paszkowska: " Marya z Piątków / Paszkowska ur.1 Sierpnia r. / zm.27 Marca 1888 r. / Boże zmiłuj się nad Jej drogą duszą " .Pomnik z czarnego marmuru w ogrodzeniu żeliwnym .
2 ) Paszkowska : " ŚP.Stanisława z Piątków / Edwardowa Paszkowska / ur. 2 Listopada 1875 r. / zm.1 Maja 1903 / Niech krzyż Twój dobry Panie zbawieniem się stanie ' . Cokół z szarego
marmuru , zwieńczony rzeźbą kobiety pod krzyżem , klęczącej na skałkach .
3 ) Paszkowska : " DOM / ŚP. / Lucija z Raczewskich / Paszkowska / spoczęła w Bogu / d. 30 Grudnia 1904 / przeżywszy lat 74 " Nagrobek w formie sękatego drzewa ( przewrócony )
z tablicą z czarnego marmuru .

TREMBOWLA - cmentarz katolicki
Wykaz inskrypcji spisany w maju 1995 i czerwcu 1996 roku .
1 ) Czemeryńska : " Anna / Czemeryńska / wdowa po setretarzu apelacyi / 14 czerwca 1814 - 5 stycznia 1982 / Pokój jej popiołom " .Kamienny nagrobek zwieńczony dużą figurą
Chrystusa Miłosiernego . W niszy , ujętej kolumienkami , fotografia zmarłej . Na stronie jest zdjęcie całego pomnika .

STRYJ - cmentarz katolicki
Wykaz inskrypcji spisany w czerwcu - lipcu 1994 roku .
1) Czemeryńscy : " Grobowiec Jana Czemeryńskiego em.nadkomisarz kontr.skarb. / 1858 - 1936 / Antonina Czemeryńska / 1865 - 1930 " Zniszczona owalna fotografia .

Poniżej ciekawostka dotyczy nazwiska .

ZŁOCZÓW - cmentarz katolicki
Wykaz inskrypcji spisany w maju 1993 i sierpniu 1998 roku .
1 ) Czemyryńska : " Tu spoczywa / Śp. / Maria Czemyryńska / 1877 - 1924 " Kamienny nagrobek zwięczony kamiennym krzyżem .

I to tyle nie znalazłem MUSSAKOWSKICH .

Należy również pamiętać że autor w / w pozycji nadmienia że w opisach nie znalazło się wiele zachowanych grobów ( a to czas a to pogoda ) wybierał co ciekawsze .
Dlatego więc nie zakładajmy że grobów Waszych bliskich tam nie ma lub się nie zachowały .

Jeszcze jedno na stronie Małopolskiego Towarzystwa Genealogicznego http://www.mtg-malopolska.org.pl/ w dziale Biblioteka Cyfrowa na dole jest pozycja Szematyzm Królestwa Galicyi i Lodomeryi z Wielkim Księstwem Krakowskim na rok ... Lwów " . Zerknąłem tylko do roku 1913 a tam Paszkowska Zofia , Paszkowski Antoni , Franciszek , Jan i t d . jak " mrówków " , to samo dotyczy nazwiska Czemeryński .
Jeżeli nie znałyście tej pozycji życzę owocnej lektury .

Pozdrawiam

Bogdan
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

A i jeszcze jedno .

Podczas naszego pobytu w Centrum Historii zamówiłem kolejne mikrofilmy STRYJ :

1 ) FHL INTL Film 2039888
2 ) FHL INTL Film 2329177

Co na nich będzie :

Indeks urodzeń 1807-1873 -- Indeks małżeństw 1807-1873 -- Indeks zgonów 1807-1873 -- Indeks urodzeń 1874-1931 -- Akta zapowiedzi 1905-1945 -- Akta urodzeń 1910-1911 (brulion)
Akta urodzeń 1881-1882, 1891-1911

B .
Awatar użytkownika
Bibi1111

Sympatyk

Olu,
bardzo dziękuję, że zajrzałaś na ten post i że masz możliwość sprawdzić dla nas nazwiska. Mnie najbardziej chodzi o nazwisko Mussakowski, tu mam troszkę więcej danych. Ten mikrofilm zawiera dane, w którym powinny wystepować imiona rodzeństwa mojego pradziadka Józefa tj. Maria, Andrzej, Karol i Adam. Maria wyszła za mąż za Kozakiewicza. To może w tym miejscu poproszę również o sprawdzenie nazwiska KOŚCIUK - nazwisko z domu żony Bronisławy pradziadka Józefa. Jej rodzeństwo to Zofia i Władysława. Zofia po wyjściu za mąż - Ekstain, a Władysława Zając.
Niestety na temat Paszkowscy mam bardzo małą informację. To rodzice adopcyjni mojej babci - Stefan i Maria, prawdopodobnie herbu Zadora, zamieszkali w Stryju, możliwe że we Lwowie czasowo. Niestety nie zachowały się żadne dokumenty. Prawdopodobnie pradziadkowie trafili do obozu pracy.
Olu z góry bardzo dziękuję.

Bogdanie,
bardzo Ci dziekuję za przeszukanie " Podróż po cmentarzach......" Hausera. Jak widzisz Paszkowskich jak mrówek, a mnie jak narazie brak punktu zaczepienia. Ale jeśli nie sprawi Ci to kłopotu to może udałoby Ci się odszukać nazwisko Kościuk, albo Ekstain. Z góry dziękuję.
A co do mikrofilmu to mam nadzieję, że się nie obrazisz gdy się uśmiechnę o sprawdzenie ww. nazwisk.

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i dziękuję za wszystko :)))
Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”