Akt ślubu Zawada - Zagórze 1883
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Walczak_Krzysztof

Akt ślubu Zawada - Zagórze 1883
Prośba o tłumaczenie z łaciny aktu małżeństwa (str.21 - pierwszy akt 1883)
Andrzej Zawada
Rozalia Olech
Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Manasterzu
[Księga małżeństw Zagórze]
http://www.szukajwarchiwach.pl/56/1712/ ... /#tabSkany
Andrzej Zawada
Rozalia Olech
Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Manasterzu
[Księga małżeństw Zagórze]
http://www.szukajwarchiwach.pl/56/1712/ ... /#tabSkany
-
Gawroński_Zbigniew

Siedemdziesiątnica i sześćdziesiątnica to tzw "przedpoście", a nazwy są wg tradycji związane z siedemdziesięcioma latami tzw "niewoli babilońskiej". Piękna, stara tradycja, która niestety już zanikła.5 lutego.
Młody: Andrzej Zawada, syn zmarłych Wojciecha i Jadwigi z domu Skóry, urodzony 24/11 1840 [? – kleks czy coś] lat 42
Młoda: Rozalia Olech, córka Marcina i Marianny z domu Ciećko urodzona 29/8 1861, lat 22.
Świadkowie: Marcin Olech, Wojciech Nerka, Florian Kaszuba.
Troje zapowiedzi wygłoszono w [niedzielę] siedemdziesiątnicy, [niedzielę] sześćdziesiątnicy i w Święto Oczyszczenia Najświętszej Maryi Panny tj. w dniach 21/1, 28/1 i 2/2 [tego roku] za zgodą ojca młodocianej młodej: „Zezwalam mojej córce Rozalii poślubić Jędrzeja Zawadę i na to się przy świadkach znakiem Krzyża Świętego podpisuję + Marcin Olech, ojciec”. Świadkowie jak wyżej zapisani.
Według prawa małżeństwo pobłogosławił: Roman Olkiszewski – proboszcz miejsca.
-
Walczak_Krzysztof

Pięknie dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Zastanawia mnie jeszcze 3 cyfra nad nazwą miesiąca. Pierwsza to numer kolejny w roku, druga to dzień a trzecia? Numer domu? Zgadza się z aktem zgonu - przypadek?
Dzięki Panu wykopałem jeszcze:
http://www.szukajwarchiwach.pl/56/1712/ ... 5#tabSkany
akt zgonu - Wojciech Zawada: strona 9 (pierwszy akt)
akt zgonu - Jadwiga Skóra: strona 10 (trzeci akt od góry)
Jeśli mogę nadużyć uprzejmości - proszę o tłumaczenie aktów
Dzięki Panu wykopałem jeszcze:
http://www.szukajwarchiwach.pl/56/1712/ ... 5#tabSkany
akt zgonu - Wojciech Zawada: strona 9 (pierwszy akt)
akt zgonu - Jadwiga Skóra: strona 10 (trzeci akt od góry)
Jeśli mogę nadużyć uprzejmości - proszę o tłumaczenie aktów
-
Gawroński_Zbigniew

Zmarł 21/ pochowany 23 grudnia roku 1867? [następna kolumna to chyba faktycznie nr domu]
Wojciech Zawada, rol[nik] faktyczny*, małżonek Jadwigi z domu Skóry od lat 40 [?] lat 65.
Przyczyna śmierci: naturalna. [Dalej chyba jest zaopatrzony] – zasnął = zmarł.**
*- to jest chyba skrót: agricola propr[ietarius realitis] tzn. rolnik faktyczny właściciel ziemi. Znów zaznaczam: chyba!
** - Tzn. zaopatrzony Sakramentami, ale to muszą sprawdzić lepsi ode mnie – mogę się mylić.
----
[/quote]Zmarła 20/ pochowana 23 lutego 1870.
Zmarła: Jadwiga, z domu Skóra wdowa po Wojciechu Zawadzie [skreślone: Skóra, Zawadowa], rolniku.... . Lat 56.
Przyczyna śmierci: naturalna (... ...) .
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
- Kontakt:
Jako rzymski katolik obrządku łacińskiego śpieszę zapewnić, że się powoli odradza.Gawroński_Zbigniew pisze:Siedemdziesiątnica i sześćdziesiątnica to tzw "przedpoście", a nazwy są wg tradycji związane z siedemdziesięcioma latami tzw "niewoli babilońskiej". Piękna, stara tradycja, która niestety już zanikła.
Po prostu agricola proprietarius - rolnik-właściciel czyli gospodarujący na swoim.Gawroński_Zbigniew pisze:*- to jest chyba skrót: agricola propr[ietarius realitis] tzn. rolnik faktyczny właściciel ziemi. Znów zaznaczam: chyba!
** - Tzn. zaopatrzony Sakramentami, ale to muszą sprawdzić lepsi ode mnie – mogę się mylić.
Co do skrótu, przypuszczam że "provisus omnibus" (opatrzony wszystkimi [Sakramentami]).
-
Walczak_Krzysztof

-
Walczak_Krzysztof