Archiwum Państwowe w Lublinie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ewa73

Sympatyk

Archiwum Państwowe w Lublinie

Post autor: Ewa73 »

Moi krewni ze strony matki pochodzą z województwa lubelskiego. Wszyscy są pochowani na cmentarzu w Dysie (woj. lubelskie), tam też jest większość ich aktów urodzenia i zgonu. Moi pradziadkowie-Antonina Tarnowska zd. Caban (1894-1984) i Jan Tarnowski oraz Antonina Chołost-Lipska (zd. Sadurska) i Władysław Chłost.
Ogryzek_Arkadiusz

Sympatyk

Prośba do osób odwiedzających AP Lublin

Post autor: Ogryzek_Arkadiusz »

Proszę o pomoc osoby które chodzą do AP w Lublinie.

Ze względu na bardzo dużą odległość zamieszkania, Proszę, żeby osoby które sprawdzają (lub mogą sprawdzić) parafię Lubartów i którzy sprawdzają dla siebie konkretne lata, przy okazji mogłyby mi spisać ze skorowidzów nr aktów (urodzenia, ślubu i zgonu) i osoby o nazwiskach:

-Socha
-Jeżowski(a)
-Ostasz
-Miduch
-Wiszniewski(a)

Interesują mnie wszystkie lata począwszy od 1810 do 1909 r. Również jeżeli by ktoś mógł (lub ma spisany) spisać cały skorowidz.

Za wszelką pomoc z góry każdemu dziękuję. Proszę o kontakt na łamach forum lub pod e-mailaem: kosiarz111@interia.eu lub pod nr tel. 0691-927-751.

Arkadiusz Ogryzek. Lubin woj. dolnośląskie.
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

AP Lublin

Post autor: moyra777 »

Dzien dobry, czy moze ktos sie wybiera do Archiwum w Lublinie?

Mialabym ogromna prosbe o sprawdzenie dwoch metryk, slubu i urodzenia... nie moge polaczyc rodziny z lat po 1900 i przed 1864 ...
(niestety w CHR sa tylko lata 1810-64 dotyczace Rejowca a AP od 5 miesiecy nie odpowiada na listy...)...
Dziekuje bardzo
Agnieszka :)
Janusz_Napiorkowski

Sympatyk

AP Lublin

Post autor: Janusz_Napiorkowski »

Możesz spróbowac emailem. Kilkukrotnie już AP Lublin właśnie tą droga odpowiedziało na interesujące mnie zagadnienia. Oczywiście trzeba znać przyblizoną datę i "bohaterów" danego aktu. Ja najpierw pytałem czy w zasobach archiwum jest akt taki a taki i czy istnieje możliwość uzyskania jego kopii. Nie odmówiono mi nigdy, a na dniach mam dostać skan dokumentu emailem właśnie. Normalnie XXI wiek i to w miłej atmosferze.

A! Jesli będziesz próbować zamówić akt poprze internet, to nie zapomnij w pierwszym mailu podac swoich danych osobowych, skraca to czas załatwiania sprawy a archiwum musi Twojemu mailowi nadać numer sprawy jak korespondencji papierowej.

Powodzenia

Janusz
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

AP Lublin

Post autor: moyra777 »

Janusz dziekuje za podpowiedz, ale ja sie przejezyczylam... wyslalam zapytanie w 17 wrzesnia emailem... nie listem... odpowiedz przyszla wczoraj, niestety negatywna, wiec bede musiala zadac kolejna kwarende, ktora potrwa pewno z kolejne 5 miesiacy. A ja w sumie potrzebuje tylko jednej metryki zanim bede musiala pozegnac sie z mikrofilmami od Mormonow, dlatego tez prosilam o pomoc (zeby nie wyszlo, ze taka niecierpliwa jestem i nie moge poczekac kolejnych 5 miesiacy ;) )

pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
yupiter

Sympatyk

Archiwum Państwowe Lublin.Prośba o pomoc

Post autor: yupiter »

Witam
Mieszkam w Częstochowie, więc podroż do Lublina to cała wyprawa. Szukam swoich przodków , którzy mieszkali we wsi Neple pow bialski gmina Terespol o nazwisku Baum. Po0dobno byli juz tam na początku XIXw Może ktoś przeglądając dokumenty w lubelskim AP trafił na to nazwisko. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Piotr
MagdaBilska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

AP Lublin - prośba o pomoc

Post autor: MagdaBilska »

Witam!
W imieniu znajomego z Włoch zwracam się z prośbą o pomoc do bywalców AP Lublin. Jeśli ktoś byłby zainteresowany przejrzeniem akt miasta Lublina (spis mieszkańców) w poszukiwniu jednej rodziny ( oczywiście za opłatą) proszę o kontakt na adres: maggieblue@wp.pl Nie zlecam kwerendy w AP ponieważ znajomemu zależy na czasie. Za 2 miesiące przyjeżdża do Polski a chciałby ustalić adres swoich przodków
Magda Bilska
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Magdo może coś bliżej o tych poszukiwaniach w AP Lublin-lata,nazwiska?
Czy wiesz że księgi meldunkowe mieszkańców Lublina to 2688 j.a?
Natomiast księgi ludności stałej to 115 j.a. także bez zawężenia dat -niemożliwe do przeszukania.
DankaLenart :(
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

danisha pisze: Natomiast księgi ludności stałej to 115 j.a.
(
A nie zachowały się skorowidze alfabetyczne do tych ksiąg?

tomek
MagdaBilska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Chodzi o rodzinę Alberta i Emila Plage. To podobno dość znana kiedyś rodzina przemysłowców. Wiem że byli ewangelikami, pierwszy zakład w 1860 roku przy ulicy Bernardyńskiej założył Albert Plage ur w 1825 (nie wiem czy urodził się w Lublinie, tego też chcielibyśmy się dowiedzieć, ponieważ prawdopodobnie rodzina ta przybyła z Poznania, gdzie chcielibyśmy prowadzić dalsze poszukwiania.)
Zakres poszukiwań byłby dość spory (lata 1825 <lub wcześniejsze, jeśli Albert urodziłby się w Lublinie> do 1910). Wiem, że jest to ogrom pracy ale będę wdzięczna za chociażby fragmentaryczną pomoc.
Pozdrawiam
Magda
mark65

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mark65 »

Witam
W "Pamiętniku Lubelskim" z 1905 roku na stronie skanu nr 16 pojawia krótka wstawka reklamowa Zakładów Mechanicznych E(Em.)Plage i T.Laśkiewicz w Lublinie z nr telefonu 58,który później pojawia się też ,w spisie abonentów telefonów (strona 120/nr skan 152). Nazwisko Plage pojawia się jeszcze dwukrotnie jako właściciela domu przy ulicy Bernardyńskiej 18 oraz przy ulicy Zamojskiej 3a (od strony 103/nr skanu 135) . O wiele bardziej ciekawsze są informacje w "Kalendarzu Lubelskim" z 1876 r. gdzie wspomina się już o Albercie Plage. Podaje się ,że mieszkał przy ulicy Bernardyńskiej 245/246 (strona 90/nr skanu 124). W spisie rzemieślników pojawia się za to informacja o nim ,że był kotlarzem(strona 104/nr skanu 138). Z porównań z kolejnymi latami widać ,że wykupuje sąsiednie domy (ul.Bernardyńska 244 i 247). Tyle informacji w dostępnych ogólnie bibliotekach cyfrowych(UMCS) .

Pozdr Mariusz
http://dlibra.umcs.lublin.pl/dlibra/doc ... 5C4D88-103 http://dlibra.umcs.lublin.pl/dlibra/doc ... 5C4D88-103
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Emil Plage ur.7.I.1869 syn Alberta i Anny Justyny z domu Gede zm.12.XII.1909.Grób jego znajduje się w cz.ewangelickiej cmentarza przy Lipowej w Lublinie.Zmarł jako kawaler a swój dorobek pozostawił bratu-Edwardowi i 4 siostrom,którzy spadek sprzedali ok.1912r.
Albert Plage zm.w 1910 ,więc jego akt zgonu będzie prawdopodobnie w parafii-przypuszczalnie będą to Piaski k/Lublina.Może zadzwoniłabyś tam ?
Danka
MagdaBilska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Serdecznie dziękuję. w Bibliotekach Cyfrowych szukałam tytułów: Spis mieszkańców i Księga adresowa - dlatego nic nie znalazłam.
Rodzina Plage była ewangelikami - już napisałam do parafii
Pozdrawiam
Magda
mark65

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mark65 »

Witam
Małe uzupełnienie co do informacji dotyczących osoby Emila Plage (17.01.1869-12.12.1909) , w bibliotece cyfrowej UMCS znajduje się "Słownik biograficzny miasta Lublina"(strona 217/nr skanu 218) ,w tomie I jest wpis o postaci Emila Plage. Wspomina się tam też o ojcu Albercie,matce Annie Justynie z Gedów ,bracie Edwardzie i o siostrach Leokadii ,Justynie, Wilhelminie ,Gabrieli . Dodatkowo załączono źródła na których się oparto.
Może i warto skontaktować się z autorem tego wpisu p.Stanisławem Mikulcem .
http://dlibra.umcs.lublin.pl/dlibra/doc ... 4&dirids=1
Pozdr
Mariusz
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andrzejkapron »

Prof. Mikulec nie żyje. Albert Plage przyjechał do Lublina w 1860 roku. Był Niemcem z Prus. Zona pochodziła z Końskowoli (jej ojciec Karol Goede /w wersji spolszczonej Gede/ był sukiennikiem). Ja pisalem o nich artkuł w "Nowym Tygodniu w Lublinie", może można sciagnac wersje elektroniczna. W Archiwum Parafialnym Par, Ewangelickiej jest mało.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”