Nieledew, pow. Hrubieszów. Metrykalia greckokatolickie <1

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Gorski_Jacek

Sympatyk

Nieledew, pow. Hrubieszów. Metrykalia greckokatolickie <1

Post autor: Gorski_Jacek »

Mam prośbę o informację, czy ktoś nie natknął się na metrykalia greckokatolickie z miejscowości Nieledew, (pow. Hrubieszów) wcześniejsze niż zasoby AP Lublin, tj. sprzed 1810 roku? Parafia istniała od 1740 roku, ale nigdzie nie znalazłem informacji o wcześniejszych aktach :(
Marcin.Rybicki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Marcin.Rybicki »

na portalu szukajwarchiwach.pl należy wpisać zbiór szczątków i zaznaczyć Archiwum Państwowe w Lublinie. Wydaje się, że niestety z par. gr.kat. Nieledew nie zachowały się metryki sprzed 1810. Ostatnia nadzieja, to rozmowa z par. rzymkat. Nieledew, ponieważ zdarza się, że na parafiach rzymkat.,gdzie kiedys była parafia unicka czasami są metryki wschodnie
Gorski_Jacek

Sympatyk

Post autor: Gorski_Jacek »

Niestety parafia RK wybudowana została może 30 lat temu, az kolei unicka zlikwidowana wiele lat wcześniej, więc szansę niestety małe. Ale spytam, kto wie, cuda w końcu się zdarzają. Dziękuję za informacje
Marcin.Rybicki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Marcin.Rybicki »

Jest taka publikacja LEKSYKON HISTORYCZNY MIEJSCOWOŚCI DAWNEGO WOJEWÓDZTWA ZAMOJSKIEGO autor Józef Niedźwiedź. W niej podaje, że ostatnią cerkiew drewnianą rozebrano w 1938r. Co się stało z unikatami, zarówno parafii unickiej, jak i prawosławnej? Trudno powiedzieć, dlatego, że nie było swego rodzaju ciągłości, jeśli chodzi o świątynię. Mam na myśli, nie było po 1938roku parafii rzymkat, która w pewnym sensie przejęłaby archiwa parafii wschodniej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”