Nieledew, pow. Hrubieszów. Metrykalia greckokatolickie <1
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Gorski_Jacek

Nieledew, pow. Hrubieszów. Metrykalia greckokatolickie <1
Mam prośbę o informację, czy ktoś nie natknął się na metrykalia greckokatolickie z miejscowości Nieledew, (pow. Hrubieszów) wcześniejsze niż zasoby AP Lublin, tj. sprzed 1810 roku? Parafia istniała od 1740 roku, ale nigdzie nie znalazłem informacji o wcześniejszych aktach 
-
Marcin.Rybicki

- Otrzymał podziękowania: 1 time
na portalu szukajwarchiwach.pl należy wpisać zbiór szczątków i zaznaczyć Archiwum Państwowe w Lublinie. Wydaje się, że niestety z par. gr.kat. Nieledew nie zachowały się metryki sprzed 1810. Ostatnia nadzieja, to rozmowa z par. rzymkat. Nieledew, ponieważ zdarza się, że na parafiach rzymkat.,gdzie kiedys była parafia unicka czasami są metryki wschodnie
-
Gorski_Jacek

-
Marcin.Rybicki

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Jest taka publikacja LEKSYKON HISTORYCZNY MIEJSCOWOŚCI DAWNEGO WOJEWÓDZTWA ZAMOJSKIEGO autor Józef Niedźwiedź. W niej podaje, że ostatnią cerkiew drewnianą rozebrano w 1938r. Co się stało z unikatami, zarówno parafii unickiej, jak i prawosławnej? Trudno powiedzieć, dlatego, że nie było swego rodzaju ciągłości, jeśli chodzi o świątynię. Mam na myśli, nie było po 1938roku parafii rzymkat, która w pewnym sensie przejęłaby archiwa parafii wschodniej.