Śluby prawosłanych, grekokatolików w parafiach RK

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Gorski_Jacek

Sympatyk

Śluby prawosłanych, grekokatolików w parafiach RK

Post autor: Gorski_Jacek »

Dla mnie to nowy temat. W aktach ślubów parafii katolickiej z Hrubieszowa z 1815 i 1825 (załączam pierwsze strony) ksiądz wzmiankuje dokumenty młodych dostarczone z cerkwi prawosławnej oraz kościoła greckiego. Prawdopodobnie trafiają one do alegat (sepultury zmarłych rodziców, akty urodzeń). W jednym przypadku jest to ślub pary greckokatolickiej, w drugim, panna młoda jest katoliczką, a mąż prawosławny. Na początku myślałem, że wszyscy oni przeszli konwersję na wiarę katolicką, ale poniższy opis jednostki archiwalnej rzuca na temat zupełnie inne światło. Wygląda na to że w księgach rzymskokatolickich możemy znaleźć metryki żydowskie, greckie i prawosławne. Z załączonych aktów wynika, że sporządzeniu aktu towarzyszyło oświadczenie woli małżonków. Ciekawe, czy oprócz tego odbywały się śluby w rodzinnych parafiach greckich i prawosławnych. W końcu w PRL też funkcjonowały podwójne śluby: kościelne i cywilne. Dla mnie to nowy rozdział genealogii!
Od 1810 roku na terenie Lubelszczyzny został wprowadzony obowiązek rejestracji ruchu naturalnego ludności w aktach stanu cywilnego. Rejestracja miała charakter świecki i zadanie prowadzenia jej powierzono duchownym katolickim (rzymskokatolickim i greckokatolickim). W ten sposób duchowni pełnili równocześnie funkcję urzędnika stanu cywilnego na terenie danej gminy czy parafii. Zadaniem ich było sporządzanie aktów stanu cywilnego dla ludności przebywającej w obrębie parafii bez względu na wyznanie. Akta stanu cywilnego były sporządzane w dwu egzemplarzach i obejmowały cztery rodzaje aktów tj. urodzenia, zapowiedzi, małżeństwa, zgonów. Do aktów małżeństw załączano alegaty czyli dokumenty urzędowe lub kościelne dotyczące zawieranego związku małżeńskiego. Z końcem każdego roku księgi były zamykane, uzupełniane o indeksy aktów. Jeden egzemplarz- pierwopis(unikat) pozostawał w parafii i były to księgi prowadzone przez wiele lat odrębnie dla każdego rodzaju aktów. Drugi egzemplarz- wtóropis (duplikat) stanowił wpisy wszystkich rodzajów aktów sporządzanych w ciągu jednego roku i przekazywany był wraz z załącznikami do właściwego terytorialnie sądu pokoju. W 1826 roku wyłączono spod kompetencji duchownych katolickich sporządzanie aktów metrykalnych innych wyznań chrześcijańskich i wyznania mojżeszowego. Akta stanu cywilnego były spisywane w języku polskim, a od 1868 w języku rosyjskim. Od tego też czasu została wprowadzona podwójna datacja aktów tj. obok daty zgodnej z kalendarzem gregoriańskim wpisywano datę według kalendarza juliańskiego (różnica 12-13 dni). Na terenie zaboru rosyjskiego powyższe przepisy obowiązywały do 1945 roku. Z dniem 1 stycznia 1946 roku (dekret Rady Ministrów z 25 IX1945 r.; Dz. U. Nr 48, poz. 272-273) wyznaniowe urzędy stanu cywilnego zostały zlikwidowane, a w zamian powołane w każdej gminie państwowe urzędy.
Obrazek
http://i385.photobucket.com/albums/oo29 ... fragm1.jpg
Obrazek
http://i385.photobucket.com/albums/oo29 ... fragm1.jpg
Ostatnio zmieniony sob 13 lut 2016, 19:32 przez Gorski_Jacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Witaj ponownie
jak już wcześniej pisałem w wątku dot. ASC Hrubieszów
to nie są akta parafii rzymskokatolickiej
to są akta gminy wielowyznaniowej, USC cywilnego

niektóre AP stosują błędne nazwy, nie dzieląc zasobu
dlaczego błędne raz z powodów historycznych, dwa -utrudniają identyfikacje i "muszą się ratować" opisem jak w tym przypadku (patrz pradziad "parafia ale - raz opis USC gminy, dwa dopisek zawiera mojżeszowe) - nie tylko mojżeszowe ale jak wyżej"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Gorski_Jacek

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze: niektóre AP stosują błędne nazwy, nie dzieląc zasobu
Dziękuję Włodku.
No to nareszcie wiem co się stało. Kiedy prosiłem o konkretne numery aktów (wzięte z Geneteki) i wskazałem parafię greko-katolicką usłyszałem, usłyszałem że tam moich nie ma. Kiedy poprosiłem o sprawdzenie parafii RK, wtedy okazało się że akta się odnalazły. Strasznie to wprowadza w błąd, masz racje :(
A jak to wyglądało w praktyce?
W cerkwi / kościele greckim / synagodze odbywał się tradycyjny obrządek, a później młodzi szli do USC gminy wielowyznaniowej i tam brali ślub cywilny? Dobrze to rozumiem?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

różnie wyglądało
a propos wygląd - wyedytuj posta poprzedniego i usuń wymuszenie pokazywania, zostaw linki do decyzji czy kliknąć czy nie

i wracając do różnie
różne osoby w różnych miejscach był urzędnikami SC, jeśli była zbieżność i urzędnikiem był proboszcz to nigdzie nie chodzili "dodatkowo" i na ogół podpisywana równolegle
a co do zasady - religijny związek po cywilnym (jeśli był, a na ogół był:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Kolega był już na lubgens.eu? Parafie unickie Nieledew i Hrubieszów są tam już dobrze zindeksowane
Gorski_Jacek

Sympatyk

Tak, dziękuję. Trochę tam znalazłem nawet. Niestety z przed 1810 nic nie ma. Co ciekawe ich indeksy w moim przypadku zupełnie się nie pokrywają z tymi na genetece, przez co razem świetnie się uzupełniają :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”