Witam !
Poproszę znawców wojskowości(amerykańskiej ,angielskiej) o wyjaśnienie zapisów na nagrobku Romana Dzierżaka, kolegi i sąsiada mojego dziadka : 1 CL.(28 INF to 28th Infantry Regiment 1 Dywizji-ale jak to nazwac po polsku?).
http://zapodaj.net/279de4c6de29c.jpg.html
Roman wyemigrował w 1913r. do USA i brał udział w I wojnie światowej jako amerykański żołnierz 1 Dywizji.Zginął 28 maja 1918r.Odznaczony medalem World War I Victory Medal.
Władysław
Cmentarz-Somme American Cemetery, Bony, France
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- mądzik_władysław

Moje parafie :Wilków,Zagłoba,Wąwolnica,Opole Lub., Kazimierz Dolny,Nałęczów, Piotrawin,Solec n/W, Ożarów
- Bozenna

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Wladku,
Specjalista nie jestem, ale sprobuje przetlumaczyc z angielskiego:
1 CL. = 1-ej klasy
28th Infantry Regiment = 28 pulk piechoty 1-sza dywizja.
Czyli "zolnierz 1-ej klasy, 28 pulku piechoty, 1-ej dywizji".
"28 INF to 28th Infantry Regiment" - to moze byc:
" 28 batalion 28-ego pulku piechoty 1-sza dywizja" - ale tego nie jestem pewna.
Ten pulk, jedna z najstarszych jednostek Wojsk Amerykanskich, na skutek przylaczenia Amerykanow do I Wojny Swiatowej, zostal powolany 11.10.1917 roku. Po bohaterskich walkach we Francji, general Pershing nazwal zolnierzy tego pulku "ludzie z zelaza".
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
P.S. wpisz Twoje pytanie na "Forgen". Witek (Wicy) administrator forum jest specjalista od militarii.
Specjalista nie jestem, ale sprobuje przetlumaczyc z angielskiego:
1 CL. = 1-ej klasy
28th Infantry Regiment = 28 pulk piechoty 1-sza dywizja.
Czyli "zolnierz 1-ej klasy, 28 pulku piechoty, 1-ej dywizji".
"28 INF to 28th Infantry Regiment" - to moze byc:
" 28 batalion 28-ego pulku piechoty 1-sza dywizja" - ale tego nie jestem pewna.
Ten pulk, jedna z najstarszych jednostek Wojsk Amerykanskich, na skutek przylaczenia Amerykanow do I Wojny Swiatowej, zostal powolany 11.10.1917 roku. Po bohaterskich walkach we Francji, general Pershing nazwal zolnierzy tego pulku "ludzie z zelaza".
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
P.S. wpisz Twoje pytanie na "Forgen". Witek (Wicy) administrator forum jest specjalista od militarii.
Ostatnio zmieniony pn 15 lut 2016, 22:54 przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
- mądzik_władysław

Witam !
Bożenko,ja raczej obstawiałbym ,że to skrót organizacyjny, np. plutonu czy batalionu-coś w tym rodzaju .Z ""History of the First division during the world war, 1917-1919" dowiedziałem się jedynie,że był w kompani B.
Dostałem z zarządu cmentarza fotografię, a na niej nagrobek z flagami USA i Francji. Napiszę do nich odpowiednio udokumentowaną prośbę,że to emigrant z Polski i żeby podczas uroczystości była także polska biało-czerwona !
Pozdrawiam
Władysław
Bożenko,ja raczej obstawiałbym ,że to skrót organizacyjny, np. plutonu czy batalionu-coś w tym rodzaju .Z ""History of the First division during the world war, 1917-1919" dowiedziałem się jedynie,że był w kompani B.
Dostałem z zarządu cmentarza fotografię, a na niej nagrobek z flagami USA i Francji. Napiszę do nich odpowiednio udokumentowaną prośbę,że to emigrant z Polski i żeby podczas uroczystości była także polska biało-czerwona !
Pozdrawiam
Władysław
Moje parafie :Wilków,Zagłoba,Wąwolnica,Opole Lub., Kazimierz Dolny,Nałęczów, Piotrawin,Solec n/W, Ożarów