Nazwisko: Masalski
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=26582&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
teresa_kisztelińska

Witaj,
Napisz skąd pochodzą Twoi krewni o nazwisku Masalscy, w mojej rodzinie też jest to nazwisko
Pozdrawiam,
Teresa
Napisz skąd pochodzą Twoi krewni o nazwisku Masalscy, w mojej rodzinie też jest to nazwisko
Pozdrawiam,
Teresa
-
teresa_kisztelińska

Chcę zapytać, czy istnieją jakieś opracowanie genealogiczne rodu Masalskich na Litwie?
Pozdrawiam,Teresa
Pozdrawiam,Teresa
-
Massalski_Marcin

W mojej rodzinie istnieją osoby o nazwisku Masalski i Massalski. Wiem, że istnieją opracowania na temat rodu Massalskkch, ale o opracowaniach na temat Masalskich jeszcze nie słyszałem. Mój najstarszy przodek to Józef Massalski urodzony w roku 1868 w Siemieniu (powiat Parczew, województwo Lubelskie), syn Antoniego Massalskiego urodzonego około 1840 roku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Tomasz_Lenczewski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
W istocie w zapisach dotyczących rodu wywodzącego się od Ruryka stosuje się Massalski, jak i Mosalski czy Masalski. Zależy to od transkrypcji w rozmaitych okresach czasu, również cyrylicą. Więc w metrykach spotykamy czasem zarówno Massalski, jak i Masalski. W lubelskim mieszkało nieco różnych przedstawicieli tego rodu, również mocno spauperyzowanych książąt, których genealogia jest na ogół dobrze znana (zresztą są dziś inne mierniki przynależności do tego akurat rodu). Ale czy parafia Parczew jest w całości dobrze opracowana (zindeksowana)? Pozdrawiam
-
Massalski_Marcin

Z parafii Parczew zindeksowane są na razie tylko lata 1889-1912, w których znalazłem akt ślubu moich prapradziadków Józefa Massalskiego i Teresy Milaniuk z 1892 r. W tej parafii metryki były prowadzone od 1826 roku. Ich temat poruszyłem tutaj http://lubgens.eu/viewtopic.php?t=2422
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
teresa_kisztelińska

Witam,
Poszukuję informacji o Tomaszu Masalskim ojcu Wiktorii Masalskiej ur. 1860 r., której chrzest odbył się w parafii Rykonty (dekanat Troki) Litwa. Jeśli ktoś z Państwa natrafił na ich imiona, to bardzo proszę o informację.
Pozdrawiam
Teresa
Poszukuję informacji o Tomaszu Masalskim ojcu Wiktorii Masalskiej ur. 1860 r., której chrzest odbył się w parafii Rykonty (dekanat Troki) Litwa. Jeśli ktoś z Państwa natrafił na ich imiona, to bardzo proszę o informację.
Pozdrawiam
Teresa
Witam, moja babcia pochodzi z rodziny Massalski. Rodzice to księżna Zofia Massalska (rodzice Idalia Paplińska i książę Ksawery Massalski) i baron Konstanty von Staden. Mieszkali z małą babcią Oleńką w posiadłości Owsianiszki, koło Jewie, u rodziny Fiorentini. Szukam informacji - śluby, chrzty. Wiem, że rodzice mamy babci mieli kamienicę przy Ostrej Bramie w Wilnie, a babcia uczęszczała do gimnazjum sióstr Nazaretanek w Wilnie, jak była mała. mam stare zdjęcia podpisane imionami i nazwiskami koleżanek babci z tego gimnazjum - lata około 1920 +-/pozdrawiam
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Jeśli już to księżniczka Zofia, a baronowa von Staden. W istocie Stadenowie nie mieli prawa do tytułu baronowskiego, więc używali go lub ich tak tytułowano jedynie grzecznościowo. Należeli do matrykułu szlachty nadbałtyckiej. Ich genealogia była publikowana przed wojną w Niemczech prawidłowo bez tytułu. Zofia Helena Massalska urodziła sie w Petersburgu 16 lutego 1892 r., w Moskwie zaś po rewolucji umarł jej ojciec Ksawery. Więc metryki są w Rosji. Z Książąt Massalskich w męskiej polskiej linii pozostała jedna osoba i kilka kobiet, a na początku XX w. było kilkudziesięciu mężczyzn. Stadenowie być może są w Niemczech. Pozdrawiam Tomasz
-
Sroczyński_Włodzimierz

a tu mnie zaskoczyłeś mocno
mógłbyś, Tomaszu, rozwinąć?
kilkudziesięciu męskich potomków książęcej linii polskiej na początku XX wieku
żyjących w Królestwie? świadomych swych korzeni? bliżej 20 czy 90 te kilka dziesiątek?
jakie wyznanie dominowało?
mógłbyś, Tomaszu, rozwinąć?
kilkudziesięciu męskich potomków książęcej linii polskiej na początku XX wieku
żyjących w Królestwie? świadomych swych korzeni? bliżej 20 czy 90 te kilka dziesiątek?
jakie wyznanie dominowało?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Mówimy o wszystkich, których Rosjanie umieścili na początku XIX w. w książce Potomkowie Ruryka, w części poświęconej poszczególnym pokoleniom tego książęcego rodu doprowadzonych do XX w. Większość Polacy i katolicy. Gałąź rosyjska istnieje do dziś i ona ma szanse rozwoju. Notabene obydwaj potomkowie gałęzi polskiej i rosyjskiej są członkami Związku Szlchty Polskiej. Ale tylko ojciec polskiego członka rodu zgodził się poddać badaniom genetycznym zakończonym zresztą pozytywnie. Dzięki temu mamy genetyczny model Massalskich książąt, jak zreszTą i Woronieckich.
Rosjanie uznawali za członków rodu również zapisanych, jako szlachtę Wareg Massalskich, których przed 1914 było co najmniej siedmiu. Mieli szansę rozwojowe duże, a zdaje się wszyscy wymarli lub zginęli przed 1939 (jeden na polu bitwy z bolszewią, a inny jako komunista w polskim więzieniu). W kwiecie wieku...
Można o tym książkę napisać, ale dzis nazwisko Massalski mało komu co mówi.
Pozdrawiam
Tomasz
Rosjanie uznawali za członków rodu również zapisanych, jako szlachtę Wareg Massalskich, których przed 1914 było co najmniej siedmiu. Mieli szansę rozwojowe duże, a zdaje się wszyscy wymarli lub zginęli przed 1939 (jeden na polu bitwy z bolszewią, a inny jako komunista w polskim więzieniu). W kwiecie wieku...
Można o tym książkę napisać, ale dzis nazwisko Massalski mało komu co mówi.
Pozdrawiam
Tomasz
-
Sroczyński_Włodzimierz

"gałąź rosyjska" - ok - pozostawmy poza tematem
Ten fragment "obydwaj potomkowie gałęzi polskiej i rosyjskiej" - jak czytać?
polski jedyny w XXI potomek?
w zestawieniu właśnie z
"gałąź polska, udokumentowana ("pewna") na początku XX wieku na kilkadziesiąt (20? 90?) mężczyzn (co zaskoczyło mnie liczebnością, jeśli nie ok.20 a dziesiąt z wyższych)
" zdaje się wszyscy wymarli lub zginęli przed 1939 (jeden na polu bitwy z bolszewią, a inny jako komunista w polskim więzieniu). W kwiecie wieku... "
tak, w miarę znane są te najbardziej barwne postacie i okoliczności, może w wersji nawet ubarwionej krążą
ale dotyczą kilku osób
stad moje dopytywanie
kilkudziesięciu minus te w miarę rozpoznane kilka to dalej spora liczba
szukałem rozwiązania w kwestii wyznania (np może źle identyfikowałem prawosławnych), ale piszesz "większość Polacy i katolicy" więc to nie to,
Kilkadziesiąt..to może wielopokoleniowość kluczem?
Po cztery osoby w linii to z kilkudziesięciu mężczyzn kilka/kilkanaście gałęzi się ostanie, minus te znane przypadki zakończenia rodu mniej i nie ma wielkich różnic.
20?90? kilkadziesiąt bliżej którego krańca?:)
Ten fragment "obydwaj potomkowie gałęzi polskiej i rosyjskiej" - jak czytać?
polski jedyny w XXI potomek?
w zestawieniu właśnie z
"gałąź polska, udokumentowana ("pewna") na początku XX wieku na kilkadziesiąt (20? 90?) mężczyzn (co zaskoczyło mnie liczebnością, jeśli nie ok.20 a dziesiąt z wyższych)
" zdaje się wszyscy wymarli lub zginęli przed 1939 (jeden na polu bitwy z bolszewią, a inny jako komunista w polskim więzieniu). W kwiecie wieku... "
tak, w miarę znane są te najbardziej barwne postacie i okoliczności, może w wersji nawet ubarwionej krążą
ale dotyczą kilku osób
stad moje dopytywanie
kilkudziesięciu minus te w miarę rozpoznane kilka to dalej spora liczba
szukałem rozwiązania w kwestii wyznania (np może źle identyfikowałem prawosławnych), ale piszesz "większość Polacy i katolicy" więc to nie to,
Kilkadziesiąt..to może wielopokoleniowość kluczem?
Po cztery osoby w linii to z kilkudziesięciu mężczyzn kilka/kilkanaście gałęzi się ostanie, minus te znane przypadki zakończenia rodu mniej i nie ma wielkich różnic.
20?90? kilkadziesiąt bliżej którego krańca?:)
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Krzysztof Massalski (http://tomaszlenczewski.pl/teksty/genea ... massalski/) wyliczył dokładnie, że 33. To były pokolenia. Przykładowo Jan Tomasz Massalski, powstaniec styczniowy i kawaler VM, zmarły w 1932 i jego syn Zdzisław poległy w 1920 ... Za Życia Krzysztofa z polskiej gałęzi mężczyzn było. Już tylko od 4 do 2 ...
Rosjan odpowiednio 2, a teraz czterech
-
Sroczyński_Włodzimierz

Dziękuję.
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Krzysztof Massalski (http://tomaszlenczewski.pl/teksty/genea ... massalski/) wyliczył dokładnie, że 33. To były pokolenia. Przykładowo Jan Tomasz Massalski, powstaniec styczniowy i kawaler VM, zmarły w 1932 i jego syn Zdzisław poległy w 1920 ... Za Życia Krzysztofa z polskiej gałęzi mężczyzn było. Już tylko od 4 do 2 ...