Potocki Ksawery powstaniec listopadowy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mir.pot

Sympatyk

Potocki Ksawery powstaniec listopadowy

Post autor: mir.pot »

Mam serdeczną prośbę. Czy znajdzie się ktoś, kto podpowie mi jak się nazywali się rodzice Franciszka Ksawerego Potockiego urodzonego w Goniądzu na Podlasiu, który był powstańcem listopadowym. Na podstawie dotychczasowych ustaleń nie mogę go przypisać do żadnego herbu, w tym Pilawa i Ostoja.
Wypis ze Słownika Biograficznego Oficerów Powstania Listopadowego R. Bieleckiego:”…Potocki Ksawery- ur. w Goniądzu.Przed powstaniem urzędnik.W powstaniu ppor.7 puł., 05.10.1831 przeszedł z Rybińskim do Prus, internowany przez Prusaków. Przybył .02.1832 do Francji, należał początkowo do zakładu w Besançon, był członkiem Rady Polaków, wziął udział w wyprawie frankfurckiej i 07.04.1833 przeszedł do Szwajcarii. Uzyskał zgodę na powrót do Francji i 12.1834 przybył do Nevers. 1835 pracował u notariusza w Magny w dep.Nièvre, następnie na poczcie w Nevers. 01.03.1842 postrzelił się na polowaniu. Zm.07.03.1842 z ran w szpitalu w Nevers”.
Dziękuję za każdą informację.
Mirosław Potocki
Sawicki_Julian

Sympatyk

Ksawery Potocki powstaniec listopadowy

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Mirosławie i podaje drzewko genealogiczne gdzie są i też Potockie herbu złotej i srebrnej Pilawy. Na samym dole wejść w ; GO TO, wybrać nazwisko i w niego wejść. Nie wiem czyja to praca, ale jak jest podana publicznie, to z niej korzystamy z Podziękowaniem za włożony w to trud ( ja o swoich Sawickich pisaniny nigdy nie ukrywałem ). Szkoda że teraz zmniejszone o parę tysięcy dusz, a było od mniej więcej 1280 roku i zaczynało się od Bronisza ze Służewca herbu Pomian, czyli żył w czasach króla Łokietka. Jakby nie dało się otworzyć od razu, to ponawiać próbę - pozdrawiam - Julian;
http://www.geni.com/family-tree/index/6 ... 9949078865
mir.pot

Sympatyk

Ksawery Potocki powstaniec listopadowy

Witam.Dzięki Julian za błyskawiczną odpowiedź. Sprawdziłem, ale w tym zbiorze nie ma osoby odpowiadającej poszukiwanemu Ksaweremu Potockiemu. Podany przez mnie Ksawery urodził się ok.1800 roku i zmarł 1842. Właśnie niektórzy historycy i herbarzyści mylą go nagminnie z innymi osobami również z podanego przez Ciebie portalu.
Pozdrawiam serdecznie
Mirosław Potocki
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

Akt zgonu nie podaje rodziców. Wiek 32 lata, kawaler.

strona 644
http://archives.cg58.fr/ark:/60877/a011 ... 0nHjG6/1/1
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
mir.pot

Sympatyk

Witam Pani Elżbieto!
Dokładnie tego Ksawerego Potockiego poszukuję. Nie wiem jak Pani udało się znaleźć tą metrykę, którą posiadam dzięki pomocy znajomych z Francji. Niestety nie mam innych danych metrykalnych, jedynie dopasowania z Parafii Goniądz. Niestety jeszcze nie doszedłem w poszukiwaniach do podanych przez Panią parafii. Dziękuję za informację i proszę o dalsze, o ile Pani Posiada, najlepiej na adres e-mail podany wcześniej przeze mnie.
Pozdrawiam serdecznie
Mirosław Potocki
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam

polecam książkę: http://pbc.biaman.pl/dlibra/doccontent?id=13965&dirids=
Może w niej znajdą się jakieś istotne wzmianki o Ksawerym Potockim?

Jeśli chodzi o metryki z Goniądza, takowe znajdują się w Poczekalni, niestety od roku 1808, ale myślę, że można prześledzić w nich występujących Potockich i tak np. 19 listopada 1808 r. (jeśli dobrze odczytuję) urodził się Franciszek Ksawery Potocki syn Grzegorza i Rayny (Reginy) z Skwarków? - akt nr 2
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... 1_0140.jpg
Może to ten właściwy?

Pozdrawiam
Aneta
Sułkowski_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Sułkowski_Jacek »

Witam
Ponieważ był na emigracji we Francji, w archiwum powinny być dokumenty dotyczące jego naturalizacji. M.in. wnosek osobowy uchodźcy i odpis aktu urodzenia.
pozdr
Jacek
mir.pot

Sympatyk

Witam Pani Aneto!

W Poczekalni znalazłem w Parafii Goniądz dokładnie tego samego Franciszka Ksawerego. Jednak z informacji uzyskanych od Andrzeja Potockiego-historyka, pisarza (aktualnie planuje wydanie Monografii- Potockichhttps://pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Potocki_(pisarz) wynika, że ten Franciszek Ksawery Potocki był h.Ostoja i nie miał nic wspólnego z pozostałymi Potockimi z Parafii Goniądz. Z kolei w Genealogii Grocholskiego (Ryszarda Jurzaka-http://genealogia.grocholski.pl/ ) podane jest, że Franciszek Ksawery Potocki h.Pilawa ur.ok 1750 Brody). Data i miejce zgonu zgadza się? Tak przy okazji proszę o informację, czy imiężeńskie Raina używane na Podlasiu może być odpowiednikiem imienia Regina?.
Dziękuję za informacje i serdecznie pozdrawiam.
Mirosław Potocki
E-mail: mir.pot@wp.pl
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

Sułkowski_Jacek pisze:Witam
Ponieważ był na emigracji we Francji, w archiwum powinny być dokumenty dotyczące jego naturalizacji. M.in. wnosek osobowy uchodźcy i odpis aktu urodzenia.
pozdr
Jacek
:shock:

Wielu, bardzo wielu naszych (i nie tylko naszych) emigrantów żyło we Francji bez francuskiego obywatelstwa . Na przykład Mickiewicz, Chopin .... itp.

Widziałam trochę teczek zawierających dokumenty składane przy prośbie o naturalizacje. Ani jedna nie zawierała aktu urodzenia . Miejsce urodzenia, rodzice itp wpisywano do kwestionariusza.

Co to jest "wnosek osobowy uchodźcy" ? Kto to "wnioskował" ?

Sam sobie przeczysz, bo albo uchodźca, albo Francuz (naturalizowany) .
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Jaki herb? Problem jest istotniejszy skad przekonanie że byli w ogóle szlachta?. Przejrzałem na szybko chrzty z kilku lat parafii Goniadz (Archidiakonat). Jest kilka rodzin Potockich w Goniądzu Guzach Szafrankach Nie ma szlachetnych - zapisywano ich sławetni
Przejrzałem taryfę podymnego z 1790. Nie ma Potockich szlachty w parafii goniądzkjej . Na dodatek Goniadz i Guzy to były królewszczyzny. Jeśli w nich by żyła szlachta to nie na swoim ale jako np folwarczni urzędnicy.
Wreszcie przejrzałem taryfy podatkowe z połowy XVII wieku. W parafii goniądzkie nie ma szlachetnych Potockich.
Prawdopodobnie jedynym śladem po Potockich z XVI wieku jest nazwa Potoczyzna a XIX wieczni Potoccy nazwisko przyjęli od tej miejscowości.
Moja kwerenda była błyskawiczna stąd moge sie mylić. Proponuje moją tę tylko hipotezę obalic poprzez uwazniejsze niż moje przejrzenie dokumentów podatkowych Jest ich całkiem sporo.
Niestety brak najważniejszych tj ksiąg metrykalnych sprzed 1808 roku. Poszły z dymem.
Pozdrawiam
Ps brak szlachectwa nie przekreśla pięknej biografii.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

mir.pot pisze:Witam Pani Aneto!

W Poczekalni znalazłem w Parafii Goniądz dokładnie tego samego Franciszka Ksawerego. Jednak z informacji uzyskanych od Andrzeja Potockiego-historyka, pisarza (aktualnie planuje wydanie Monografii- Potockichhttps://pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Potocki_(pisarz) wynika, że ten Franciszek Ksawery Potocki był h.Ostoja i nie miał nic wspólnego z pozostałymi Potockimi z Parafii Goniądz. Z kolei w Genealogii Grocholskiego (Ryszarda Jurzaka-http://genealogia.grocholski.pl/ ) podane jest, że Franciszek Ksawery Potocki h.Pilawa ur.ok 1750 Brody). Data i miejce zgonu zgadza się? Tak przy okazji proszę o informację, czy imiężeńskie Raina używane na Podlasiu może być odpowiednikiem imienia Regina?.
Mirosław Potocki

Witam Panie Mirosławie,

tak - Reina to Regina.
Co do daty urodzenia Franciszka Ksawerego, sam Pan wcześniej oszacował rok ok. 1800, stąd pomyślałam, że akt ten mógł dotyczyć poszukiwanej przez Pana osoby. Wiek w momencie śmierci - 32 lata, a więc szacowany rok urodzenia to rok 1810. W aktach zgonu czasem spotyka się rozbieżności w określaniu właściwego wieku - w tym przypadku to ok. 2 lata.
Z moich doświadczeń z metrykami szlacheckimi wynika, iż nie zawsze podawano informację o herbie.

Pozdrawiam
Aneta
mir.pot

Sympatyk

jamiolkowski_jerzy pisze:Jaki herb? Problem jest istotniejszy skad przekonanie że byli w ogóle szlachta?. Przejrzałem na szybko chrzty z kilku lat parafii Goniadz (Archidiakonat). Jest kilka rodzin Potockich w Goniądzu Guzach Szafrankach Nie ma szlachetnych - zapisywano ich sławetni
Przejrzałem taryfę podymnego z 1790. Nie ma Potockich szlachty w parafii goniądzkjej . Na dodatek Goniadz i Guzy to były królewszczyzny. Jeśli w nich by żyła szlachta to nie na swoim ale jako np folwarczni urzędnicy.
Wreszcie przejrzałem taryfy podatkowe z połowy XVII wieku. W parafii goniądzkie nie ma szlachetnych Potockich.
Prawdopodobnie jedynym śladem po Potockich z XVI wieku jest nazwa Potoczyzna a XIX wieczni Potoccy nazwisko przyjęli od tej miejscowości.
Moja kwerenda była błyskawiczna stąd moge sie mylić. Proponuje moją tę tylko hipotezę obalic poprzez uwazniejsze niż moje przejrzenie dokumentów podatkowych Jest ich całkiem sporo.
Niestety brak najważniejszych tj ksiąg metrykalnych sprzed 1808 roku. Poszły z dymem.
Pozdrawiam
Ps brak szlachectwa nie przekreśla pięknej biografii.

Witam Panie Jurku!
Z pełnym szacunkiem do ustaleń, za które jestem bardzo wdzięczny chcę trochę sprostować. W metrykach litewskich prezentowanych również w Poczekalni można znaleźć Potockich którzy używali tutułów m.in.:szlachetny, urodzony. Dotyczy to zwłaszcza tych najstarszych przodków z XVIII/XIX w. pochodzących z Downar. W metrykach kościelnych ksieża nie przywiązywali szczególnej uwagi do posiadanych tutułów, a o herbach nie ma mowy. Z przekazów wieloźródłowych wynika, że osiadła tam drobna szlachta mazowiecka.Czy Potoccy Ci pochodzili z Mazowsza? Nie jestem pewny, chociaż konfiguracje nazwisk występujące z Potockimi są bardzo podobne jak w ziemi zakroczymskiej, wiskiej, ciechanowskiej. Z kolei na północnym Podlasiu licznie występowali przedstawiciele h.Pilawa, którzy posiadali swoje majątki. Co do Potoczyzny, to zapewne nazwa powstała z okresu pobytu w tej części Podlasia (XV/XVI w) Macieja Potockiego h.Pilawa i stanowiła siedzibę jego Folwarku nazywanego Potocki. Nie bardzo pasuje mi hipoteza przejęcia nazwiska od miejscowości Potoczyzna, gdyż jak częściowo Pan wspomniał, poza herbowymi Potockimi nie było zbyt wielu Potockich. Posiadając tak rozległa wiedzę oraz zapewne cenne informacje z spisów, wykazów, regestrów, ksiąg podatkowych proszę wymienić Potockich nieherbowych. Wg Ignacego Kapicy Milewskiego Potoccy nie są również szlachtą gniazdową na Podlasiu. Dość prawdopodobna hipoteza do przyjęcia jest z przybyciem NN Potockich na Podlasie w okresie XVII/XVIII w. Być może najpierw na teren Parafii Trzcianne, gdyż tam w XVI wieku występują Potoccy o zbieżnych imionach Mateusz,Walenty,Wojciech,Marianna.
Pozdrawiam
Mirosław Potocki
Awatar użytkownika
pen60

Sympatyk

Post autor: pen60 »

Witam,
Nie dotyczy to Ksawerego Potockiego ale warto przeczytać ten akt zgonu nr 53/ 1821 roku Stanisława Kostki Hrabiego Potockiego
zmarłego w parafii Wilanów. Akt w Metrykach

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 168&y=1116

Pozdrawiam
Marek
mir.pot

Sympatyk

Kaczmarek_Aneta pisze:
mir.pot pisze:Witam Pani Aneto!

Mirosław Potocki

Witam Panie Mirosławie,

tak - Reina to Regina.
Co do daty urodzenia Franciszka Ksawerego, sam Pan wcześniej oszacował rok ok. 1800, stąd pomyślałam, że akt ten mógł dotyczyć poszukiwanej przez Pana osoby. Wiek w momencie śmierci - 32 lata, a więc szacowany rok urodzenia to rok 1810. W aktach zgonu czasem spotyka się rozbieżności w określaniu właściwego wieku - w tym przypadku to ok. 2 lata.
Z moich doświadczeń z metrykami szlacheckimi wynika, iż nie zawsze podawano informację o herbie.

Pozdrawiam
Aneta
Pani Aneto!

Tylko tak się składa, że dokładnie chodzi mi o podaną przez Panią osobę Franciszka Ksawerego Potockiego. Pozostałe informacje, które przytoczyłem pokazują poważne rozbieżności co do wiarygodności ustaleń. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Tak na marginesie to ojciec F.K.Potockiego- Grzegorz Potocki był burmistrzem Goniądza.
Pozdrawiam
Mirosłąw Potocki
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

W takim razie chyba nie do końca zrozumiałam opisany przez Pana problem, gdzie zapytuje Pan o rodziców Franciszka Ksawerego Potockiego :) Troszkę Pan zagmatwał, bo trzeba było od razu napisać, skąd wynikają owe rozbieżności (vide akt z 1808 roku).

Pozdrawiam i życzę powodzenia
w dalszych ustaleniach!

Aneta Kaczmarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”