Ciotka w Izraelu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
szymek10113

Sympatyk

Ciotka w Izraelu

Post autor: szymek10113 »

Dzień dobry!

Mam kolejny problem. Z przekazów ustnych wynika, że mój Pradziadek miał siostrę, Celinę z domu Dziad, córkę Stanisława, która po II wojnie światowej wyjechała do Izraela. Urodziła się prawdopodobnie między 1915 a 1919 w "krakowskim" (jak mówi Babcia), może w okolicach Proszowic lub Pałecznicy, Miechowa. Po wojnie wysza za mąż za policjanta pochodzenia żydowskiego i wyjechali razem w 1948/49 (?). Informacje i jakiekolwiek ślady się urywają.

Czy ktoś z Państwa wie, jak powinienem zacząć Jej poszukiwania?

Pozdrawiam
Grzegorz
loreii

Sympatyk

Re: Ciotka w Izraelu

Post autor: loreii »

szymek10113 pisze:Dzień dobry!

Mam kolejny problem. Z przekazów ustnych wynika, że mój Pradziadek miał siostrę, Celinę z domu Dziad, córkę Stanisława, która po II wojnie światowej wyjechała do Izraela. Urodziła się prawdopodobnie między 1915 a 1919 w "krakowskim" (jak mówi Babcia), może w okolicach Proszowic lub Pałecznicy, Miechowa. Po wojnie wysza za mąż za policjanta pochodzenia żydowskiego i wyjechali razem w 1948/49 (?). Informacje i jakiekolwiek ślady się urywają.

Czy ktoś z Państwa wie, jak powinienem zacząć Jej poszukiwania?

Pozdrawiam
Grzegorz
Jeśli urodziła się i wyszła za mąż w Krakowie(okolicach)to w USC powinien być jej akt urodzenia i akt ślubu.Wizyta w AP też może być pomocna(wcześniej warto przejrzeć bazę Sezam bo oddziałów jest kilka http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam.php).
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”