Temat: "Paweł Sucharewski Agrafina Aleksjejewna Sucharewska Ukraina"*
Witam,
Poszukuję swojej rodziny, bliskich którzy pozostali w czasie II wojny światowej na Ukrainie. Mój Pradziadek Paweł Sucharewski ( lub Sucharzewski ) był Ukraińcem, a jego żona, moja Prababcia Agrafina Aleksjejewna Sucharewska ( lub Sucharzewska ) Rosjanką. Mieli trzy lub cztery córki: Aleksandra, Anna (ur. 27 czerwca 1924 r. - to moja Babcia), pozostałe są mi nieznane. Ostatni adres zamieszkania, to Ługańsk ( Луганськ, Łuhanśk ) przy ulicy Spadachronowej 5 ( Paraszutna 5 ). Wcześniej zamieszkiwali w swoim majątku na południu Ukrainy, mieli tam młyn i pola uprawne. Wiem, że Pradziadek był pięć lat w obozie pracy w Petersburgu przy budowie kanału Newskiego. Po powrocie pracował jako dorożkarz. Wiadomo, że jedna z Córek Pradziadków zginęła podczas nalotu w czasie II wojny światowej w Ługańsku. W chwili wejścia Niemców do Rosji jedna z sióstr była zamężna i miała jedno dziecko. Natomiast moja Babcia Anna została wywieziona na roboty do Niemiec w grudniu 1941 lub w styczniu 1942.
W Ługańsku skończyła szkołę tzw. 'dziesięciolatkę'.
Bardzo proszę o pomoc w zdobyciu jakichkolwiek informacji. Jak tego szukać, gdzie. Dla mnie liczy się każda najdrobniejsza informacja.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Ewa
*moderacja tematu [Sianin_1948]
Sucharewski Paweł Agrafina Aleksjejewna Sucharewska Ukraina
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Paweł Sucharewski Agrafina Aleksjejewna Sucharewska Ukraina
Ewo - po lewej stronie jest zakładka - od czego zacząć - tam znajdziesz wskazówki jak zabrać się za poszukiwania. Jak zgromadzisz konkretne daty i/lub miejsca narodzi, ślubów, zgonów, wyznanie rodziców - dziadków - pradziadków - to będzie podstawa by podpowiedzieć jaka to parafia, czy USC=ZAGS i krok po kroku, akt po akcie.
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.