Niklasowie drobna szlachta z Lubelszczyzny ?? Prośba o pomoc

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Zubrzak

Sympatyk
Adept

Post autor: Zubrzak »

Witam

W swoich badaniach genealogicznych dotarłem do rodziny Niklasów. Według dotychczasowych ustaleń była to raczej drobna szlachta zajmująca się jak to często w ich przypadku bywało zarządem dóbr bogatszych.

Wiem w sumie na ich temat niewiele: głową rodziny był Karol Niklas zmarły około 1808 we wsi Bieńdziuga nad Narwią (to już chyba Podlasie). Został zaś pochowany w Dubience (to już południowa Lubelszczyzna). Karol z Angelą Niklas z Hoszyńskich mieli (znam) dwoje dzieci: córkę Magdalenę urodzoną ok. 1800 i syna Jana urodzony ok. 1803. Nie wiem gdzie urodziła się Magdalena - Jan urodził się w Monasterze parafia Sławatycze. Jan w Mierzwinie (świętokrzyskie) w 1826 poślubił Magdalenę Borowiecką. Siostra Magdalena pomiędzy 1816 a 1820 poślubiła Macieja Włoczewskiego - również drobnego szlachcica z zawodu ekonoma. Angela Niklas zmarła w 1820 w Wiślicy. Większość powyższych faktów faktów ustaliłem na podstawie alegaty do ślubu Jana z Magdaleną.

Pytania są następujące:

1. Spotkaliście się z przypadkiem śmierci i pochówku aż tak oddalonych miejscowościach ? Może je błędnie lokalizuję ? W alegacie napisane jest jednak wyraźnie Bienczuga (z błędem) i Dubienka.

2. Bieńdziuga jaka to parafia rzymskokatolicka: Zambrów, Narew, Jałówka jakaś inna ?

3. Akt znania dla Jana został sporządzony w 1819 w Skalbmierzu (świętokrzyskie) na siedem lat przed ślubem. Jan był wówczas szesnastolatkiem. Spotkaliście się z wystawianiem aktów znania na wyrost długo wcześniej. Jaki mógł być tego cel ?

4. Skąd pochodzić mogli Niklasowie, Hoszyńscy ?? Niklasów współcześnie na Lubelszczyźnie brak - najwięcej ich na Pomorzu. Nazwisko Hoszyński jest albo błędnie zapisane albo współcześnie nie występuje.

5. Przy okazji jakby ktoś natrafił na ślub Macieja Włoczewskiego z Magdaleną Niklas odbył się on pomiędzy 1816 (zmarła pierwsza żona Macieja) a 1820 urodziło się ich pierwsze znane dziecko. Szukam tego ślubu po całej Małopolsce jak na razie bez skutku ??

Pozdrawiam serdecznie Przemek
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Arek_Bereza »

Witam,
polecam stronę lubgens. Może Niklasowie i Miklasowie to jednak to samo nazwisko a tych drugich jest w bazie bardzo wielu. Hoszyńscy też występują. plus odmiany typu Miklaszewscy.
Pozdrawiam
Arek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

http://drohiczynska.pl/narew-parafia-wn ... eczennika/
O mikrofilmach z około 1808 roku nie wiem nic ale warto zadzwonić do AD w Drohiczynie,
Pozostałe pytania to nie moje tereny i nie moja wiedza
Pozdrawiam
Wyleciało mi z głowy, dopowiadam- za lata 1808 - 1834 dla Narwi jest Archidiakonat
Awatar użytkownika
Zubrzak

Sympatyk
Adept

Witam

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Na lubgens szukałem, jak do tej pory nie znalazłem nic pasującego. Parafia w Narwi - tak się spodziewałem ale nie miałem pewności. Dzięki serdecznie.

Pozdrawiam Przemek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Panie Przemku łatwo nie będzie
Ta Bieńdziuga to strasznie daleko (ponad 10 km) od Narwi ale wygląda że bliższego kościoła nie było. No chyba że chodzili do którejś cerkwi unickiej, ale wtedy jeszcze gorzej bo szansa na dokumenty równa jest 6tce w totolotka
Przy okazji spróbowałem doszukać się śladów szlachectwa Niklasów. W posiadanych przez mnie źródłach (szczątkowych bo heraldyka to nie moja pasja) natrafiłem u Tadeusza Gajla na bliskobrzmiących Nikłaszów herbu Suchekomnaty. I tyle o Nikłaszach informacji. Gajl to plastyk tworzący jedynie obrazy herbów.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zubrzak

Sympatyk
Adept

Dziękuję jeszcze raz Panie Jerzy. Powiem szczerze, że przez długi czas myślałem, że mam wyłącznie włościańskich antenatów. Niklasowie, czy też wcześniejsi pokoleniowo Włoczewscy są dla mnie sporym zaskoczeniem. Nie była to z pewnością szlachta majętna. Ojciec rodziny Karol zmarł wcześnie. Nie wiem z czego utrzymywała się Angela opiekująca się dwójką dzieci wyjechała przy czym jak już wspominałem do Wiślicy. Z pewnością zdawała sobie sprawę, że stan szlachecki jej dzieci będzie poddawany wątpliwość stąd moim zdaniem sporządzenie aktu znania w 1819 - tak na wszelki wypadek, gdyby jej zabrakło. Faktycznie był to dobry krok bo Angela zmarła w 1820.

Nie mniej we wszystkich odnalezionych dokumentach dotyczących Niklasów wszędzie są określenia, że Angela, jej syn Jan, córka Magdalena są nobiltes/szlachtą. Jan Niklas był zarządcą dworów w kilku miejscowościach i ożenił się Magdaleną Borowiecką - również córką ekonoma. Syn Jana - Ludwik ożenił się z Julianną Słupską Ojciec Juliany - Onufry był obywatelem ziemskim. Inną drogą poszli potomkowie Magdaleny Niklas i Macieja Włoczewskiego. Ich Wincenty wziął ślub z Marianną Marzęcką - stanu włościańskiego - ich dzieci były określane jako włościanie/mieszczanie.

Parafię w Narwi (akty archidiakonatu) przeglądałem - problem z tym, że nie napotkałem tam na wieś Bieńdzugę lub coś podobnego. Oczywiście to mała wieś może więc w tym okresie nic tam się nie wydarzyło a akty z Wilna obejmują od września 1808 Karol mógł umrzeć wcześniej.

Pozdrawiam Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”