Gdzie wydrukować zdjęcia w technice sprzed półwiecza?

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

Posiadam skany starych zdjęć, ale nie mam oryginałów - musiałem je zwrócić. Czy ktoś spotkał się z zakładem fotograficznym, który mógłby wydrukować te zdjęcia, aby wyglądały jak w oryginale? Czy gdziekolwiek w Polsce ktoś specjalizuje się w takiej technice drukowania dawną metodą (głównie chodzi mi o Warszawę)? Gruby papier jak pocztówka lub z charakterystycznym karbowanym brzegiem?

Nie ukrywam, że bardzo zależy mi na posiadaniu takich zdjęć stylizowanych na oryginały.
Pozdrawiam
Hubert
lukasso

Sympatyk

Post autor: lukasso »

Witam,
karbowany brzeg można zrobić samemu wystarczy kupić odpowiednie nożyczki.
https://www.google.pl/search?q=no%C5%BC ... K8aebKurAM
Wywoływanie zdjęć starą metodą nie pomogę.
Pozdrawiam
tobiaszboksik

Sympatyk

Post autor: tobiaszboksik »

Trzeba się zwrócić do fotografa lub studia graficznego. Każdy powinien to zrobić
Jarek
ajach

Sympatyk

Post autor: ajach »

proszę zapytać tu:

Osiecka Celina. Zakład fotografii
Zakład fotograficzny
Adres: Zwycięzców 25, Warszawa
Telefon:22 616 26 97

====================
pozdrawiam
Elzbieta
Awatar użytkownika
m-za

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: m-za »

Hubert, ważny jest papier na jakim wydrukujesz fotografie.
Polecam Ilford Gold Fibre Silk. Papier wykonany jest na tradycyjnym barytowym podłożu i rzeczywiście gdy się weźmie go do ręki, to tak wygląda. Nie zawiera optycznych wybielaczy ( jest przez to delikatnie kremowy) a żywotność wydruków na nim ma być porównywalna z tradycyjnym papierem barytowym.
Tu o papierze :
http://www.centrumpapieru.pl/cena,8251, ... kuszy.html

Poszukaj w Warszawie profesjonalnego zakładu który wydrukuje Ci fotki na oryginalnych tuszach a nie zamiennikach.
Małgorzata
tobiaszboksik

Sympatyk

Dużo niestety zależy od jakości skanu i wyjściowej fotografii gdy ich jakość będzie słaba nie pomoże ani papier ani oryginalny tusz. Zastanawiam się co masz do zamienników tuszów od wielu lat używam zamienników do drukarki Canon i różnicy specjalnej nie widzę w stosunku do oryginalnych. Myślę , że szukanie zakładu który używa oryginalnych tuszy to trochę szukanie igły w stogu siana :D :D :D

Jeżeli komuś zależy na karbowanym przycięciu fotografii to nie polecałbym mu drogiego papieru a zwykłe nożyczki :oops: :oops: :oops:

Jarek
Awatar użytkownika
m-za

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: m-za »

Zastanawiam się co masz do zamienników tuszów od wielu lat używam zamienników do drukarki Canon i różnicy specjalnej nie widzę w stosunku do oryginalnych. Myślę , że szukanie zakładu który używa oryginalnych tuszy to trochę szukanie igły w stogu siana
6 lat temu postanowiłam zrobić kopie zbliżone do oryginałów na grubym papierze. Moja domowa drukarka przyjmuje papier do 240g/m². To nie to co dawniej........ papier przypominający grubością karton.
Kupiłam Ilford-a i znalazłam zakład z drukarką umożliwiającą druk na papierze 310g/m². Fotki wyszły piękne ale dzisiaj tracą już kolor :(
Myślę że zamienniki, zamiennikom nierówne. Mając pewność czym fotki będą drukowane na pewno wybrałabym Ilford-a na reprodukcję moich najstarszych fotografii. Na 50 arkuszach da się wydrukować 200 zdjęć. czyli cena papieru na jedno zdjęcie to ok.1,20 zł. Zapewniam że wyglądają o wiele lepiej niż te z domowej drukarki bądź LAB-u. Tylko te tusze ..:(

Małgorzata
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Post autor: Pawłowski_Henryk »

W Krakowie na placu Inwalidów jest zakład Foto Bielec- fotografują od lat 30-tych XX wieku i można wciąż zrobić sobie u nich zdjęcie aparatem sprzed niemal 100 lat, fotografia wywoływana jest na papierze fotograficznym, można zażyczyć sobie strzępienie krawędzi specjalną maszynką a na fotografii jest wytłoczona pieczęć fotografa. Bardzo polecam bo takie zdjęcie to podróż w czasie gdy trzeba przez kilka sekund się nie ruszać gdy Pani odsłania migawkę, siedząc oczywiście na krzesełku też sprzed wojny :)

jeżeli chodzi o strzępienie boków to przerabiałem to kilka razy i jeżeli w swojej okolicy poszuka Pani zakładu fotograficznego z tradycjami to przeważnie mają gdzieś wciąż taką szczępiarkę.
Ja w Nowym Sączu byłem w 2 takich starych zakładach i w każdym wciąż ją mieli chociaż od dawna nie używali.

Jeżeli chodzi o zdjęcia na tekturkach to rozmawiałem z takim fotografem od 4 pokoleń i on mówił że zdjęcia były wywoływane na normalnym fotograficznym papierze a następnie naklejane na tekturkę. Uskuteczniłem to wybierając w lepiej zaopatrzonym sklepie papierniczym odpowiednią tekturkę lekko sepiową i mam coś na wzór starego zdjęcia.

Bardzo dziękuję za informację o tym papierze do drukowania zdjeć -- przyda się

pozdrawiam

Henryk
tobiaszboksik

Sympatyk

Ja używam papieru o wiele tańszego firmy EMTEC i sporo cieńszego. To
papier pro foto do drukarek 170gr/m2. Zamienniki do drukarki ( bez czipa Aktive Jet) według mnie niczym nie ustępuje Canonowi.
Ale zgadzam się z Tobą do cennych zdjęć do archiwizacji jak najlepszy papier i jak najlepszy tusz ale w dalszym ciągu najważniejszy jest materiał wyjściowy czyli zdjęcie i jego skan. W Gdańsku bym wiedział gdzie pójść. :D
Jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”