Nazwisko: Zembrzuski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=19928&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
andcie

Sympatyk

Post autor: andcie »

Zembrzuskich znam jako włascicieli Moniak.
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Post autor: t.dzwonkowski »

Marcin Dzwonkowski ożenił się w 1728 r. w kościele w Goworowie z Franciszką Zembrzuską z miejscowości Góry. (Góry, koło m. Pasieki). AD. 1728, 9 February ; Inter Gen. Martinum Dzwonkowski de Villa Laskowiec et Generosa Franciscam Zembrzuska de Villa Gory ..,.testes Josepho Wisek cam. ostrołęc. et Benedicto Dzwonkowski. źródło: AD Płock, Akta metrykalne Parafii Goworowo, Akta małżeństw z lat 1698-1762, k.113.Franciszka Zambrzuska była siostrą Dominika Zembrzuskiego, syna Szczepana i Marianny sędziego ziemskiego nurskiego, który w 1781 r. był właścicielem Góry. Franciszka urodziala się najprawodpodbniej w 1705 r. jako córka Szczepana i jego pierwszej żony Magadaleny.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Gembarzewski Miłosz, Źródła genealogiczne rodu Zembrzuskich herbu Doliwa. Warszawa ok. 1943. – [48] s., [2] k., 27 cm.

Odpisałem z autopsji podczas jednej z aukcji. To cała historia z tym wydaniem samizdatowym i autorem.
Nie można tego było sprzedać. Potem trafiło na allegro: http://allearchiwum.pl/rodla_genealog_r ... 18934.html
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk

Post autor: t.dzwonkowski »

My komisarze Rady Ekonomicznej i Skarbu Koronnego wyznaczeni, wam urodzonym Michałowi Dzwonkowskiemu czyli wszystkim jakimkolwiek bądź sposobem do substancyji tegoż ur. Dzwonkowskiego nalezącym sukcesorom, tudzież ur. Franciszkowi Jełowieckiemu i Wiktorii Gidzinskiej z przeszłego małżeństwa Górskiej małżonków dóbr Zgorzałowa dziedzicom u których suma 3 tysiące złotych polskich na wspomnianych dobrach Zgorzałowo ur. Teresie Zembrzuskiej ur. Zygmunta Dzwonkowksiego małżonki zapisane niniejszym aresztuje się. Pozwem niemniej ur. Józefowi Kochańskiemu dóbr Zgorzałowa zastawnemu posesorowi z osób sprawy niniejszej z dóbr … Żydów różańskich Idzka Majorowicza i Gdala Jakubowicza z Makowa skryptów dwóch sumy 698 zlotych przez niegdy ur. Michała Dzwonkowskiego powodom danych… 3 listopada 1775 r. na Komisji Skabru Koronnego 5 maja 1776 r. Źródło: AGAD, Ksiegi Ziemskie i Grodzkie Nurskie. Nurskie ziemskie relacje oblaty, sygn. 2.
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Wielokrotnie spotykałem Zembrzuskich w księgach metrykalnych z XVIII wieku z parafii z okolic Pułtuska i Wyszkowa. Witek
Galińska_Krystyna

Sympatyk

Post autor: Galińska_Krystyna »

vitoo pisze:Wielokrotnie spotykałem Zembrzuskich w księgach metrykalnych z XVIII wieku z parafii z okolic Pułtuska i Wyszkowa. Witek
Moja gałąź wywodzi się z Zembrzusa- parafia Czernice Borowe.
Później zamieszkiwali wsie: Zalesie - parafia Czernice, Kozdroje- parafia Lekowo, Przywilcz - parafia Łysakowo, Kuskowo- parafia Czernice Borowe,Wola Wierzbowska- parafia Koziczynek, Wydrzywilk- parafia Dzierzgowo, Kijewice - parafia Węgra. M.in w tych parafiach znajduje się również duża liczba akt Zembrzuskich.
JacTur

Post autor: JacTur »

Dzień dobry,
Jestem nowym użytkownikiem i dopiero uczę się poruszać na forum i portalu. widzę, że to dosyć dawna wiadomość, ale potwierdzam, że moja prababcia Bronisława z domu Zembrzuska, Wichlińska po mężu mieszkała w Przywilczu - parafia Łysakowo (spoczywa na cmentarzu w Łysakowie), a ja pamiętam z dzieciństwa pobyt u nich na wsi. Ostatni raz około 10 lat temu w ramach niespodzianki podjechałem do Przywilcza z mamą Jadwigą, czyli wnuczką.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”