Rozkolonizowanie wsi

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
reflex1

Sympatyk
Kontakt:

Rozkolonizowanie wsi

Post autor: reflex1 »

Witam,

W jednej z gazet z 1909 roku wyczytałem, że w wyniku rozkolonizowania wsi Radomicko /wielkopolska/ ok 25 rodzin robotniczych z tej wsi zostało zmuszonych do jej opuszczenia. W wyniku tych działań zamieszkali w budach na kołach i przemieszczali się z miejsca na miejsce na rynku w Śmiglu. Chciałbym się dowiedzieć co było powodem tej rozkolonizowania ? Dlaczego pruskie władze ja przeprowadzały? Jaka skala była tego zjawiska? Co ostatecznie działo się z tymi ludźmi i ich dobytkiem?

Paweł
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

„Rozkolonizowanie” czyli podział większej własności, majątku na mniejsze kolonie / parcele/ i sprzedaż tychże przez banki. Jednak „W myśl noweli osadniczej - kto chce poza zwartą zabudową wznieść dom mieszkalny, lub istniejący budynek urządzić jako dom mieszkalny, powinien uzyskać pozwolenie od wydziału powiatowego. Przed uzyskaniem takiego zaświadczenia policja budowlana nie udzieli pozwolenia na budowę". Ludzie kupowali działki, ale często czekał ich los Drzymały /wozy/ czyli egzemplifikacja polityki germanizacyjnej.
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”