Wizgat, Wizygat, Wizgata, Wirzgata (Lubelszczyzna)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Gorski_Jacek

Sympatyk

Wizgat, Wizygat, Wizgata, Wirzgata (Lubelszczyzna)

Post autor: Gorski_Jacek »

Nazwisko Wizgat, Wizygat, Wizgata, Wirzgata - to w różnych wersjach pisowni członkowie mojej rodziny spod Hrubieszowa.

Interesuje mnie pochodzenia nazwiska, jak i wszelkie informacje o tej bardzo nielicznej rodzinie. W internecie nazwisko prawie nie istnieje, poza trzema aktami z geneteki z lat 1813-1828 i kilkoma alegatami w AP Lublin.

W połowie XIX wieku ślad po nich przepadł. Byli obrządku R-K, więc nie podejrzewam, by poginęli w czasie pogromów grekokatolików czy byli przesiedleni za Bug po 1944, jak ich prawosławni i greckokatoliccy sąsiedzi z okolic Hrubieszowa. Musiało się chyba wydarzyć coś innego i raczej dużo wcześniej.
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Nazwisko: Wizgat, Wizygat, Wizgata, Wirzgata (Lubelszczyzna)

Post autor: kulik_agnieszka »

Cześć Jacku,
nazwisko Wizgata masz w okolicach Limanowej w połowie XIX wieku. :)
Sprawdź ich, nazwisko unikalne, mogą być Twoi .

https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:X5QC-4VD

Agnieszka
Gorski_Jacek

Sympatyk

Cześć Agnieszko.
Bardzo dziękuję za link.
To już 4 osoba o tym nazwisku w Polsce! Bardzo dziękuję.

Ciekawe co to za endemiczna rodzina. Do dzisiejszych czasów nie przetrwali a w XIX wieku raptem 4 dokumenty na to nazwisko! Wizygoci jacyś czy co :)

Serdecznie pozdrawiam
Z życzeniami Zdrowych i Pogodnych Świąt Wielkiej Nocy
Jacek
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

O ile nie wymarli to szukaj zmiany nazwiska.
Agnieszka
Gorski_Jacek

Sympatyk

kulik_agnieszka pisze:O ile nie wymarli to szukaj zmiany nazwiska.
Nigdy nie szukałem dokumentów na zmianę nazwiska.

Widziałem powojenny akt ślubu, gdzie jednocześnie Pan młody zmienił nazwisko. Jak to wyglądało w XIX a jak w XX wieku?
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Jak znajdziesz akt :"Iksiński" vel"/"inaczej"/"zwany" "Ygrekowski" to masz zmianę nazwiska czarno na białym. :D
Czasem po prostu pan z domu X, we wsi Y mieszkający rodzi się jako "Iksiński" a do ślubu stawia się jako "Ygrekowski" ( lub umiera).
Wtedy zaczyna się proces poszlakowy... ;)
Ważne, żeby to wyłapać w metrykach. Czasem trzeba wiele roczników przejrzeć.
Agnieszka
Greg40

Sympatyk

Post autor: Greg40 »

Dołóż Wiezgała, Wizgała, Wiezgal, Wizgal a lista zacznie się wydłużać
Grzegorz
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Ssory Batory... Dlaczego uwzięliście się Państwo na poszukiwanie nazwiska, które raczej nie istnieje? Toż to pospolite nazwisko "Wierzgała" = "kopiący, wierzgający nogami", znane i pospolite w całej Polsce w kilkudziesięciu formach. Dajcie no z jednego linka do oryginalnej metryki i sprawdźmy co tam jest napisane.
Amaranta

Sympatyk

Post autor: Amaranta »

Może jednak istnieć, od regionalnego słowa wizg, wizgot - http://sjp.pwn.pl/doroszewski/wizgot;5516602.html

W wyszukiwarce moikrewni.pl można znaleźć Michalinę Sarnowską z domu Wizgot.

Pozdrawiam,

Daria
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

No i proszę....
To właśnie kocham w tych poszukiwaniach. :)
Do roboty Jacku, każdy z powyższych topów jest prawdopodobny.

Agnieszka
Gorski_Jacek

Sympatyk

Greg40 pisze:Dołóż Wiezgała, Wizgała, Wiezgal, Wizgal a lista zacznie się wydłużać
Grzegorz, dziękuję.
Dołożyłem - podwoiło mi się :)

Ciekawe jaka jest etymologia tego nazwiska?
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

W linku do tłumaczenia mamy na 120% nazwisko Antoni Widzgała/Widzgata.
Gorski_Jacek

Sympatyk

Gawroński_Zbigniew pisze:W linku do tłumaczenia mamy na 120% nazwisko Antoni Widzgała/Widzgata.
Kurcze! Spojrzałem krytycznym okiem i masz rację Widzgat(ł)a. Dzięki! Czasami tak mam, że czytam to, co chcę przeczytać. Wtedy potrzeba kogoś, kto bez emocji żuci okiem na tekst, np. na nazwisko :)
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Ma pan może jakiś link do oryginału, nie do wypisu? W oryginale udało by się ustalić czy szukać nazwiska od imienia Wieńczysław, Wierzchosława i podobnych (Widzgałą) czy od wspomnianego wcześniej wierzgania. Ma to zasadnicze znaczenie jeśli chodzi o wiek nazwiska.
Gorski_Jacek

Sympatyk

Gawroński_Zbigniew pisze:Ma pan może jakiś link do oryginału, nie do wypisu? W oryginale udało by się ustalić czy szukać nazwiska od imienia Wieńczysław, Wierzchosława i podobnych (Widzgałą) czy od wspomnianego wcześniej wierzgania. Ma to zasadnicze znaczenie jeśli chodzi o wiek nazwiska.
Niestety jeśli chodzi o wiek XVIII zachowały się wyłącznie odpisy z 1825 roku. Co zaś się tyczy Wierzgałów, to na razie zrezygnowałem z tego tropu, jako że w przeważającej wiekszości nazwisko pisane jest przez "z" a nie "rz". Oczywiście biorę pod uwagę że to może być jakieś mazurzenie i dlatego oni piszą się wiezgały/wizgały/wizgaty a nie wierzgały/wirzgaty/wirzgały. W tej zabawie wszystkie chwyty możliwe :)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”