Przeszukujac metryki moich przodków natrafiłam na akt zgonu Augustyna Trafis (nr 7):
http://szukajwarchiwach.pl/58/133/0/1/2 ... NRNoH-Ckbw
Z aktu wynika wiek 2 kwartały. W poprzednim roku nie ma aktu urodzenia Augustyna, jest natomiast akt urodzenia Józefa(nr 41):
http://szukajwarchiwach.pl/58/133/0/1/2 ... x4j6UahWQw
Ten Józef nigdzie dalej nie występuje, a w tej parafii nie było więcej rodzin o tym nazwisku w tym czasie. Ponadto rodzice (józef i Agata) mieli już syna Józefa (ówcześnie żyjacego). Brak tez wzmianki o porodzie bliźniaczym. Czy według Was można przyjac, że chodzi u urodziny Augustyna tylko jest błąd w zapisie? Wiek odpowiada
Prośba o interpretację
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
kulik_agnieszka

Prośba o interpretację
Ja bym podejrzewała, że to ten sam.
Chrzczony był 28.08 a to data śmierci Św.Augustyna i jego święto.Mógł ksiądz rodziców przy chrzcie przekonywać do tego imienia ale woleli Józefa no to w akcie zgonu chociaż maleństwo temu patronowi polecił w opiekę.
Tak mi mówi babska intuicja ale jak było faktycznie?
Agnieszka
Chrzczony był 28.08 a to data śmierci Św.Augustyna i jego święto.Mógł ksiądz rodziców przy chrzcie przekonywać do tego imienia ale woleli Józefa no to w akcie zgonu chociaż maleństwo temu patronowi polecił w opiekę.
Tak mi mówi babska intuicja ale jak było faktycznie?
Agnieszka
Prośba o interpretację
Dziękuję Agnieszko za odpowiedź, ja też skłaniam się ku takiej interpretacji, chociaż obstawiam błąd księdza w zapisie imienia. Trzech Józefówna raz w jednym domu to chyba przesada...
Dorota
Prośba o interpretację
Nie zgadza się wiek ojca.
1 W akcie urodzenia Józef Trafis ma -34 lata
2. W akcie zgonu Józef Trafis ma -26 lat.
Jest to różnica 8 lat. W pierwszej kolejności na podstawie aktu urodzenia oraz aktu ślubu ustaliłabym faktyczny rok urodzenia Józefa Trafisa i jego żony.
Pozdrawiam,
Mirka
1 W akcie urodzenia Józef Trafis ma -34 lata
2. W akcie zgonu Józef Trafis ma -26 lat.
Jest to różnica 8 lat. W pierwszej kolejności na podstawie aktu urodzenia oraz aktu ślubu ustaliłabym faktyczny rok urodzenia Józefa Trafisa i jego żony.
Pozdrawiam,
Mirka
Prośba o interpretację
Mirko, zwróciłaś uwagę na wazną kwestię, która mi umknęła. nie 'dokopałam się jeszcze do aktów urodzenia Józefa i Agaty, nie mam też aktu małżeństwa, a jeżeli sa, to na FS i do tego po łacinie, będę szukac w wolnym czasie. na pewno pochodzili z okolic Zwolenia (Bujak, Starosiedlice, Modrzejowice. W Bujaku urodziło im się troje(lub czworo) dzieci w latach 1807, 1811, 1814, metryki po łacinie, bez wieku rodziców. Później zawędrowali do Grabowa, i mieli kolejne dzieci: w 1817 Jozefa (ojcieec 34 lata, matka 30), 1823 Joanne (ojciec 40 lat, wieku matki nie podano), 1825 Barbarę (Józef 40, Agata 30). W tym czasie jest to jedyna para o takich nazwiskach. Jak widać, Józef się nieco starzeje, chociaż nieregularnie, a Agata wcale, wręcz młodnieje przy ostatnim dziecku
. Wedłu aktów zgonu Józef w 1836 roku miał 60 lat (czyli ur. ok. 1776), a Agata w 1850 roku miała 70 lat (czyli ur. ok.1880).
Według mnie jest bardzo mało prawdopodobne, aby w jednym czsie do jednej wsi przybyły dwie pary o tych samych nazwiskach mąża i żony... Chyba czeka mnię głębsza analiza tej pary
Według mnie jest bardzo mało prawdopodobne, aby w jednym czsie do jednej wsi przybyły dwie pary o tych samych nazwiskach mąża i żony... Chyba czeka mnię głębsza analiza tej pary
Dorota