Hotele warszawskie i ich księgi meldunkowe

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Weronika

Post autor: Weronika »

Poszukuje informacji : czy warszawskie hotele działające od około 1850 r. prowadziły spis swoich mieszkańców i czy takie informacje można gdzieś znaleźć? Szukam nazwiska rodzeństwa, które mieszkało w jednym z warszawskich hoteli na stałe.

Dziekuje i pozdrawiam
Weronika
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Weroniko,

w okresie o który pytasz, działało w Warszawie kilkanaście hoteli. Są spisy adresowe ogólne mieszkańców Warszawy - prościej chyba byłoby sprawdzić owe spisy wg nazwiska rodzeństwa, bo nie sądzę, aby zachowała się dokumentacja hotelowa z połowy XIX wieku.

Jeśli chodzi o hotele to w roku 1854 funkcjonowały następujące: Angielski, Bawarski, Drezdeński, Gerlacha, Krakowski, Lipski, Litewski, Nadwiślański, Niemiecki, Podlaski, Polski, Rzymski, Saski, Smoleński, Warszawsko-Wiedeński i Wileński.

Polecam:
http://www.przodkowie.com/warszawa/

Pozdrawiam,
Aneta
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Anetko

Napisałaś, że : "Są spisy adresowe ogólne mieszkańców Warszawy " więc mam pytanie i prośbę, czy są także inne spisy po 1854 roku z innego źródła niż te w linku i proszę o takie linki ?

Pozdrawiam serdecznie
Janina
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Re: Hotele warszawskie i ich księgi meldunkowe

Post autor: Jan.Ejzert »

Janina_Tomczyk pisze:Witaj Anetko

Napisałaś, że : "Są spisy adresowe ogólne mieszkańców Warszawy " więc mam pytanie i prośbę, czy są także inne spisy po 1854 roku z innego źródła niż te w linku i proszę o takie linki ?

Pozdrawiam serdecznie
Janina
Jasiu,
natrafiłem na takie spisy:
http://czerniakowianka.republika.pl/ksiegi.htm

Życzę miłej niedzieli.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Dziękuję Czarku serdecznie i będę dalej szukać moich Galskich w Warszawie bo sporo dzieci i wnuków mojego Jana Galskiego tu osiadło.
Właśnie dzięki spisowi mieszkańców Warszawy znalazłam ślady Józefa Galskiego syna w/w Jana i Salomei Galskich, który z pierwsza i drugą żoną nie miał dzieci. Druga żona pochodząca z Jabłońskich obywateli warszawskich zapewne namówiła Józefa do porzucenia młynarstwa i zamieszkali w Warszawie przy ul Rycerskiej, gdzie Józef jest wymieniony jako sklepikarz. Jego żona Anna z pierwszym mężem prowadziła w okolicach Leszna propinację więc znała się na handlu.
Księgi adresowe to niezbędne źródła wiedzy o tym co działo się z naszymi przodkami, a szukam usilnie miejsca zgonu tego mojego Jana Galskiego, który przeżył 2 żony, córkę i straciłam jego ślad po 1855 roku w parafii Rokitno. Może zamieszkał z którymś z synów w Warszawie?

Jeszcze raz dziękuję i z uśmiechem życzę miłej niedzieli :)
Janina
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Dziękuję Anetko już szukam i znajduję, a z odszukiwaniem starych wątków mam problemy bo zbyt słabo odczytuję sens przyporządkowań do tematów tzw ogólnych.

Bardzo serdecznie dziękuję i pozdrawiam
Janina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”