Szanowni Państwo,
Wśród moich przodków natrafiłem na przedstawicieli rodziny Kożuchowskich z okolic Kutna. Jeden z członków tej rodziny (Marcin Kożuchowski syn Jana i Maryanny z Zółtowskich? (link do aktu małżeństwa: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0 ) osiadł w parafii Pałuki koło Ciechanowa na początku XIX wieku. Usiłuję ustalić czy wyżej wymieniony pochodził z rodziny Kożuchowskich herbu Doliwa, która zamieszkiwała w parafii Orłów (Żeronice, Żeroniczki).
Udało mi się odnaleźć akt ślubu (najprawdopodobniej) brata Marcina Kożuchowskiego: Augustyna Kożuchowskiego (http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0).
Tutaj jednak ślad się urywa. Mam problem z dotarciem do ksiąg parafii Trębki sprzed 1808. W archiwum diecezjalnym w Płocku otrzymałem odpowiedź, iż ksiąg z tej parafii nie posiadają. To samo w archiwum diecezjalnym w Łowiczu.
Nie udało mi się również odszukać aktów zgonów rodziców Marcina: Jana i Maryanny Kożuchowskich. W akcie małżeństwa Marcina Kożuchowskiego nazwa miejscowości, w której mieli zamieszkiwać w roku 1825, napisana jest niewyraźnie, ale wydaje się, że to Pacyna. Niestety w Genetece brak jest wzmianki na temat aktów zgonu osób.
Poszukuję osób, które koncentrują swoje zainteresowania na okolicach Kutna i rodzinach szlacheckich z tych okolic. Może ktoś z Państwa prowadził kwerendę w księgach parafii Trębki, Pacyna, Orłów, Łąkoszyn i natrafił na informacje dotyczące rodzin Kożuchowskich lub Żółtowskich?
Pozdrawiam
Michał Zalewski
Kożuchowscy h. Doliwa - Trębki, Pacyna, Żeronice, Kotliska
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Sierzputowski_Jan

Witam Michał.
W moim drzewie występuje Emilia Kożuchowska 1806+1877 żona Adama Sierzputowskiego 1789+1859 Generała wojsk rosyjskich.
występuje również Ida Ludwika Żółtowska 1891+1959 żona Bolesława Antoniego Sierzputowskiego 1874+1933 generała wojsk polskich.
niestety drzewo Ród Sierzputowskich prowadzone jest po mieczu bez dalszych koligacji.
pozdrawiam Janek
P.s. jak byś miał pytania proszę pisz na sjan55małpainteriakropkapl
W moim drzewie występuje Emilia Kożuchowska 1806+1877 żona Adama Sierzputowskiego 1789+1859 Generała wojsk rosyjskich.
występuje również Ida Ludwika Żółtowska 1891+1959 żona Bolesława Antoniego Sierzputowskiego 1874+1933 generała wojsk polskich.
niestety drzewo Ród Sierzputowskich prowadzone jest po mieczu bez dalszych koligacji.
pozdrawiam Janek
P.s. jak byś miał pytania proszę pisz na sjan55małpainteriakropkapl