Sierżputowski / Sierzputowski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Sierzputowski_Jan

Sympatyk

Szukam metryki Floriana Sierżputowskiego / Sierzputowskiego

Post autor: Sierzputowski_Jan »

"prośba" *

Witam serdecznie
Uprzejmie proszę o pomoc w wydobyciu dokumentu aktu urodzenia (metryki) mojego pradziada Floriana Sierżputowskiego lub Sierzputowskiego, syna Kazimierza, urodzonego w drugiej połowie XIX wieku (niestety nie znam dokładnej daty urodzenia), zamieszkałego do roku 1940/41 w majątku Czerwona Górka gmina Czuczewice powiat Łuniniec województwo poleskie.
Pozdrawiam z góry wdzięczny Janek

*Moderacja tytułu tematu, wątek przeniosłam z General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne ) na właściwe podforum tematyczne (m.j.n) Zakładanie nowego tematu
tomek_k_1985

Sympatyk

ogromna prośba

Post autor: tomek_k_1985 »

Posiada Pan akt zgonu? Powinien zawierać datę i miejsce urodzenia.
Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
Sierzputowski_Jan

Sympatyk

Witam Tomku.
niestety nie, wszystkie informacje jakie mam podałem w tekście.
Pozdrawiam
Janek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Szukanie poprzez forum przodków na kresach to wyjątkowo mało perspektywiczny sposób na powodzenie.. Trzeba liczyć tylko na siebie.
Głowy nie dam ale Czucznowo(poprawiam oczywiście Czuczewice cóż mam wadę roztargnienie, to z powodu gonitwy mysli) to bodaj parafia Łuniniec z dekanatu pińskiego. Aby mieć pewnośc trzeba by zadzwonić do obecnej parafii Św Józefa w Łunińcu, chyba że ktos z formowiczów to wie
Kolejny krok albo i od razu - trochę międzywojennych ksiąg z Łunińca jest w AD w Drohiczynie !!
http://drohiczynska.pl/instytucje/archiwum/
link do spisu ksiąg na dole
Może w tych dokumentach znajdą się jakies wskazówki (np zgony członków rodziny, a props czy wie pan gdzie zmarł Florian?) pozwalające na kolejne kroki.
No i trzeba modlic się aby pański przodek urodził sie gdzie indziej niż w Czuczewicach bo ksiag Łunińca z- jak Pan pisze - drugiej połowy XIX wieku moim zdaniem nie ma nigdzie.I chyba jest na to spora szansa bo były to okolice prawosławne.
Powodzenia w samodzielnej kwerendzie
Aha i jeszcze jedno Co Pan o tym Florianie wie poza tym że go Pan szuka i że urodzil się w drugiej połowie XIX wieku Niekiedy z pozoru nieważne informacje sa akurat istotne
Awatar użytkownika
Sierzputowski_Jan

Sympatyk

Dziękuję Jerzy
zastosuję się do Twoich rad .
dodatkowo wiem że Łuniniec to dawny powiat piński.
pozdrawiam Janek
Pozdrawiam Jan
Proszę o kontakt osoby znające lub mające w drzewie osoby o nazwisku Sierzputowski
Awatar użytkownika
Sierzputowski_Jan

Sympatyk

Sierzputowski odezwij się

Witam serdecznie .
Proszę o kontakt wszystkich Sierzputowskich, a szczególnie z okolic Łodzi,gdzie poszukuję rodziny Krzysztofa Sierzputowskiego.
z poważaniem Janek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”