W ksiedze chrztow parafii Mykanow znalazłam ciekawy zapis z 1764 polsko łacinski o niecodziennym zjawisku. Probuje odczytac sam ale bardzo nieczytelne pismo do tego mieszanka z łąciną nie daje rady:
Ponizej link tekst zaczyna sie na dole z lewej zajmuje cała prawa strone. Bede wdzieczna za kazde odczytane słowo. Pod linkiem to co sama odczytałam.
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410
15 lipca ..... w stodoły panskie uderzył w ktorych spalił w nich zyta w snopiu ... minus kop ....... kop 3
żercic rekami narżniętych na 1 ... łokci kop połtory
............... stetki suknie y czerwonych ..... w nich dwa
Ju w wielkim niebezpieczeństwie był spiklerz i folwark y kościół ogion ten na cześci świata sie uderzał ogien tyn i dym z niego prawie cały tydzien sie tarł.
[łacina]
Piorun stodoły a na........... wielkie tejże samej nocy stodoły zBożem na kamieniu nawet ..... bił Piorun W ..... pod Wieluniem ..... w Paiecznie ..... uderził w kościół y zapalił go a .... zapalił go i zagasił"
przodkowie jako kronikarze niezwykłe zjawisko - zagadka
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- marzanna62

przodkowie jako kronikarze niezwykłe zjawisko - zagadka
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Trudno to rzeczywiście odczytać. Przy łacinie zupełnie się poddałem, ale może moje sugestie odczytania niektórych słów okażą się pomocne.
Die 15 julij fruit dies domini cui circa hora 7am po maridianam (dnia 15 lipca, około godziny 7 po południu?) w stodoły panskie uderzył w ktorych spalił w nich zyta w snopiu plus? minus kop 150 drzewa cieszanego? kop 3 żercic rekami narżniętych na 18? łokci kop połtory tracom y gancarzom stetki suknie y czerwonych zło (złotych) w nich dwa
Ju w wielkim niebezpieczeństwie był spiklerz i folwark y kościół ogion ten na 4 cześci świata sie uderzał ogien tyn i dym z niego prawie cały tydzien sie tarł. Fuit tunc tempores Hec dis fuit apud me R. Janicki ...
[łacina]
Piorun stodoły 4 na Łochyni Wielkie tejże samej nocy stodoły zBożem obory z bydłem na Kamieniu nawet w Słok? bił Piorun w Niedzielisku pod Wieluniem dom w Paiecznie circa ..... uderził w kościół y zapalił go a ....zaraz zapalił go i zagasił[/b]
Die 15 julij fruit dies domini cui circa hora 7am po maridianam (dnia 15 lipca, około godziny 7 po południu?) w stodoły panskie uderzył w ktorych spalił w nich zyta w snopiu plus? minus kop 150 drzewa cieszanego? kop 3 żercic rekami narżniętych na 18? łokci kop połtory tracom y gancarzom stetki suknie y czerwonych zło (złotych) w nich dwa
Ju w wielkim niebezpieczeństwie był spiklerz i folwark y kościół ogion ten na 4 cześci świata sie uderzał ogien tyn i dym z niego prawie cały tydzien sie tarł. Fuit tunc tempores Hec dis fuit apud me R. Janicki ...
[łacina]
Piorun stodoły 4 na Łochyni Wielkie tejże samej nocy stodoły zBożem obory z bydłem na Kamieniu nawet w Słok? bił Piorun w Niedzielisku pod Wieluniem dom w Paiecznie circa ..... uderził w kościół y zapalił go a ....zaraz zapalił go i zagasił[/b]
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Maciej Majewski
- marzanna62

Wielkie dzieki całkiem sporo słow mi doszło. Może ktos wprawny w łacinie przetłumaczy te zapisy. Wyglada to jak kronika strat po uderzeniu pioruna. A wg Ciebie jakie to było zdarzenie?majkuss pisze:Trudno to rzeczywiście odczytać. Przy łacinie zupełnie się poddałem, ale może moje sugestie odczytania niektórych słów okażą się pomocne.
[łacina]
Marzanna